Hardrijder niet naar de cel wegens procedurefout

 Hardrijder niet naar de cel wegens procedurefout

Een hervallen hardrijder die eerder veroordeeld werd tot één jaar gevangenisstraf hoeft dan toch niet naar de cel als gevolg van een procedurefout. De rechter gaf hem één jaar cel, 365 dagen dus, terwijl de maximumstraf 12 maanden is, wat juridisch gelijk staat aan 360 dagen.

De man reed met een bedrijfswagen aan 168 kilometer per uur over de autosnelweg toen hij geflitst werd. Hij heeft nooit willen toegeven dat hij zelf achter het stuur zat en riskeerde een gevangenisstraf van maximaal 12 maanden. De rechter veroordeelde hem echter tot één jaar effectief. Onwettig, aldus zijn advocaat, want 12 maanden is in het strafrecht niet gelijk aan een jaar. De bestuurder stapte naar het Hof van Cassatie dat niet anders kon dan het vonnis nietig verklaren. Omdat de overtreding intussen verjaard is, sprak een andere rechter de hardrijder volledig vrij, ook al werd de man in het verleden al 25 keer eerder veroordeeld voor zware snelheidsovertredingen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u