Foute bestralingstherapie UZ Gent - "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring"

 Foute bestralingstherapie UZ Gent - "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring"

Voor de fout gelopen bestralingstherapie in het UZ Gent moeten alle betrokken artsen, bedrijven en het ziekenhuis "een passende straf" krijgen. Dat stelde de openbare aanklager maandagmiddag voor de Gentse correctionele rechtbank. "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring. Iedereen heeft kleine fouten gemaakt maar in deze branche met millimeterwerk waren de fouten van groot belang", zei openbare aanklager Katrien De Smet.

Het openbaar ministerie stelde dat er wel degelijk sprake is van onopzettelijke slagen en verwondingen. "Zeventien patiënten werden verkeerd bestraald, op 13 millimeter naast de plek waar ze moesten bestraald worden. Een groot deel van de patiënten is intussen overleden, maar uit het onderzoek is gebleken dat dat niet het gevolg is van de bestraling. Het ging om bestraling van een tumor in de hersenen, en bij 11 van de 17 patiënten was het een palliatieve behandeling om het voor de patiënt comfortabel te maken", zei aanklager De Smet.

Het oorzakelijk verband is niet te betwisten, zegt het openbaar ministerie. "Er werd echter gezond weefsel vernietigd en de tumor zelf werd niet behandeld. De bestraling op zich is geen resultaatsverbintenis, maar de patiënten mogen ervan uitgaan dat de bestraling op de juiste plaats gebeurt."

Alle beklaagden dragen een verantwoordelijkheid, pleitte de aanklager. "Iedereen heeft kleine fouten gemaakt, maar in deze branche met millimeterwerk waren de fouten van groot belang. Het UZ Gent was onvoorzichtig door het volledige systeem niet bij één leverancier aan te kopen, maar verschillende onderdelen in te passen in hun systeem en hun eigen mensen te vragen na hun uren de software zelf te schrijven."

De leverancier Elekta heeft niet voldoende getest of alles compatibel was, aldus het openbaar ministerie. "Brainlab wist op zijn beurt dat er een speling van 13 millimeter was. Er moest daar speciale software voor bijbesteld worden, maar het bedrijf heeft daar niet op gewezen. De stralingsfysici van de UZ Gent die zelf de software schreven, hebben de X-as en de Y-as getest, maar niet de Z-as. Daarop zat juist de afwijking. (..) In de hele ketting had elke schakel dus een barst. Ik vraag echter geen zware straf. Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring", zei Katrien De Smet.

GENT 15/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u