Frankrijk voert gekleurde vignetten in tegen luchtvervuiling

 Frankrijk voert gekleurde vignetten in tegen luchtvervuiling

Frans minister van Milieu Ségolène Royal heeft dinsdag gekleurde vignetten voorgesteld die aangeven hoe vervuilend een auto is. Bestuurders met een minder vervuilende auto zullen dan enkele voordelen genieten, zoals betere parkeerplaatsen of bepaalde wegen die enkel door hen gebruikt mogen worden. Het systeem gaat van kracht op 1 januari 2016, maar zal aanvankelijk alleen op vrijwillige basis gelden, zowel voor bestuurders als voor steden.

Auto's zullen opgedeeld worden in zes categorieën: van groene vignetten voor de minst vervuilende wagens, tot grijze voor de meest vervuilende. De vignetten zullen de eerste zes maanden na de invoering van het systeem gratis zijn. Daarna kosten ze vijf euro per stuk. Het systeem wordt ingevoerd op vrijwillige basis. Bestuurders zijn dus niet verplicht om een vignet aan te schaffen en steden mogen zelf kiezen of ze bepaalde voordelen voorzien voor mensen met een (weinig vervuilend) vignet.

In een zestal Europese landen is een dergelijk systeem al van kracht, waaronder het milieuvignet in Duitsland. Minister Royal is van mening dat het ook in Frankrijk zal aanslaan. "Het is doeltreffend omdat bestuurders de berekening gaan maken en beseffen hoeveel het oplevert", zegt ze.

PARIJS 02/06 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u