Helft meer buitenlanders betrapt op te snel rijden in België

 Helft meer buitenlanders betrapt op te snel rijden in België

Op de Belgische wegen zijn vorig jaar bijna de helft meer buitenlanders geflitst. Het ging om 323.721 bestuurders, of 44 procent meer dan het jaar voordien, toen de teller uitkwam op 224.536. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS dinsdag te pakken kreeg bij de politie. Reden voor de forse stijging zijn de trajectcontroles. De meeste buitenlanders kennen dat systeem niet.

Koplopers onder de buitenlandse hardrijders zijn de Nederlanders: 97.901 reden te snel op onze wegen. Dan komen de Fransen, met 93.199 overtreders, en de Luxemburgers, goed voor 38.703 boetes.

Veel van die boetes blijven echter onbetaald, omdat de overtreders ze niet eens in de bus krijgen. Lang niet alle landen willen gegevens van hun burgers doorspelen. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil dat alle buitenlandse verkeersovertreders hun boete toch thuis krijgen. Ze maakt daar nu volop werk van: ze wil alle andere Europese landen zo ver krijgen dat ze gegevens van overtreders vrijgeven, zoals dat nu ook al met Frankrijk gebeurt. Galant hoopt dat het parlement de maatregel in september goedkeurt.

Nog maar 160.000 buitenlanders hebben hun snelheidsboete van vorig jaar betaald.

BRUSSEL 28/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u