Hardrijder niet naar de cel wegens procedurefout

 Hardrijder niet naar de cel wegens procedurefout

Een hervallen hardrijder die eerder veroordeeld werd tot één jaar gevangenisstraf hoeft dan toch niet naar de cel als gevolg van een procedurefout. De rechter gaf hem één jaar cel, 365 dagen dus, terwijl de maximumstraf 12 maanden is, wat juridisch gelijk staat aan 360 dagen.

De man reed met een bedrijfswagen aan 168 kilometer per uur over de autosnelweg toen hij geflitst werd. Hij heeft nooit willen toegeven dat hij zelf achter het stuur zat en riskeerde een gevangenisstraf van maximaal 12 maanden. De rechter veroordeelde hem echter tot één jaar effectief. Onwettig, aldus zijn advocaat, want 12 maanden is in het strafrecht niet gelijk aan een jaar. De bestuurder stapte naar het Hof van Cassatie dat niet anders kon dan het vonnis nietig verklaren. Omdat de overtreding intussen verjaard is, sprak een andere rechter de hardrijder volledig vrij, ook al werd de man in het verleden al 25 keer eerder veroordeeld voor zware snelheidsovertredingen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u