In 2015 werden 16 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd

  In 2015 werden 16 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd

Vorig jaar zijn er 16 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd in auto's van bestuurders met een alcoholprobleem. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Een alcoholslot is een apparaat dat verhindert dat een wagen start wanneer de bestuurder gedronken heeft. Eén van de redenen waarom het systeem geen succes heeft, is de hoge kostprijs, die volledig ten laste is van de veroordeelde. "Het kost 3.500 euro over drie jaar", zegt Karin Genoe, gedelegeerd bestuurder van het BIVV. Zij verwijst ook naar de terughoudendheid bij de rechters om de straf uit te spreken, onder meer wegens de zware impact op het beroep dat sommige betrokkenen uitoefenen.

Het koninklijk besluit omtrent de alcoholsloten dateert van 2010. Sinds de start van het programma werden er 30 opgestart. Op het moment rijden er 20 mensen verplicht met een alcoholslot in hun wagen en 10 hebben hun programma al beëindigd. "Dat laatste gebeurt als de veroordelingstermijn van de bestuurder achter de rug is en hij het programma succesvol heeft beëindigd. Dat betekent onder meer dat er geen inbreuken mogen gepleegd zijn", zegt Genoe.

Van de 20 personen die momenteel met een alcoholslot rondrijden, werden er 16 in 2015 opgestart. De 4 andere kandidaten waren eerder opgestart.

Het BIVV vindt dat sommige bestuurders met een alcoholproblematiek gebaat zijn met een alcoholslot. "Voor hun eigen veiligheid, maar ook om de veiligheid van andere weggebruikers niet in gevaar te brengen", aldus Genoe. Ze vindt wel dat er ernstig moet nagedacht worden over de administratieve vereenvoudiging van de procedure om een alcoholslot op te leggen.

Genoe verwijst naar Nederland, waar het alcoholslot een louter administratieve beslissing is: bestuurders met een bepaald gehalte alcohol in het bloed, worden er automatisch veroordeeld tot een alcoholslot, maar deze procedure wordt er momenteel herzien. Het BIVV meent ook dat er inspanningen moeten gebeuren om het stigma dat rust op het alcoholslot, weg te werken.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u