Einde aan straffeloosheid buitenlandse verkeersovertreders

 Einde aan straffeloosheid buitenlandse verkeersovertreders

Voortaan zullen buitenlanders die in ons land een verkeersovertreding begaan, een onmiddellijke inning toegestuurd krijgen. Op initiatief van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) zette de ministerraad het licht op groen voor de omzetting van een Europese richtlijn, dat een efficiënte vervolging van buitenlandse overtreders in alle lidstaten voor ogen heeft.

Alle Europese bestuurders zullen aan de hand van hun kentekenplaat kunnen worden geïdentificeerd. De Directie Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wordt het nationaal contactpunt voor België om de kenplaatgegevens van een Belgische overtreder in het buitenland door te geven. De Europese tegenhangers van het DIV zullen de gegevens van buitenlandse overtreders overmaken aan de Belgische diensten.

Het toesturen van de onmiddellijke inning wordt volledig geautomatiseerd, zodat buitenlandse bestuurders hieraan niet meer kunnen ontsnappen. Tot op heden verliep die procedure steevast via het parket. Nu zal men de gegevens van de overtreding automatisch uit de databank kunnen halen. Elke overtreder wordt in de juiste landstaal in kennis gesteld van de overtreding. Het is mogelijk om zich daartegen te verweren. De informatiebrief is voor buitenlanders van dezelfde waarde als het afschrift van het proces-verbaal.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u