Het recht op geïnformeerde toestemming

 Het recht op geïnformeerde toestemming

Het is niet mogelijk om een behandeling op te starten, verder of stop te zetten ZONDER uw toestemming.

De beroepsbeoefenaar dient u hierbij vooraf (bijv. alvorens u zich op de operatietafel bevindt) grondig te informeren over de gewenste behandeling zodoende u  voldoende weet om een oordeel te vormen, zoals:

  • Het doel (bijv.: dient de tussenkomst om een diagnose te stellen of om een operatie uit te voeren?)
  • De aard (bijv.: is het een pijnlijke tussenkomst of niet?)
  • De urgentie (bijv.: kan de tussenkomst worden uitgesteld of niet?)
  • De duur en de frequentie (bijv.: hoe lang en hoe vaak zal de tussenkomst nodig zijn?)
  • De nevenwerkingen en de risico’s
  • Eventuele nazorg
  • Mogelijke alternatieven
  • De financiële gevolgen (bijv. de honoraria, het al dan niet geconventioneerd zijn van de beroepsbeoefenaar)
  • De mogelijke gevolgen bij weigering (bijv. kans op sterfte, kans op achteruitgaan)

Deze toestemming kan zowel uitdrukkelijk als stilzwijgend zijn. We spreken van een uitdrukkelijke toestemming wanneer u expliciet uw toestemming geeft. Dit kan bijv. het geval zijn wanneer u “ja” antwoordt wanneer de zorgverstrekker vraagt of hij een bloedstaal mag nemen.

Bij een stilzwijgende toestemming ligt het anders. De beroepsbeoefenaar kan ook uit uw gedrag afleiden dat u akkoord gaat. Daar dient u niet expliciet “ja” te zeggen in het geval van het nemen van de bloedstaal, maar is het voldoende als u uw arm uitsteekt wanneer de zorgverstrekker zijn naald vasthoudt.

Wat nu wanneer men de toestemming niet kan vragen (bijv. een bewusteloze persoon in een spoeddienst) en het dus onmogelijk is om uw wil (of van uw vertegenwoordiger die zijn telefoon niet opneemt) te achterhalen? In dat geval dient de beroepsbeoefenaar alle noodzakelijke handelingen te stellen die hij nodig acht. Hij moet dan achteraf noteren in uw dossier dat het een spoedgeval betrof en dat er geen toestemming werd gegeven.

Zulke situaties kunnen vermeden worden door het opstellen van een voorafgaande wilsverklaring. In dat geval kan de beroepsbeoefenaar uw wil hieruit afleiden en stellen zich minder problemen.

U heeft bijgevolg ook het recht om een behandeling te weigeren. De beroepsverstrekker dient hier respect voor te hebben en uw keuze te volgen.

Op elk moment mag u uw toestemming voor een voorgestelde of zelfs lopende behandeling weer intrekken. Die beslissing moet dan opgenomen worden in het patiëntendossier. De zorgverstrekker is verplicht u te informeren over de gevolgen, maar hij moet uw beslissing wel volledig respecteren.


Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u