Heel wat nieuwe ecoducten en - tunnels gepland

 Heel wat nieuwe ecoducten en - tunnels gepland

De Vlaamse overheid plant op verschillende plaatsen bijkomende verbindingen zoals ecoducten, -tunnels, en - duikers, die dieren in staat stellen ongestoord barrières zoals wegen of spoorwegen te nemen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Lydia Peeters (Open Vld).

In 2015 zijn ecotunnels en -duikers gepland op diverse locaties langs gewestwegen in de provincie Antwerpen (500.000 euro). Er komt ook een fauna-migratiestrook langs de E34 in Oelegem (45.000).

In 2015-2016 worden aan de RO in Hoeilaart 3 faunakokers (33.000) en ecotunnels (150.000) aangelegd evenals een bestaande onderdoorgang gerenoveerd (383.000). In 2016 is een onderdoorgang (en fietspad) voorzien onder de N771 in Dilsen (2 miljoen) en een ecoduct aan de N25 in Vlaams-Brabant (2,5 miljoen).

In 2016-2017 wordt aan de RO in Hoeilaart een ecoduct gebouwd (4,5 miljoen), wordt een onderdoorgang in Groenendaal heringericht (200.000) en zijn er ecotunnels gepland onder de RO ter hoogte van de N275 en N5 (300.000). Er staan voorts nog projecten op stapel langs de E19/HSL in Schoten, de E314 in Maasmechelen, de N75 in Dilsen-Stokkem, de RO in Hoeilaart, de E40 in Nevele en de N60 in Oudenaarde en Ronse.

Uit monitoring van enkele ecoducten door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie blijkt volgens de minister dat deze zeer vlot in gebruik genomen worden door de lokale fauna en de belangrijkste doelsoorten. "Bij elke ontsnipperingsmaatregel worden ook geleidende structuren voorzien zoals ecorasters. Deze hebben als bijkomend doel de dieren van de weg te houden en zo de verkeersveiligheid te verhogen", aldus Schauvliege. 

BRUSSEL 12/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u