Hallerbos al vanaf 1 juli 2015 volledig verkeersvrij

 Hallerbos al vanaf 1 juli 2015 volledig verkeersvrij

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gaat het 535 hectare grote Hallerbos, het grootste bos tussen de Zenne en het Zoniënwoud, vanaf 1 juli dit jaar volledig verkeersvrij maken. Momenteel is het bos enkel op zon- en feestdagen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De andere dagen zijn de Vlasmarktdreef, de Eikendreef en de Lorkendreef toegankelijk voor auto's en bromfietsen.

De wegen worden vooral tijdens de ochtend- en avondspits gebruikt voor sluipverkeer. Het gemotoriseerde verkeer doet niet alleen afbreuk aan de waarde van het bos, maar doodt jaarlijks ook talrijke dieren bij aanrijdingen. Zo stierven in 2014 drie reeën, verscheidene vuursalamanders, padden, kikkers, hazelwormen, uilen, haviken, konijnen en kleine knaagdieren.

Het verkeer brengt ook gevaarlijke situaties mee voor de bezoekers van het bos. Het autovrij maken zal voorts de lawaaioverlast verminderen, net zoals de uitlaatgassen, het sluikstorten en de lichthinder wanneer het donker is.

Oorspronkelijk zou vanaf 1 juli 2015 de Eikendreef permanent afgesloten worden, evenals de Vlasmarktdreef vanaf het kruispunt Achtdreven tot aan de Eikendreef. Voor de tweede fase moest eerst de parking langs de Hallerbosstraat uitgebreid worden, moest aan parkeerplaatsen voor minder mobiele mensen gewerkt worden en zou een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor deze omgeving worden opgemaakt. Omdat deze randvoorwaarden veel sneller gerealiseerd werden dan voorzien, kunnen de twee fases samen ingevoerd worden.

HALLE 24/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u