Gentse politie haalt bijna 50.000 euro op bij buitenlanders met achterstallige boetes

 Gentse politie haalt bijna 50.000 euro op bij buitenlanders met achterstallige boetes

De voorbije acht maanden heeft de politie in Gent 48.590 euro aan achterstallige boetes geïnd bij buitenlandse automobilisten. Dat meldt de Gentse lokale politie. Verschillende bestuurders die in België gedomicilieerd zijn maar rondrijden met een buitenlandse nummerplaat, hebben hun kenteken ook moeten inleveren.

Via lijsten van geflitste buitenlandse nummerplaten worden bij controles wagens uit het verkeer gehaald en achterstallige boetes geïnd, zegt de lokale politie. "Buitenlandse bestuurders die te snel op onze wegen rijden, worden wel geflitst, maar krijgen de boete niet altijd in hun brievenbus omdat er niet met alle landen overeenkomsten zijn om de processen-verbaal door te sturen naar de overtreder. Dergelijke overeenkomsten heeft ons land wel met Nederland, Duitsland en Frankrijk."

De politie gaat ook na of er geen misbruik is van de buitenlandse nummerplaat. "Bijvoorbeeld door personen die ondertussen in ons land gedomicilieerd zijn, maar die blijven gebruik maken van een buitenlandse nummerplaat om aan de Belgische wegenbelasting, verzekering en inschrijvingskosten te ontsnappen. Het parket gaf specifieke richtlijnen om dit belangrijk probleem aan te pakken. Wie betrapt wordt, moet zijn nummerplaat inleveren."

De lokale politie zendt de nummerplaten terug naar de ambassades en deed dat de eerste drie maanden van dit jaar 49 keer.

GENT 08/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u