FietsTelweek - 5.000 fietsers legden 63.000 kilometers af

 FietsTelweek - 5.000 fietsers legden 63.000 kilometers af

Van 16 tot 22 september vond in Vlaanderen de allereerste FietsTelweek plaats. Fietsers konden voor het eerst hun eigen fietsgedrag registreren via de gratis FietsTelApp. Ongeveer 5.000 app-gebruikers deden in totaal 13.700 fietsverplaatsingen en fietsten samen 63.000 fietskilometers. Dat meldt Fietsberaad Vlaanderen donderdag.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en ruim 150 Vlaamse steden en gemeenten engageerden zich om tijdens de FietsTelweek op grote schaal fietsers te tellen. Dat gebeurde aan de hand van meer dan 420 vaste en mobiele telpunten (zoals rubberen slangen op fietspaden, camera's die fietsers registreren en manuele tellingen) op strategisch uitgekozen locaties.

De Universiteit Gent, die de FietsTelweek wetenschappelijk begeleidt, doet op basis van de eerste data uit de FietsTelApp een aantal vaststellingen. De gemiddelde lengte van de fietsverplaatsingen is 6 kilometer met afstanden tot 60 kilometer. Voorts is 40 procent van de verplaatsingen van, naar of binnen de kernen van steden en gemeenten en 60 pct ligt buiten de kernen. En 12 pct zijn van en naar het station: de gemiddelde fietser legt hiervoor 4 kilometer af met afstanden tot 40 kilometer.

Uit wetenschappelijke overwegingen blijven de telpunten nog een week langer fietsers tellen. Zo kunnen de cijfers zowel tijdens als na de FietsTelweek worden vergeleken. De gegevens komen in een dataplatform over fietsgebruik. Dat zal volgens de initiatiefnemers een schat aan informatie opleveren voor alle betrokkenen in het fietsbeleid.

De volledige analyse van alle data uit de FietsTelApp en de ruim 420 telpunten wordt voorgesteld in december. Fietsberaad Vlaanderen is een kenniscentrum voor fietsbeleid en in brede zin voor elk beleid dat het fietsen stimuleert.

BRUSSEL 24/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u