Frankrijk voert gekleurde vignetten in tegen luchtvervuiling

 Frankrijk voert gekleurde vignetten in tegen luchtvervuiling

Frans minister van Milieu Ségolène Royal heeft dinsdag gekleurde vignetten voorgesteld die aangeven hoe vervuilend een auto is. Bestuurders met een minder vervuilende auto zullen dan enkele voordelen genieten, zoals betere parkeerplaatsen of bepaalde wegen die enkel door hen gebruikt mogen worden. Het systeem gaat van kracht op 1 januari 2016, maar zal aanvankelijk alleen op vrijwillige basis gelden, zowel voor bestuurders als voor steden.

Auto's zullen opgedeeld worden in zes categorieën: van groene vignetten voor de minst vervuilende wagens, tot grijze voor de meest vervuilende. De vignetten zullen de eerste zes maanden na de invoering van het systeem gratis zijn. Daarna kosten ze vijf euro per stuk. Het systeem wordt ingevoerd op vrijwillige basis. Bestuurders zijn dus niet verplicht om een vignet aan te schaffen en steden mogen zelf kiezen of ze bepaalde voordelen voorzien voor mensen met een (weinig vervuilend) vignet.

In een zestal Europese landen is een dergelijk systeem al van kracht, waaronder het milieuvignet in Duitsland. Minister Royal is van mening dat het ook in Frankrijk zal aanslaan. "Het is doeltreffend omdat bestuurders de berekening gaan maken en beseffen hoeveel het oplevert", zegt ze.

PARIJS 02/06 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

Vrijdag 01 Juli 2022

Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Lees meer
 Nieuwe wet voor de elektrische step

Woensdag 29 Juni 2022

Nieuwe wet voor de elektrische step

De regels voor elektrische steps staan op het punt te veranderen als gevolg van een wijziging in de verkeerswetgeving. Deze wijzigingen treden in werking op 1 juli 2022. Intolaw biedt u een overzicht van de wijzigingen die van kracht zullen worden:

Lees meer
 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
close menu 1u