Einde aan straffeloosheid buitenlandse verkeersovertreders

 Einde aan straffeloosheid buitenlandse verkeersovertreders

Voortaan zullen buitenlanders die in ons land een verkeersovertreding begaan, een onmiddellijke inning toegestuurd krijgen. Op initiatief van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) zette de ministerraad het licht op groen voor de omzetting van een Europese richtlijn, dat een efficiënte vervolging van buitenlandse overtreders in alle lidstaten voor ogen heeft.

Alle Europese bestuurders zullen aan de hand van hun kentekenplaat kunnen worden geïdentificeerd. De Directie Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wordt het nationaal contactpunt voor België om de kenplaatgegevens van een Belgische overtreder in het buitenland door te geven. De Europese tegenhangers van het DIV zullen de gegevens van buitenlandse overtreders overmaken aan de Belgische diensten.

Het toesturen van de onmiddellijke inning wordt volledig geautomatiseerd, zodat buitenlandse bestuurders hieraan niet meer kunnen ontsnappen. Tot op heden verliep die procedure steevast via het parket. Nu zal men de gegevens van de overtreding automatisch uit de databank kunnen halen. Elke overtreder wordt in de juiste landstaal in kennis gesteld van de overtreding. Het is mogelijk om zich daartegen te verweren. De informatiebrief is voor buitenlanders van dezelfde waarde als het afschrift van het proces-verbaal.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u