Grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen telt op 400 plaatsen

 Grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen telt op 400 plaatsen

Tijdens de komende Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september, tellen 136 steden en gemeenten fietsers op 400 plaatsen, maar ook fietsers kunnen meedoen met de 'FietsTel App'. De resultaten moeten helpen om het fietsbeleid in Vlaanderen op alle niveaus te verbeteren, zegt Fietsberaad Vlaanderen, dat het grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen coördineert.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en 136 steden en gemeenten tellen op meer dan 400 vaste en mobiele telpunten, zoals rubberen slangen op fietspaden en camera's die fietsers registreren, op strategisch uitgekozen locaties. In verschillende gemeenten is er ook een samenwerking met de Fietsersbond om manueel te tellen. "De gegevens die we met de telpunten en de app verzamelen, leveren een schat aan informatie op", zegt coördinator Wout Baert (Fietsberaad Vlaanderen). "Daarmee kunnen we het fietsbeleid verder verbeteren. Hoe meer mensen hun fietsgedrag delen, hoe meer inzichten dit oplevert over aantallen, veel gebruikte of te mijden trajecten, snelheden, herkomst en bestemming van fietsers."

Het innovatieve van de FietsTelweek is dat fietsers zelf meewerken door hun eigen fietsgedrag te registreren met hun smartphone, dankzij een 'FietsTelApp', vanaf donderdag beschikbaar in de App Store en Google Play. "De app brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die naar nuttige informatie voor de fietser zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat." Het project wordt wetenschappelijk begeleid door de Universiteit Gent.

Vlaanderen is de derde fietsregio in Europa, maar toch weten we heel weinig over fietsers, merkt Fietsberaad Vlaanderen op. "Meten is weten", reageert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). "Hoe meer data, hoe meer zicht we hebben op de noden van fietsers. Ik wil de Vlamingen verleiden om de auto wat vaker aan de kant te laten staan en ik wil de fiets ook promoten in het woon-werkverkeer. Meer fietsen is goed voor de mens, voor het milieu en voor de economie".

GENT 20/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u