In 2015 werden 16 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd

  In 2015 werden 16 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd

Vorig jaar zijn er 16 nieuwe alcoholsloten geïnstalleerd in auto's van bestuurders met een alcoholprobleem. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Een alcoholslot is een apparaat dat verhindert dat een wagen start wanneer de bestuurder gedronken heeft. Eén van de redenen waarom het systeem geen succes heeft, is de hoge kostprijs, die volledig ten laste is van de veroordeelde. "Het kost 3.500 euro over drie jaar", zegt Karin Genoe, gedelegeerd bestuurder van het BIVV. Zij verwijst ook naar de terughoudendheid bij de rechters om de straf uit te spreken, onder meer wegens de zware impact op het beroep dat sommige betrokkenen uitoefenen.

Het koninklijk besluit omtrent de alcoholsloten dateert van 2010. Sinds de start van het programma werden er 30 opgestart. Op het moment rijden er 20 mensen verplicht met een alcoholslot in hun wagen en 10 hebben hun programma al beëindigd. "Dat laatste gebeurt als de veroordelingstermijn van de bestuurder achter de rug is en hij het programma succesvol heeft beëindigd. Dat betekent onder meer dat er geen inbreuken mogen gepleegd zijn", zegt Genoe.

Van de 20 personen die momenteel met een alcoholslot rondrijden, werden er 16 in 2015 opgestart. De 4 andere kandidaten waren eerder opgestart.

Het BIVV vindt dat sommige bestuurders met een alcoholproblematiek gebaat zijn met een alcoholslot. "Voor hun eigen veiligheid, maar ook om de veiligheid van andere weggebruikers niet in gevaar te brengen", aldus Genoe. Ze vindt wel dat er ernstig moet nagedacht worden over de administratieve vereenvoudiging van de procedure om een alcoholslot op te leggen.

Genoe verwijst naar Nederland, waar het alcoholslot een louter administratieve beslissing is: bestuurders met een bepaald gehalte alcohol in het bloed, worden er automatisch veroordeeld tot een alcoholslot, maar deze procedure wordt er momenteel herzien. Het BIVV meent ook dat er inspanningen moeten gebeuren om het stigma dat rust op het alcoholslot, weg te werken.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u