Foute bestralingstherapie UZ Gent - "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring"

 Foute bestralingstherapie UZ Gent - "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring"

Voor de fout gelopen bestralingstherapie in het UZ Gent moeten alle betrokken artsen, bedrijven en het ziekenhuis "een passende straf" krijgen. Dat stelde de openbare aanklager maandagmiddag voor de Gentse correctionele rechtbank. "Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring. Iedereen heeft kleine fouten gemaakt maar in deze branche met millimeterwerk waren de fouten van groot belang", zei openbare aanklager Katrien De Smet.

Het openbaar ministerie stelde dat er wel degelijk sprake is van onopzettelijke slagen en verwondingen. "Zeventien patiënten werden verkeerd bestraald, op 13 millimeter naast de plek waar ze moesten bestraald worden. Een groot deel van de patiënten is intussen overleden, maar uit het onderzoek is gebleken dat dat niet het gevolg is van de bestraling. Het ging om bestraling van een tumor in de hersenen, en bij 11 van de 17 patiënten was het een palliatieve behandeling om het voor de patiënt comfortabel te maken", zei aanklager De Smet.

Het oorzakelijk verband is niet te betwisten, zegt het openbaar ministerie. "Er werd echter gezond weefsel vernietigd en de tumor zelf werd niet behandeld. De bestraling op zich is geen resultaatsverbintenis, maar de patiënten mogen ervan uitgaan dat de bestraling op de juiste plaats gebeurt."

Alle beklaagden dragen een verantwoordelijkheid, pleitte de aanklager. "Iedereen heeft kleine fouten gemaakt, maar in deze branche met millimeterwerk waren de fouten van groot belang. Het UZ Gent was onvoorzichtig door het volledige systeem niet bij één leverancier aan te kopen, maar verschillende onderdelen in te passen in hun systeem en hun eigen mensen te vragen na hun uren de software zelf te schrijven."

De leverancier Elekta heeft niet voldoende getest of alles compatibel was, aldus het openbaar ministerie. "Brainlab wist op zijn beurt dat er een speling van 13 millimeter was. Er moest daar speciale software voor bijbesteld worden, maar het bedrijf heeft daar niet op gewezen. De stralingsfysici van de UZ Gent die zelf de software schreven, hebben de X-as en de Y-as getest, maar niet de Z-as. Daarop zat juist de afwijking. (..) In de hele ketting had elke schakel dus een barst. Ik vraag echter geen zware straf. Ik neem genoegen met een loutere schuldigverklaring", zei Katrien De Smet.

GENT 15/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu