FietsTelweek - 5.000 fietsers legden 63.000 kilometers af

 FietsTelweek - 5.000 fietsers legden 63.000 kilometers af

Van 16 tot 22 september vond in Vlaanderen de allereerste FietsTelweek plaats. Fietsers konden voor het eerst hun eigen fietsgedrag registreren via de gratis FietsTelApp. Ongeveer 5.000 app-gebruikers deden in totaal 13.700 fietsverplaatsingen en fietsten samen 63.000 fietskilometers. Dat meldt Fietsberaad Vlaanderen donderdag.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en ruim 150 Vlaamse steden en gemeenten engageerden zich om tijdens de FietsTelweek op grote schaal fietsers te tellen. Dat gebeurde aan de hand van meer dan 420 vaste en mobiele telpunten (zoals rubberen slangen op fietspaden, camera's die fietsers registreren en manuele tellingen) op strategisch uitgekozen locaties.

De Universiteit Gent, die de FietsTelweek wetenschappelijk begeleidt, doet op basis van de eerste data uit de FietsTelApp een aantal vaststellingen. De gemiddelde lengte van de fietsverplaatsingen is 6 kilometer met afstanden tot 60 kilometer. Voorts is 40 procent van de verplaatsingen van, naar of binnen de kernen van steden en gemeenten en 60 pct ligt buiten de kernen. En 12 pct zijn van en naar het station: de gemiddelde fietser legt hiervoor 4 kilometer af met afstanden tot 40 kilometer.

Uit wetenschappelijke overwegingen blijven de telpunten nog een week langer fietsers tellen. Zo kunnen de cijfers zowel tijdens als na de FietsTelweek worden vergeleken. De gegevens komen in een dataplatform over fietsgebruik. Dat zal volgens de initiatiefnemers een schat aan informatie opleveren voor alle betrokkenen in het fietsbeleid.

De volledige analyse van alle data uit de FietsTelApp en de ruim 420 telpunten wordt voorgesteld in december. Fietsberaad Vlaanderen is een kenniscentrum voor fietsbeleid en in brede zin voor elk beleid dat het fietsen stimuleert.

BRUSSEL 24/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u