Einde aan straffeloosheid buitenlandse verkeersovertreders

 Einde aan straffeloosheid buitenlandse verkeersovertreders

Voortaan zullen buitenlanders die in ons land een verkeersovertreding begaan, een onmiddellijke inning toegestuurd krijgen. Op initiatief van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) zette de ministerraad het licht op groen voor de omzetting van een Europese richtlijn, dat een efficiënte vervolging van buitenlandse overtreders in alle lidstaten voor ogen heeft.

Alle Europese bestuurders zullen aan de hand van hun kentekenplaat kunnen worden geïdentificeerd. De Directie Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wordt het nationaal contactpunt voor België om de kenplaatgegevens van een Belgische overtreder in het buitenland door te geven. De Europese tegenhangers van het DIV zullen de gegevens van buitenlandse overtreders overmaken aan de Belgische diensten.

Het toesturen van de onmiddellijke inning wordt volledig geautomatiseerd, zodat buitenlandse bestuurders hieraan niet meer kunnen ontsnappen. Tot op heden verliep die procedure steevast via het parket. Nu zal men de gegevens van de overtreding automatisch uit de databank kunnen halen. Elke overtreder wordt in de juiste landstaal in kennis gesteld van de overtreding. Het is mogelijk om zich daartegen te verweren. De informatiebrief is voor buitenlanders van dezelfde waarde als het afschrift van het proces-verbaal.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u