Homans vindt geen Vlaamse administratie voor pilootproject autodelen

 Homans vindt geen Vlaamse administratie voor pilootproject autodelen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans is er ondanks meerdere oproepen nog niet in geslaagd om een Vlaamse administratie te vinden die in een pilootproject wil stappen op vlak van autodelen met burgers. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van Joris Vandenbroucke (sp.a).

Homans had zich eerder principieel positief uitgelaten over voorstellen van Vandenbroucke om een deel van het voertuigpark van de Vlaamse overheid - goed voor bijna 4.000 wagens - buiten de kantooruren en tijdens de weekends in te zetten voor autodelen. In antwoord op een andere schriftelijke vraag wees ze begin dit jaar echter al op praktische problemen zoals het feit dat technische voertuigen of dienstvoertuigen die door personeelsleden mee naar huis genomen worden niet in aanmerking komen voor autodelen en het feit dat garages van de overheid zouden moeten opengesteld te worden voor externen.

In haar nieuw antwoord stelt Homans dat uit onderzoek blijkt dat de kosten/batenanalyse van autodelen voor de overheid minder gunstig uitvalt dan aanvankelijk werd ingeschat. Zo valt door autodelen de vrijstelling van de jaarlijkse verkeersbelasting voor overheidsvoertuigen weg en zal bij gemengd gebruik wellicht ook de kosten met betrekking tot het verzekeren van de wagens verhogen. De administraties vrezen bovendien dat hierdoor de beschikbaarheid van voertuigen voor de dagelijkse werking zal dalen.

"Mijn administratie heeft gericht potentiële kandidaten gezocht en meerdere oproepen gelanceerd maar tot mijn spijt tot op heden zonder succes. In afwachting van een kandidaat wens ik inmiddels wel al volop in te zetten op het intern entiteitsoverschrijdend delen van wagens. Hierbij is geen sprake van de bovengenoemde meerkosten en kunnen we daarentegen ons wagenpark verkleinen", aldus Homans. Er is hiertoe een traject opgesteld waaraan de beleidsdomeinen Kanselarij en Bestuur, Financiën en Begroting, Leefmilieu, Natuur en Energie, en Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed participeren.

BRUSSEL 03/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u