Foute bestralingstherapie UZ Gent - "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring"

 Foute bestralingstherapie UZ Gent - "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring"

Voor de fout gelopen bestralingstherapie in het UZ Gent moeten alle betrokken artsen, bedrijven en het ziekenhuis "een passende straf" krijgen. Dat stelde de openbare aanklager maandagmiddag voor de Gentse correctionele rechtbank. "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring. Iedereen heeft kleine fouten gemaakt maar in deze branche met millimeterwerk waren de fouten van groot belang", zei openbare aanklager Katrien De Smet.

Het openbaar ministerie stelde dat er wel degelijk sprake is van onopzettelijke slagen en verwondingen. "Zeventien patiënten werden verkeerd bestraald, op 13 millimeter naast de plek waar ze moesten bestraald worden. Een groot deel van de patiënten is intussen overleden, maar uit het onderzoek is gebleken dat dat niet het gevolg is van de bestraling. Het ging om bestraling van een tumor in de hersenen, en bij 11 van de 17 patiënten was het een palliatieve behandeling om het voor de patiënt comfortabel te maken", zei aanklager De Smet.

Het oorzakelijk verband is niet te betwisten, zegt het openbaar ministerie. "Er werd echter gezond weefsel vernietigd en de tumor zelf werd niet behandeld. De bestraling op zich is geen resultaatsverbintenis, maar de patiënten mogen ervan uitgaan dat de bestraling op de juiste plaats gebeurt."

Alle beklaagden dragen een verantwoordelijkheid, pleitte de aanklager. "Iedereen heeft kleine fouten gemaakt, maar in deze branche met millimeterwerk waren de fouten van groot belang. Het UZ Gent was onvoorzichtig door het volledige systeem niet bij één leverancier aan te kopen, maar verschillende onderdelen in te passen in hun systeem en hun eigen mensen te vragen na hun uren de software zelf te schrijven."

De leverancier Elekta heeft niet voldoende getest of alles compatibel was, aldus het openbaar ministerie. "Brainlab wist op zijn beurt dat er een speling van 13 millimeter was. Er moest daar speciale software voor bijbesteld worden, maar het bedrijf heeft daar niet op gewezen. De stralingsfysici van de UZ Gent die zelf de software schreven, hebben de X-as en de Y-as getest, maar niet de Z-as. Daarop zat juist de afwijking. (..) In de hele ketting had elke schakel dus een barst. Ik vraag echter geen zware straf. Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring", zei Katrien De Smet.

GENT 15/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u