Kilometerheffing - Laatste horde voor invoering kilometerheffing vrachtwagens genomen

  Kilometerheffing - Laatste horde voor invoering kilometerheffing vrachtwagens genomen

Vanaf 1 oktober kunnen de vrachtwageneigenaars het "bakje", de "on board unit", bestellen waarmee de kilometerheffing geregistreerd zal worden. De heffing zelf gaat van start op 1 april volgend jaar. Wie de kilometerheffing aan zijn laars lapt, riskeert een boete van 1.000 euro.

De heffing wordt bestierd door Viapass, de interregionale entiteit die de kilometerheffing reguleert en controleert voor de drie gewesten. Viapass schat het aantal gebruikers van die on board units (OBU) op 800.000, van wie 150.000 Belgische gebruikers. De OBU zal via de satelliet en een ingebouwd kaartsysteem bepalen waar de vrachtwagen (vanaf 3,5 ton) zich bevindt en zo de heffing bepalen.

De controle zal gebeuren via een 40-tal portieken over de wegen, die aan de hand van camera's de vrachtwagens registreren. Daarnaast zullen er 22 mobiele controlesystemen zijn, vergelijkbaar met een mobiele flitscamera. Tot slot worden 40 wagens met camera de baan opgestuurd.

Viapass schat dat maximaal 3 procent door de mazen van het net kan glippen. "Als de gebruiker het dan toch in zijn hoofd haalt te frauderen, dan moet u weten dat de gewestelijke boete 1.000 euro bedraagt", aldus Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass.

De tarieven worden bepaald aan de hand van de afgelegde afstand, het type weg (er geldt overal hetzelfde tarief, behalve op de Brusselse gewest- en gemeentewegen: uit milieuoogpunt moeten vrachtwagens meer betalen in de stad), het gewicht en de emissieklasse van het voertuig. Bepaalde wegen rond de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge zijn tolvrij omwille van de economische activiteiten in die gebieden.

Het systeem wordt nu verder getest door Satellic, de huisoperator die de installaties bouwt en het systeem beheert. De OBU's bestellen kan via de website www.satellic.be en de servicepunten die uitgerold worden. Er wordt gestart met vijftig serviceautomaten en dat moeten er meer dan honderd worden. Ook de verdeling gaat morgen/donderdag dan van start. Bedrijven kunnen zo het tolsysteem testen, tot het gebruik ervan verplicht wordt. Op 1 oktober gaat ook een callcenter open.

Viapass verzekert dat ook andere operatoren dan Satellic kunnen instappen als provider en zo gebruikmaken van de tolinfrastructuur, al wordt dit betwist door transportfederatie UPTR. Begin 2011 beslisten de drie gewesten om de kilometerheffing in te voeren. Satellic won een Europese aanbesteding en is de hoofdprovider van het hele systeem. De joint venture van T-Systems (Deutsche Telecom) en de Oostenrijkse bouwgroep Strabag staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating.

BRUSSEL 30/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u