Gents bedrijf zoekt 50.000 euro voor innovatief systeem om dodehoekongevallen te voorkomen

 Gents bedrijf zoekt 50.000 euro voor innovatief systeem om dodehoekongevallen te voorkomen

Het Gentse bedrijf Skymotion Solutions en aannemingsbedrijf Denys nv willen via sensoren in het fietspad verkeersborden doen oplichten zodat chauffeurs die willen afslaan, gewaarschuwd worden dat er een fietser op komst is. Via crowdfunding wordt 50.000 euro gezocht om een proefproject te starten in Nazareth, met steun van het gemeentebestuur en het Belgisch Instituur voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Jaarlijks gebeuren er in België meer dan vijftig dodehoekongevallen tussen vrachtwagens en fietsers, met vijf tot tien doden als gevolg. Om daar iets aan te doen, ontwikkelden de Gentse ondernemer Mohammed Taslidere (Skymotion Solutions), samen met de Wondelgemse aannemer Denys, het fietsdetectiessyteem iCycleSafe. "Het concept is even eenvoudig als efficiënt", zegt Mohammed Taslidere. "Een sensor in het fietspad registreert fietsers als ze erover rijden. Dat doet een verkeersbord oplichten dat even verderop opgesteld staat. Zo worden chauffeurs die willen afslaan duidelijk gewaarschuwd dat er een fietser op komst is."

Sahin Monserez van Denys wijst erop dat de sensoren niet opvallen, niet hinderlijk zijn voor fietsers, uiterst nauwkeurig zijn en een lange levensduur hebben. "Indien we erin slagen om zelfs maar één leven te redden, zou dit project voor mij reeds een succes zijn", zegt hij.

Als de 50.000 euro opgehaald wordt, wordt iCycleSafe voor het eerst geïnstalleerd op het kruispunt van de Roombaardstraat en de Oudenaardseheerweg in Nazareth. Het BIVV zal een testprotocol ontwikkelen om het systeem uitgebreid te testen. "iCycleSafe is een zeer interessant initiatief, vooral om het niet gaat om een technische aanpassing aan het voertuig, maar aan de weg zelf", zegt Lieven Beyl (BIVV).

GENT/NAZARETH 23/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u