Heel wat nieuwe ecoducten en - tunnels gepland

 Heel wat nieuwe ecoducten en - tunnels gepland

De Vlaamse overheid plant op verschillende plaatsen bijkomende verbindingen zoals ecoducten, -tunnels, en - duikers, die dieren in staat stellen ongestoord barrières zoals wegen of spoorwegen te nemen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Lydia Peeters (Open Vld).

In 2015 zijn ecotunnels en -duikers gepland op diverse locaties langs gewestwegen in de provincie Antwerpen (500.000 euro). Er komt ook een fauna-migratiestrook langs de E34 in Oelegem (45.000).

In 2015-2016 worden aan de RO in Hoeilaart 3 faunakokers (33.000) en ecotunnels (150.000) aangelegd evenals een bestaande onderdoorgang gerenoveerd (383.000). In 2016 is een onderdoorgang (en fietspad) voorzien onder de N771 in Dilsen (2 miljoen) en een ecoduct aan de N25 in Vlaams-Brabant (2,5 miljoen).

In 2016-2017 wordt aan de RO in Hoeilaart een ecoduct gebouwd (4,5 miljoen), wordt een onderdoorgang in Groenendaal heringericht (200.000) en zijn er ecotunnels gepland onder de RO ter hoogte van de N275 en N5 (300.000). Er staan voorts nog projecten op stapel langs de E19/HSL in Schoten, de E314 in Maasmechelen, de N75 in Dilsen-Stokkem, de RO in Hoeilaart, de E40 in Nevele en de N60 in Oudenaarde en Ronse.

Uit monitoring van enkele ecoducten door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie blijkt volgens de minister dat deze zeer vlot in gebruik genomen worden door de lokale fauna en de belangrijkste doelsoorten. "Bij elke ontsnipperingsmaatregel worden ook geleidende structuren voorzien zoals ecorasters. Deze hebben als bijkomend doel de dieren van de weg te houden en zo de verkeersveiligheid te verhogen", aldus Schauvliege. 

BRUSSEL 12/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu