Gemeenten baas over de bussen - Somers weerlegt kritiek TreinTramBus

 Gemeenten baas over de bussen - Somers weerlegt kritiek TreinTramBus

De kritiek van TreinTramBus dat het aantal busreizigers in Mechelen daalt, klopt niet. Dat zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld) in een reactie aan Belga. Zowel voor de woon-werkverplaatsingen als voor het aantal vrijetijdsverplaatsingen is er sprake van een stijging, aldus Somers. De Open Vld'er vraagt de reizigersorganisatie ook om het voorstel - om de steden en gemeenten te laten beslissen over de dienstverlening van de bussen - "niet a priori te verwerpen".

Reizigersorganisatie TreinTramBus ziet "één klein voordeel, maar vooral veel nadelen" in het Open Vld-voorstel. De organisatie vreest onder meer versnippering. TTB-woordvoerder Jan Vanseveren verwijst ook naar Mechelen. Het is volgens hem burgemeester Bart Somers die de bussen zo veel mogelijk uit het stadscentrum wilde weren. Daarom moet er tegenwoordig systematisch aan de stadsrand overgestapt worden op een pendelbus naar het centrum. "Dat heeft De Lijn veel reizigers gekost", aldus Vanseveren.

Burgemeester Somers is het niet eens met die kritiek. Volgens hem is het aantal woon-werkverplaatsingen met de bus de voorbije jaren gestegen in Mechelen. "Uit recente cijfers in de stadsmonitor blijkt dat in 2014 17,3 procent van alle woon-werkverplaatsingen in Mechelen met de bus gebeurden, tegenover 13,2 procent in 2011. Dat is dus een duidelijke stijging en daarmee staan we na Antwerpen, Gent en Leuven op de vierde plaats", aldus Somers. Ook voor vrijetijdsverplaatsingen is er volgens Somers een stijging.

Somers: "De kritiek dat er dus minder mensen de bus nemen klopt niet". Somers roept TreinTramBus op "in dialoog te gaan en het Open Vld-voorstel niet a priori te verwerpen". "Ik ben ervan overtuigd dat als we steden en gemeenten laten beslissen over de organisatie van het collectief vervoer in hun regio, we kunnen komen tot een beter aanbod voor de reizigers, dat rekening houdt met hun verzuchtingen en dat we zo het aantal reizigers op de bus kunnen doen stijgen. Ook TreinTramBus moet erkennen dat het vandaag niet de goede kant opgaat."

BRUSSEL 18/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u