Gents bedrijf zoekt 50.000 euro voor innovatief systeem om dodehoekongevallen te voorkomen

 Gents bedrijf zoekt 50.000 euro voor innovatief systeem om dodehoekongevallen te voorkomen

Het Gentse bedrijf Skymotion Solutions en aannemingsbedrijf Denys nv willen via sensoren in het fietspad verkeersborden doen oplichten zodat chauffeurs die willen afslaan, gewaarschuwd worden dat er een fietser op komst is. Via crowdfunding wordt 50.000 euro gezocht om een proefproject te starten in Nazareth, met steun van het gemeentebestuur en het Belgisch Instituur voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Jaarlijks gebeuren er in België meer dan vijftig dodehoekongevallen tussen vrachtwagens en fietsers, met vijf tot tien doden als gevolg. Om daar iets aan te doen, ontwikkelden de Gentse ondernemer Mohammed Taslidere (Skymotion Solutions), samen met de Wondelgemse aannemer Denys, het fietsdetectiessyteem iCycleSafe. "Het concept is even eenvoudig als efficiënt", zegt Mohammed Taslidere. "Een sensor in het fietspad registreert fietsers als ze erover rijden. Dat doet een verkeersbord oplichten dat even verderop opgesteld staat. Zo worden chauffeurs die willen afslaan duidelijk gewaarschuwd dat er een fietser op komst is."

Sahin Monserez van Denys wijst erop dat de sensoren niet opvallen, niet hinderlijk zijn voor fietsers, uiterst nauwkeurig zijn en een lange levensduur hebben. "Indien we erin slagen om zelfs maar één leven te redden, zou dit project voor mij reeds een succes zijn", zegt hij.

Als de 50.000 euro opgehaald wordt, wordt iCycleSafe voor het eerst geïnstalleerd op het kruispunt van de Roombaardstraat en de Oudenaardseheerweg in Nazareth. Het BIVV zal een testprotocol ontwikkelen om het systeem uitgebreid te testen. "iCycleSafe is een zeer interessant initiatief, vooral om het niet gaat om een technische aanpassing aan het voertuig, maar aan de weg zelf", zegt Lieven Beyl (BIVV).

GENT/NAZARETH 23/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu