Foute bestralingstherapie UZ Gent - "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring"

 Foute bestralingstherapie UZ Gent - "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring"

Voor de fout gelopen bestralingstherapie in het UZ Gent moeten alle betrokken artsen, bedrijven en het ziekenhuis "een passende straf" krijgen. Dat stelde de openbare aanklager maandagmiddag voor de Gentse correctionele rechtbank. "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring. Iedereen heeft kleine fouten gemaakt maar in deze branche met millimeterwerk waren de fouten van groot belang", zei openbare aanklager Katrien De Smet.

Het openbaar ministerie stelde dat er wel degelijk sprake is van onopzettelijke slagen en verwondingen. "Zeventien patiënten werden verkeerd bestraald, op 13 millimeter naast de plek waar ze moesten bestraald worden. Een groot deel van de patiënten is intussen overleden, maar uit het onderzoek is gebleken dat dat niet het gevolg is van de bestraling. Het ging om bestraling van een tumor in de hersenen, en bij 11 van de 17 patiënten was het een palliatieve behandeling om het voor de patiënt comfortabel te maken", zei aanklager De Smet.

Het oorzakelijk verband is niet te betwisten, zegt het openbaar ministerie. "Er werd echter gezond weefsel vernietigd en de tumor zelf werd niet behandeld. De bestraling op zich is geen resultaatsverbintenis, maar de patiënten mogen ervan uitgaan dat de bestraling op de juiste plaats gebeurt."

Alle beklaagden dragen een verantwoordelijkheid, pleitte de aanklager. "Iedereen heeft kleine fouten gemaakt, maar in deze branche met millimeterwerk waren de fouten van groot belang. Het UZ Gent was onvoorzichtig door het volledige systeem niet bij één leverancier aan te kopen, maar verschillende onderdelen in te passen in hun systeem en hun eigen mensen te vragen na hun uren de software zelf te schrijven."

De leverancier Elekta heeft niet voldoende getest of alles compatibel was, aldus het openbaar ministerie. "Brainlab wist op zijn beurt dat er een speling van 13 millimeter was. Er moest daar speciale software voor bijbesteld worden, maar het bedrijf heeft daar niet op gewezen. De stralingsfysici van de UZ Gent die zelf de software schreven, hebben de X-as en de Y-as getest, maar niet de Z-as. Daarop zat juist de afwijking. (..) In de hele ketting had elke schakel dus een barst. Ik vraag echter geen zware straf. Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring", zei Katrien De Smet.

GENT 15/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u