Elke dag vlammen 270 bestuurders door rood

 Elke dag vlammen 270 bestuurders door rood

Vorig jaar hebben bijna 100.000 bestuurders in ons land een rood licht genegeerd. Dat zijn er meer dan in de voorgaande jaren, meldt Het Nieuwsblad. De Vaste Commissie van de Lokale Politie noemt het "een levensgevaarlijke evolutie" en pleit voor een intrekking van het rijbewijs voor acht dagen als vaste straf.

Het aantal processen-verbaal voor bestuurders die door het rood reden, steeg van 88.235 in 2012 naar 91.375 in 2013 tot 98.413 vorig jaar. Een verklaring is er niet meteen. Performantere flitspalen verklaren een deel van de stijging.

"Een bijzonder gevaarlijke evolutie" zegt Marc Hellinckx, vicevoorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. "Roodrijders zijn niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor al die andere bestuurders die op dat kruispunt met een gerust gemoed het groene licht voorbijrijden. Bovendien zijn kruispunten met verkeerslichten per definitie gevaarlijke verkeers­assen, anders waren er geen verkeerslichten nodig. Kortom: lichten negeren is vragen om zware ongevallen."

Roodrijders worden in ons land op verschillende manieren bestraft, afhankelijk van plaatselijke afspraken. Hellinckx pleit voor één vaste straf. "Trek meteen het rijbewijs van deze bestuurders in, iets wat sommige parketten nu al standaard doen. Als signaal naar de bevolking kan dat tellen."

BRUSSEL 18/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u