Frankrijk plant bonus van 10.000 euro voor elektrische wagen‏

 Frankrijk plant bonus van 10.000 euro voor elektrische wagen‏

Een Fransman die vanaf de maand april een elektrische wagen koopt, zal (onder voorwaarden) een bonus van 10.000 euro krijgen. Dit heeft milieuminister Ségolène Royal woensdag aan iTélé gezegd en is ook te lezen op de website van de krant Le Parisien.

Om de milieuvervuiling door auto's in te dijken kondigde Royal de invoering voor de zomer aan van gekleurde "luchtkwaliteitcertificaten" die aan de vooruit van de auto zullen komen. De kleuren komen overeen met het uitstootniveau van de voertuigen. Een groen certificaat biedt de meeste voordelen, bijvoorbeeld als steden verkeersbeperkende maatregelen nemen.

Premier Manuel Valls wil volgens Royal ook een versnelde uitstap uit dieselwagens en inzetten op elektrische auto's. "Onze doelstelling is alle diesels van voor 2005 zonder een roetfilter te laten verdwijnen", zei ze. "De toekomst is aan elektrische, hybride en benzinewagens die minder dan 2 liter per 100 km verbruiken", aldus de minister die van de constructeurs ten behoeve van potentiële kopers "meer inspanningen op het vlak van prijzen" eist.

De Franse regering wil een premie van 10.000 euro toekennen voor de aanschaf van een elektrische auto en 6.500 euro voor een hybride wagen. Niet-belastingplichtige gezinnen zullen een premie van 500 euro krijgen indien zij hun dieselwagen inruilen voor een benzinewagen die minder dan 110g CO2 uitstoot.

Er komen in Frankrijk zeven miljoen plaatsen voor het opladen van een elektrische wagen, en laadpalen worden verplicht op publieke parkeerplaatsen, aan stations, luchthavens en winkelcentra. Alle ministers zullen in de steden een elektrische auto moeten gebruiken, en de overheidsdiensten "dienen hetzelfde model te volgen om brandstof te sparen", zei Royal.

BRUSSEL 04/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u