Grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen telt op 400 plaatsen

 Grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen telt op 400 plaatsen

Tijdens de komende Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september, tellen 136 steden en gemeenten fietsers op 400 plaatsen, maar ook fietsers kunnen meedoen met de 'FietsTel App'. De resultaten moeten helpen om het fietsbeleid in Vlaanderen op alle niveaus te verbeteren, zegt Fietsberaad Vlaanderen, dat het grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen coördineert.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en 136 steden en gemeenten tellen op meer dan 400 vaste en mobiele telpunten, zoals rubberen slangen op fietspaden en camera's die fietsers registreren, op strategisch uitgekozen locaties. In verschillende gemeenten is er ook een samenwerking met de Fietsersbond om manueel te tellen. "De gegevens die we met de telpunten en de app verzamelen, leveren een schat aan informatie op", zegt coördinator Wout Baert (Fietsberaad Vlaanderen). "Daarmee kunnen we het fietsbeleid verder verbeteren. Hoe meer mensen hun fietsgedrag delen, hoe meer inzichten dit oplevert over aantallen, veel gebruikte of te mijden trajecten, snelheden, herkomst en bestemming van fietsers."

Het innovatieve van de FietsTelweek is dat fietsers zelf meewerken door hun eigen fietsgedrag te registreren met hun smartphone, dankzij een 'FietsTelApp', vanaf donderdag beschikbaar in de App Store en Google Play. "De app brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die naar nuttige informatie voor de fietser zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat." Het project wordt wetenschappelijk begeleid door de Universiteit Gent.

Vlaanderen is de derde fietsregio in Europa, maar toch weten we heel weinig over fietsers, merkt Fietsberaad Vlaanderen op. "Meten is weten", reageert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). "Hoe meer data, hoe meer zicht we hebben op de noden van fietsers. Ik wil de Vlamingen verleiden om de auto wat vaker aan de kant te laten staan en ik wil de fiets ook promoten in het woon-werkverkeer. Meer fietsen is goed voor de mens, voor het milieu en voor de economie".

GENT 20/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u