Fietssnelwegen doen Vlamingen verder fietsen

 Fietssnelwegen doen Vlamingen verder fietsen

De Vlaamse fietssnelwegen zijn een middel om mensen meer te laten fietsen, over langere afstanden. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste Vlaamse Fietstelweek, meldt initiatiefnemer Fietsberaad Vlaanderen. "De gemiddelde afstand van onze fietsverplaatsingen ligt relatief hoog, maar de fietssnelwegen maken de langere afstanden beter overbrugbaar met de fiets", klinkt het.

Tijdens de Week van de Mobiliteit in september werd ook de eerste Vlaamse Fietstelweek georganiseerd. Tellussen en vaste camera's registreerden 1 miljoen fietsbewegingen op meer dan 420 punten in Vlaanderen, een app verzamelde 17.500 fietstrajecten.

Uit de resultaten blijkt dat 40 pct van de gemeten trajecten zich afspeelt van, naar of binnen de kern van een gemeente. "De overige trajecten worden dus buiten de kernen afgelegd", zegt Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen. "De gemiddelde afstand van de Vlaamse fietsverplaatsingen blijkt een pak hoger te liggen dan in bijvoorbeeld Denemarken, het gidsland op fietsgebied."

De langste afstanden worden afgelegd in woon-werkverkeer (gemiddeld 6,7 kilometer), woon-werkverkeer bedraagt gemiddeld 3,5 kilometer en woon-winkelverplaatsingen 2,9 kilometer. "De langere afstanden verklaren mogelijk waarom Vlamingen nog te weinig fietsen: de mensen zien op tegen de kilometers", zegt Baert. "Een doordacht ruimtelijkeordeningsbeleid, meer fietssnelwegen en elektrische fietsen kunnen hier een mouw aan passen."

Uit de resultaten van metingen op fietssnelwegen blijkt alvast dat 89 pct van de fietsers ritten van meer dan 2,5 kilometer doet, 48 pct fietst zelfs meer dan 10 kilometer.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat de cijfers "inspirerend" zijn. "Ik wil Vlamingen verleiden om vaker te kiezen voor de fiets, ook in het woon-werkverkeer", zegt hij. "Langere afstanden kunnen een drempel vormen om de stap naar de fiets te zetten, maar fietssnelwegen verlagen die drempel sterk. Vlaanderen moet samen met de provinciale en lokale besturen verder inzetten op fietssnelwegen."

De gegevens die Fietsberaad Vlaanderen verzamelde tijdens de fietstelweek komen nu in een open dataplatform. Ook in 2016 wordt het initiatief hernomen.

GENT 09/12 17:01 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u