Fietssnelwegen doen Vlamingen verder fietsen

 Fietssnelwegen doen Vlamingen verder fietsen

De Vlaamse fietssnelwegen zijn een middel om mensen meer te laten fietsen, over langere afstanden. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste Vlaamse Fietstelweek, meldt initiatiefnemer Fietsberaad Vlaanderen. "De gemiddelde afstand van onze fietsverplaatsingen ligt relatief hoog, maar de fietssnelwegen maken de langere afstanden beter overbrugbaar met de fiets", klinkt het.

Tijdens de Week van de Mobiliteit in september werd ook de eerste Vlaamse Fietstelweek georganiseerd. Tellussen en vaste camera's registreerden 1 miljoen fietsbewegingen op meer dan 420 punten in Vlaanderen, een app verzamelde 17.500 fietstrajecten.

Uit de resultaten blijkt dat 40 pct van de gemeten trajecten zich afspeelt van, naar of binnen de kern van een gemeente. "De overige trajecten worden dus buiten de kernen afgelegd", zegt Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen. "De gemiddelde afstand van de Vlaamse fietsverplaatsingen blijkt een pak hoger te liggen dan in bijvoorbeeld Denemarken, het gidsland op fietsgebied."

De langste afstanden worden afgelegd in woon-werkverkeer (gemiddeld 6,7 kilometer), woon-werkverkeer bedraagt gemiddeld 3,5 kilometer en woon-winkelverplaatsingen 2,9 kilometer. "De langere afstanden verklaren mogelijk waarom Vlamingen nog te weinig fietsen: de mensen zien op tegen de kilometers", zegt Baert. "Een doordacht ruimtelijkeordeningsbeleid, meer fietssnelwegen en elektrische fietsen kunnen hier een mouw aan passen."

Uit de resultaten van metingen op fietssnelwegen blijkt alvast dat 89 pct van de fietsers ritten van meer dan 2,5 kilometer doet, 48 pct fietst zelfs meer dan 10 kilometer.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat de cijfers "inspirerend" zijn. "Ik wil Vlamingen verleiden om vaker te kiezen voor de fiets, ook in het woon-werkverkeer", zegt hij. "Langere afstanden kunnen een drempel vormen om de stap naar de fiets te zetten, maar fietssnelwegen verlagen die drempel sterk. Vlaanderen moet samen met de provinciale en lokale besturen verder inzetten op fietssnelwegen."

De gegevens die Fietsberaad Vlaanderen verzamelde tijdens de fietstelweek komen nu in een open dataplatform. Ook in 2016 wordt het initiatief hernomen.

GENT 09/12 17:01 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u