Gents bedrijf zoekt 50.000 euro voor innovatief systeem om dodehoekongevallen te voorkomen

 Gents bedrijf zoekt 50.000 euro voor innovatief systeem om dodehoekongevallen te voorkomen

Het Gentse bedrijf Skymotion Solutions en aannemingsbedrijf Denys nv willen via sensoren in het fietspad verkeersborden doen oplichten zodat chauffeurs die willen afslaan, gewaarschuwd worden dat er een fietser op komst is. Via crowdfunding wordt 50.000 euro gezocht om een proefproject te starten in Nazareth, met steun van het gemeentebestuur en het Belgisch Instituur voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Jaarlijks gebeuren er in België meer dan vijftig dodehoekongevallen tussen vrachtwagens en fietsers, met vijf tot tien doden als gevolg. Om daar iets aan te doen, ontwikkelden de Gentse ondernemer Mohammed Taslidere (Skymotion Solutions), samen met de Wondelgemse aannemer Denys, het fietsdetectiessyteem iCycleSafe. "Het concept is even eenvoudig als efficiënt", zegt Mohammed Taslidere. "Een sensor in het fietspad registreert fietsers als ze erover rijden. Dat doet een verkeersbord oplichten dat even verderop opgesteld staat. Zo worden chauffeurs die willen afslaan duidelijk gewaarschuwd dat er een fietser op komst is."

Sahin Monserez van Denys wijst erop dat de sensoren niet opvallen, niet hinderlijk zijn voor fietsers, uiterst nauwkeurig zijn en een lange levensduur hebben. "Indien we erin slagen om zelfs maar één leven te redden, zou dit project voor mij reeds een succes zijn", zegt hij.

Als de 50.000 euro opgehaald wordt, wordt iCycleSafe voor het eerst geïnstalleerd op het kruispunt van de Roombaardstraat en de Oudenaardseheerweg in Nazareth. Het BIVV zal een testprotocol ontwikkelen om het systeem uitgebreid te testen. "iCycleSafe is een zeer interessant initiatief, vooral om het niet gaat om een technische aanpassing aan het voertuig, maar aan de weg zelf", zegt Lieven Beyl (BIVV).

GENT/NAZARETH 23/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u