In 2015 werden 16 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd

  In 2015 werden 16 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd

Vorig jaar zijn er 16 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd in auto's van bestuurders met een alcoholprobleem. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Een alcoholslot is een apparaat dat verhindert dat een wagen start wanneer de bestuurder gedronken heeft. Eén van de redenen waarom het systeem geen succes heeft, is de hoge kostprijs, die volledig ten laste is van de veroordeelde. "Het kost 3.500 euro over drie jaar", zegt Karin Genoe, gedelegeerd bestuurder van het BIVV. Zij verwijst ook naar de terughoudendheid bij de rechters om de straf uit te spreken, onder meer wegens de zware impact op het beroep dat sommige betrokkenen uitoefenen.

Het koninklijk besluit omtrent de alcoholsloten dateert van 2010. Sinds de start van het programma werden er 30 opgestart. Op het moment rijden er 20 mensen verplicht met een alcoholslot in hun wagen en 10 hebben hun programma al beëindigd. "Dat laatste gebeurt als de veroordelingstermijn van de bestuurder achter de rug is en hij het programma succesvol heeft beëindigd. Dat betekent onder meer dat er geen inbreuken mogen gepleegd zijn", zegt Genoe.

Van de 20 personen die momenteel met een alcoholslot rondrijden, werden er 16 in 2015 opgestart. De 4 andere kandidaten waren eerder opgestart.

Het BIVV vindt dat sommige bestuurders met een alcoholproblematiek gebaat zijn met een alcoholslot. "Voor hun eigen veiligheid, maar ook om de veiligheid van andere weggebruikers niet in gevaar te brengen", aldus Genoe. Ze vindt wel dat er ernstig moet nagedacht worden over de administratieve vereenvoudiging van de procedure om een alcoholslot op te leggen.

Genoe verwijst naar Nederland, waar het alcoholslot een louter administratieve beslissing is: bestuurders met een bepaald gehalte alcohol in het bloed, worden er automatisch veroordeeld tot een alcoholslot, maar deze procedure wordt er momenteel herzien. Het BIVV meent ook dat er inspanningen moeten gebeuren om het stigma dat rust op het alcoholslot, weg te werken.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u