Grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen telt op 400 plaatsen
Vrijdag 21 Augustus 2015

Tijdens de komende Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september, tellen 136 steden en gemeenten fietsers op 400 plaatsen, maar ook fietsers kunnen meedoen met de 'FietsTel App'. De resultaten moeten helpen om het fietsbeleid in Vlaanderen op alle niveaus te verbeteren, zegt Fietsberaad Vlaanderen, dat het grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen coördineert.
Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en 136 steden en gemeenten tellen op meer dan 400 vaste en mobiele telpunten, zoals rubberen slangen op fietspaden en camera's die fietsers registreren, op strategisch uitgekozen locaties. In verschillende gemeenten is er ook een samenwerking met de Fietsersbond om manueel te tellen. "De gegevens die we met de telpunten en de app verzamelen, leveren een schat aan informatie op", zegt coördinator Wout Baert (Fietsberaad Vlaanderen). "Daarmee kunnen we het fietsbeleid verder verbeteren. Hoe meer mensen hun fietsgedrag delen, hoe meer inzichten dit oplevert over aantallen, veel gebruikte of te mijden trajecten, snelheden, herkomst en bestemming van fietsers."
Het innovatieve van de FietsTelweek is dat fietsers zelf meewerken door hun eigen fietsgedrag te registreren met hun smartphone, dankzij een 'FietsTelApp', vanaf donderdag beschikbaar in de App Store en Google Play. "De app brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die naar nuttige informatie voor de fietser zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat." Het project wordt wetenschappelijk begeleid door de Universiteit Gent.
Vlaanderen is de derde fietsregio in Europa, maar toch weten we heel weinig over fietsers, merkt Fietsberaad Vlaanderen op. "Meten is weten", reageert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). "Hoe meer data, hoe meer zicht we hebben op de noden van fietsers. Ik wil de Vlamingen verleiden om de auto wat vaker aan de kant te laten staan en ik wil de fiets ook promoten in het woon-werkverkeer. Meer fietsen is goed voor de mens, voor het milieu en voor de economie".
GENT 20/08 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer