Hallerbos al vanaf 1 juli 2015 volledig verkeersvrij

 Hallerbos al vanaf 1 juli 2015 volledig verkeersvrij

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gaat het 535 hectare grote Hallerbos, het grootste bos tussen de Zenne en het Zoniënwoud, vanaf 1 juli dit jaar volledig verkeersvrij maken. Momenteel is het bos enkel op zon- en feestdagen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De andere dagen zijn de Vlasmarktdreef, de Eikendreef en de Lorkendreef toegankelijk voor auto's en bromfietsen.

De wegen worden vooral tijdens de ochtend- en avondspits gebruikt voor sluipverkeer. Het gemotoriseerde verkeer doet niet alleen afbreuk aan de waarde van het bos, maar doodt jaarlijks ook talrijke dieren bij aanrijdingen. Zo stierven in 2014 drie reeën, verscheidene vuursalamanders, padden, kikkers, hazelwormen, uilen, haviken, konijnen en kleine knaagdieren.

Het verkeer brengt ook gevaarlijke situaties mee voor de bezoekers van het bos. Het autovrij maken zal voorts de lawaaioverlast verminderen, net zoals de uitlaatgassen, het sluikstorten en de lichthinder wanneer het donker is.

Oorspronkelijk zou vanaf 1 juli 2015 de Eikendreef permanent afgesloten worden, evenals de Vlasmarktdreef vanaf het kruispunt Achtdreven tot aan de Eikendreef. Voor de tweede fase moest eerst de parking langs de Hallerbosstraat uitgebreid worden, moest aan parkeerplaatsen voor minder mobiele mensen gewerkt worden en zou een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor deze omgeving worden opgemaakt. Omdat deze randvoorwaarden veel sneller gerealiseerd werden dan voorzien, kunnen de twee fases samen ingevoerd worden.

HALLE 24/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u