Frankrijk voert gekleurde vignetten in tegen luchtvervuiling

 Frankrijk voert gekleurde vignetten in tegen luchtvervuiling

Frans minister van Milieu Ségolène Royal heeft dinsdag gekleurde vignetten voorgesteld die aangeven hoe vervuilend een auto is. Bestuurders met een minder vervuilende auto zullen dan enkele voordelen genieten, zoals betere parkeerplaatsen of bepaalde wegen die enkel door hen gebruikt mogen worden. Het systeem gaat van kracht op 1 januari 2016, maar zal aanvankelijk alleen op vrijwillige basis gelden, zowel voor bestuurders als voor steden.

Auto's zullen opgedeeld worden in zes categorieën: van groene vignetten voor de minst vervuilende wagens, tot grijze voor de meest vervuilende. De vignetten zullen de eerste zes maanden na de invoering van het systeem gratis zijn. Daarna kosten ze vijf euro per stuk. Het systeem wordt ingevoerd op vrijwillige basis. Bestuurders zijn dus niet verplicht om een vignet aan te schaffen en steden mogen zelf kiezen of ze bepaalde voordelen voorzien voor mensen met een (weinig vervuilend) vignet.

In een zestal Europese landen is een dergelijk systeem al van kracht, waaronder het milieuvignet in Duitsland. Minister Royal is van mening dat het ook in Frankrijk zal aanslaan. "Het is doeltreffend omdat bestuurders de berekening gaan maken en beseffen hoeveel het oplevert", zegt ze.

PARIJS 02/06 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u