Helft van de verkeerslichten is overbodig
Maandag 01 Februari 2016

Vijftig procent van de verkeerslichten kan volgens Touring verwijderd worden zonder negatieve gevolgen voor de veiligheid. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag. In de bebouwde kom zouden zelfs negen van de tien lichten kunnen verdwijnen, aldus VAB.
"Wetenschappelijke studies tonen aan dat wanneer weggebruikers te lang voor een rood lichten moeten wachten, dit onveilig gedrag uitlokt", aldus Danny Smagghe van Touring. "Dit geldt bovendien ook voor fietsers en voetgangers." Minder verkeerslichten zorgen daarenboven voor minder uitstoot.
Volgens Touring kunnen 900 van de 1.700 verkeerslichten in het Vlaams Gewest weggenomen worden. "Aan een kruispunt zonder lichten vertragen in principe alle weggebruikers, wat sowieso voor een veiliger klimaat zorgt", zegt Smagghe. Een andere oplossing is om die verkeerslichten tussen 23.00 en 06.00 uur in knipperlichtmodus te zetten.
In de bebouwde kom is de wildgroei aan verkeerslichten nog groter: "Als we daar consequent 30 km/u zouden aanhouden, kunnen negen van de tien lichten weg", aldus Maarten Matienko van VAB.
De situatie op elk kruispunt dat heraangelegd wordt, wordt opnieuw geëvalueerd, zegt Ilse Luypaert van Wegen en Verkeer. "We houden rekening met twee elementen: de verkeersstroom moet zo dynamisch mogelijk zijn, en de veiligheid van voetgangers en fietsers moet gegarandeerd blijven."
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer