Gentse politie haalt bijna 50.000 euro op bij buitenlanders met achterstallige boetes

 Gentse politie haalt bijna 50.000 euro op bij buitenlanders met achterstallige boetes

De voorbije acht maanden heeft de politie in Gent 48.590 euro aan achterstallige boetes geïnd bij buitenlandse automobilisten. Dat meldt de Gentse lokale politie. Verschillende bestuurders die in België gedomicilieerd zijn maar rondrijden met een buitenlandse nummerplaat, hebben hun kenteken ook moeten inleveren.

Via lijsten van geflitste buitenlandse nummerplaten worden bij controles wagens uit het verkeer gehaald en achterstallige boetes geïnd, zegt de lokale politie. "Buitenlandse bestuurders die te snel op onze wegen rijden, worden wel geflitst, maar krijgen de boete niet altijd in hun brievenbus omdat er niet met alle landen overeenkomsten zijn om de processen-verbaal door te sturen naar de overtreder. Dergelijke overeenkomsten heeft ons land wel met Nederland, Duitsland en Frankrijk."

De politie gaat ook na of er geen misbruik is van de buitenlandse nummerplaat. "Bijvoorbeeld door personen die ondertussen in ons land gedomicilieerd zijn, maar die blijven gebruik maken van een buitenlandse nummerplaat om aan de Belgische wegenbelasting, verzekering en inschrijvingskosten te ontsnappen. Het parket gaf specifieke richtlijnen om dit belangrijk probleem aan te pakken. Wie betrapt wordt, moet zijn nummerplaat inleveren."

De lokale politie zendt de nummerplaten terug naar de ambassades en deed dat de eerste drie maanden van dit jaar 49 keer.

GENT 08/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u