FietsTelweek - 5.000 fietsers legden 63.000 kilometers af

 FietsTelweek - 5.000 fietsers legden 63.000 kilometers af

Van 16 tot 22 september vond in Vlaanderen de allereerste FietsTelweek plaats. Fietsers konden voor het eerst hun eigen fietsgedrag registreren via de gratis FietsTelApp. Ongeveer 5.000 app-gebruikers deden in totaal 13.700 fietsverplaatsingen en fietsten samen 63.000 fietskilometers. Dat meldt Fietsberaad Vlaanderen donderdag.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en ruim 150 Vlaamse steden en gemeenten engageerden zich om tijdens de FietsTelweek op grote schaal fietsers te tellen. Dat gebeurde aan de hand van meer dan 420 vaste en mobiele telpunten (zoals rubberen slangen op fietspaden, camera's die fietsers registreren en manuele tellingen) op strategisch uitgekozen locaties.

De Universiteit Gent, die de FietsTelweek wetenschappelijk begeleidt, doet op basis van de eerste data uit de FietsTelApp een aantal vaststellingen. De gemiddelde lengte van de fietsverplaatsingen is 6 kilometer met afstanden tot 60 kilometer. Voorts is 40 procent van de verplaatsingen van, naar of binnen de kernen van steden en gemeenten en 60 pct ligt buiten de kernen. En 12 pct zijn van en naar het station: de gemiddelde fietser legt hiervoor 4 kilometer af met afstanden tot 40 kilometer.

Uit wetenschappelijke overwegingen blijven de telpunten nog een week langer fietsers tellen. Zo kunnen de cijfers zowel tijdens als na de FietsTelweek worden vergeleken. De gegevens komen in een dataplatform over fietsgebruik. Dat zal volgens de initiatiefnemers een schat aan informatie opleveren voor alle betrokkenen in het fietsbeleid.

De volledige analyse van alle data uit de FietsTelApp en de ruim 420 telpunten wordt voorgesteld in december. Fietsberaad Vlaanderen is een kenniscentrum voor fietsbeleid en in brede zin voor elk beleid dat het fietsen stimuleert.

BRUSSEL 24/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u