Gemeenten baas over de bussen - Somers weerlegt kritiek TreinTramBus

 Gemeenten baas over de bussen - Somers weerlegt kritiek TreinTramBus

De kritiek van TreinTramBus dat het aantal busreizigers in Mechelen daalt, klopt niet. Dat zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld) in een reactie aan Belga. Zowel voor de woon-werkverplaatsingen als voor het aantal vrijetijdsverplaatsingen is er sprake van een stijging, aldus Somers. De Open Vld'er vraagt de reizigersorganisatie ook om het voorstel - om de steden en gemeenten te laten beslissen over de dienstverlening van de bussen - "niet a priori te verwerpen".

Reizigersorganisatie TreinTramBus ziet "één klein voordeel, maar vooral veel nadelen" in het Open Vld-voorstel. De organisatie vreest onder meer versnippering. TTB-woordvoerder Jan Vanseveren verwijst ook naar Mechelen. Het is volgens hem burgemeester Bart Somers die de bussen zo veel mogelijk uit het stadscentrum wilde weren. Daarom moet er tegenwoordig systematisch aan de stadsrand overgestapt worden op een pendelbus naar het centrum. "Dat heeft De Lijn veel reizigers gekost", aldus Vanseveren.

Burgemeester Somers is het niet eens met die kritiek. Volgens hem is het aantal woon-werkverplaatsingen met de bus de voorbije jaren gestegen in Mechelen. "Uit recente cijfers in de stadsmonitor blijkt dat in 2014 17,3 procent van alle woon-werkverplaatsingen in Mechelen met de bus gebeurden, tegenover 13,2 procent in 2011. Dat is dus een duidelijke stijging en daarmee staan we na Antwerpen, Gent en Leuven op de vierde plaats", aldus Somers. Ook voor vrijetijdsverplaatsingen is er volgens Somers een stijging.

Somers: "De kritiek dat er dus minder mensen de bus nemen klopt niet". Somers roept TreinTramBus op "in dialoog te gaan en het Open Vld-voorstel niet a priori te verwerpen". "Ik ben ervan overtuigd dat als we steden en gemeenten laten beslissen over de organisatie van het collectief vervoer in hun regio, we kunnen komen tot een beter aanbod voor de reizigers, dat rekening houdt met hun verzuchtingen en dat we zo het aantal reizigers op de bus kunnen doen stijgen. Ook TreinTramBus moet erkennen dat het vandaag niet de goede kant opgaat."

BRUSSEL 18/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u