Hardrijder niet naar de cel wegens procedurefout

 Hardrijder niet naar de cel wegens procedurefout

Een hervallen hardrijder die eerder veroordeeld werd tot één jaar gevangenisstraf hoeft dan toch niet naar de cel als gevolg van een procedurefout. De rechter gaf hem één jaar cel, 365 dagen dus, terwijl de maximumstraf 12 maanden is, wat juridisch gelijk staat aan 360 dagen.

De man reed met een bedrijfswagen aan 168 kilometer per uur over de autosnelweg toen hij geflitst werd. Hij heeft nooit willen toegeven dat hij zelf achter het stuur zat en riskeerde een gevangenisstraf van maximaal 12 maanden. De rechter veroordeelde hem echter tot één jaar effectief. Onwettig, aldus zijn advocaat, want 12 maanden is in het strafrecht niet gelijk aan een jaar. De bestuurder stapte naar het Hof van Cassatie dat niet anders kon dan het vonnis nietig verklaren. Omdat de overtreding intussen verjaard is, sprak een andere rechter de hardrijder volledig vrij, ook al werd de man in het verleden al 25 keer eerder veroordeeld voor zware snelheidsovertredingen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u