Einde aan straffeloosheid buitenlandse verkeersovertreders

 Einde aan straffeloosheid buitenlandse verkeersovertreders

Voortaan zullen buitenlanders die in ons land een verkeersovertreding begaan, een onmiddellijke inning toegestuurd krijgen. Op initiatief van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) zette de ministerraad het licht op groen voor de omzetting van een Europese richtlijn, dat een efficiënte vervolging van buitenlandse overtreders in alle lidstaten voor ogen heeft.

Alle Europese bestuurders zullen aan de hand van hun kentekenplaat kunnen worden geïdentificeerd. De Directie Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wordt het nationaal contactpunt voor België om de kenplaatgegevens van een Belgische overtreder in het buitenland door te geven. De Europese tegenhangers van het DIV zullen de gegevens van buitenlandse overtreders overmaken aan de Belgische diensten.

Het toesturen van de onmiddellijke inning wordt volledig geautomatiseerd, zodat buitenlandse bestuurders hieraan niet meer kunnen ontsnappen. Tot op heden verliep die procedure steevast via het parket. Nu zal men de gegevens van de overtreding automatisch uit de databank kunnen halen. Elke overtreder wordt in de juiste landstaal in kennis gesteld van de overtreding. Het is mogelijk om zich daartegen te verweren. De informatiebrief is voor buitenlanders van dezelfde waarde als het afschrift van het proces-verbaal.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu