Fietssnelwegen doen Vlamingen verder fietsen

 Fietssnelwegen doen Vlamingen verder fietsen

De Vlaamse fietssnelwegen zijn een middel om mensen meer te laten fietsen, over langere afstanden. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste Vlaamse Fietstelweek, meldt initiatiefnemer Fietsberaad Vlaanderen. "De gemiddelde afstand van onze fietsverplaatsingen ligt relatief hoog, maar de fietssnelwegen maken de langere afstanden beter overbrugbaar met de fiets", klinkt het.

Tijdens de Week van de Mobiliteit in september werd ook de eerste Vlaamse Fietstelweek georganiseerd. Tellussen en vaste camera's registreerden 1 miljoen fietsbewegingen op meer dan 420 punten in Vlaanderen, een app verzamelde 17.500 fietstrajecten.

Uit de resultaten blijkt dat 40 pct van de gemeten trajecten zich afspeelt van, naar of binnen de kern van een gemeente. "De overige trajecten worden dus buiten de kernen afgelegd", zegt Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen. "De gemiddelde afstand van de Vlaamse fietsverplaatsingen blijkt een pak hoger te liggen dan in bijvoorbeeld Denemarken, het gidsland op fietsgebied."

De langste afstanden worden afgelegd in woon-werkverkeer (gemiddeld 6,7 kilometer), woon-werkverkeer bedraagt gemiddeld 3,5 kilometer en woon-winkelverplaatsingen 2,9 kilometer. "De langere afstanden verklaren mogelijk waarom Vlamingen nog te weinig fietsen: de mensen zien op tegen de kilometers", zegt Baert. "Een doordacht ruimtelijkeordeningsbeleid, meer fietssnelwegen en elektrische fietsen kunnen hier een mouw aan passen."

Uit de resultaten van metingen op fietssnelwegen blijkt alvast dat 89 pct van de fietsers ritten van meer dan 2,5 kilometer doet, 48 pct fietst zelfs meer dan 10 kilometer.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat de cijfers "inspirerend" zijn. "Ik wil Vlamingen verleiden om vaker te kiezen voor de fiets, ook in het woon-werkverkeer", zegt hij. "Langere afstanden kunnen een drempel vormen om de stap naar de fiets te zetten, maar fietssnelwegen verlagen die drempel sterk. Vlaanderen moet samen met de provinciale en lokale besturen verder inzetten op fietssnelwegen."

De gegevens die Fietsberaad Vlaanderen verzamelde tijdens de fietstelweek komen nu in een open dataplatform. Ook in 2016 wordt het initiatief hernomen.

GENT 09/12 17:01 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u