Hallerbos al vanaf 1 juli 2015 volledig verkeersvrij

 Hallerbos al vanaf 1 juli 2015 volledig verkeersvrij

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gaat het 535 hectare grote Hallerbos, het grootste bos tussen de Zenne en het Zoniënwoud, vanaf 1 juli dit jaar volledig verkeersvrij maken. Momenteel is het bos enkel op zon- en feestdagen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De andere dagen zijn de Vlasmarktdreef, de Eikendreef en de Lorkendreef toegankelijk voor auto's en bromfietsen.

De wegen worden vooral tijdens de ochtend- en avondspits gebruikt voor sluipverkeer. Het gemotoriseerde verkeer doet niet alleen afbreuk aan de waarde van het bos, maar doodt jaarlijks ook talrijke dieren bij aanrijdingen. Zo stierven in 2014 drie reeën, verscheidene vuursalamanders, padden, kikkers, hazelwormen, uilen, haviken, konijnen en kleine knaagdieren.

Het verkeer brengt ook gevaarlijke situaties mee voor de bezoekers van het bos. Het autovrij maken zal voorts de lawaaioverlast verminderen, net zoals de uitlaatgassen, het sluikstorten en de lichthinder wanneer het donker is.

Oorspronkelijk zou vanaf 1 juli 2015 de Eikendreef permanent afgesloten worden, evenals de Vlasmarktdreef vanaf het kruispunt Achtdreven tot aan de Eikendreef. Voor de tweede fase moest eerst de parking langs de Hallerbosstraat uitgebreid worden, moest aan parkeerplaatsen voor minder mobiele mensen gewerkt worden en zou een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor deze omgeving worden opgemaakt. Omdat deze randvoorwaarden veel sneller gerealiseerd werden dan voorzien, kunnen de twee fases samen ingevoerd worden.

HALLE 24/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u