Gents bedrijf zoekt 50.000 euro voor innovatief systeem om dodehoekongevallen te voorkomen

 Gents bedrijf zoekt 50.000 euro voor innovatief systeem om dodehoekongevallen te voorkomen

Het Gentse bedrijf Skymotion Solutions en aannemingsbedrijf Denys nv willen via sensoren in het fietspad verkeersborden doen oplichten zodat chauffeurs die willen afslaan, gewaarschuwd worden dat er een fietser op komst is. Via crowdfunding wordt 50.000 euro gezocht om een proefproject te starten in Nazareth, met steun van het gemeentebestuur en het Belgisch Instituur voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Jaarlijks gebeuren er in België meer dan vijftig dodehoekongevallen tussen vrachtwagens en fietsers, met vijf tot tien doden als gevolg. Om daar iets aan te doen, ontwikkelden de Gentse ondernemer Mohammed Taslidere (Skymotion Solutions), samen met de Wondelgemse aannemer Denys, het fietsdetectiessyteem iCycleSafe. "Het concept is even eenvoudig als efficiënt", zegt Mohammed Taslidere. "Een sensor in het fietspad registreert fietsers als ze erover rijden. Dat doet een verkeersbord oplichten dat even verderop opgesteld staat. Zo worden chauffeurs die willen afslaan duidelijk gewaarschuwd dat er een fietser op komst is."

Sahin Monserez van Denys wijst erop dat de sensoren niet opvallen, niet hinderlijk zijn voor fietsers, uiterst nauwkeurig zijn en een lange levensduur hebben. "Indien we erin slagen om zelfs maar één leven te redden, zou dit project voor mij reeds een succes zijn", zegt hij.

Als de 50.000 euro opgehaald wordt, wordt iCycleSafe voor het eerst geïnstalleerd op het kruispunt van de Roombaardstraat en de Oudenaardseheerweg in Nazareth. Het BIVV zal een testprotocol ontwikkelen om het systeem uitgebreid te testen. "iCycleSafe is een zeer interessant initiatief, vooral om het niet gaat om een technische aanpassing aan het voertuig, maar aan de weg zelf", zegt Lieven Beyl (BIVV).

GENT/NAZARETH 23/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u