Grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen telt op 400 plaatsen

 Grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen telt op 400 plaatsen

Tijdens de komende Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september, tellen 136 steden en gemeenten fietsers op 400 plaatsen, maar ook fietsers kunnen meedoen met de 'FietsTel App'. De resultaten moeten helpen om het fietsbeleid in Vlaanderen op alle niveaus te verbeteren, zegt Fietsberaad Vlaanderen, dat het grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen coördineert.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en 136 steden en gemeenten tellen op meer dan 400 vaste en mobiele telpunten, zoals rubberen slangen op fietspaden en camera's die fietsers registreren, op strategisch uitgekozen locaties. In verschillende gemeenten is er ook een samenwerking met de Fietsersbond om manueel te tellen. "De gegevens die we met de telpunten en de app verzamelen, leveren een schat aan informatie op", zegt coördinator Wout Baert (Fietsberaad Vlaanderen). "Daarmee kunnen we het fietsbeleid verder verbeteren. Hoe meer mensen hun fietsgedrag delen, hoe meer inzichten dit oplevert over aantallen, veel gebruikte of te mijden trajecten, snelheden, herkomst en bestemming van fietsers."

Het innovatieve van de FietsTelweek is dat fietsers zelf meewerken door hun eigen fietsgedrag te registreren met hun smartphone, dankzij een 'FietsTelApp', vanaf donderdag beschikbaar in de App Store en Google Play. "De app brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die naar nuttige informatie voor de fietser zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat." Het project wordt wetenschappelijk begeleid door de Universiteit Gent.

Vlaanderen is de derde fietsregio in Europa, maar toch weten we heel weinig over fietsers, merkt Fietsberaad Vlaanderen op. "Meten is weten", reageert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). "Hoe meer data, hoe meer zicht we hebben op de noden van fietsers. Ik wil de Vlamingen verleiden om de auto wat vaker aan de kant te laten staan en ik wil de fiets ook promoten in het woon-werkverkeer. Meer fietsen is goed voor de mens, voor het milieu en voor de economie".

GENT 20/08 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u