Eerste supertruck in Vlaanderen - Regels mogelijk versoepeld in de toekomst

 Eerste supertruck in Vlaanderen - Regels mogelijk versoepeld in de toekomst

Minister van Mobiliteit Ben Weyts denkt na over soepeler regels voor toekomstige tests met ecocombi's. Dat liet hij donderdag verstaan in het Vlaams parlement na een vraag van Dirk de Kort (CD&V).

In Heverlee, bij Leuven, is donderdagnamiddag de eerste ecocombi, of "supertruck", voorgesteld die is toegelaten op de Vlaamse wegen. De primeur was voor brouwer AB InBev en transportbedrijf NinaTrans. Het superlange transport zal worden ingezet tussen Heverlee en de Antwerpse haven. De eerste LZV-vergunning maakt deel uit van een proefproject van de Vlaamse overheid. Dat duurt initieel tot juni 2016, maar kan met twee jaar verlengd worden. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer zouden er de komende maanden nog vijf andere firma's (op vier trajecten) met LZV's kunnen gaan rijden.

Oorspronkelijk werden meer dan 200 dossiers ingediend voor het proefproject, maar door de strenge selectiecriteria kwamen er uiteindelijk slechts zes in aanmerking. "Ik wil bekijken of de voorwaarden voor toekomstige projecten kunnen worden versoepeld, zonder in te boeten aan verkeersveiligheid", zei Mobiliteitsminister Ben Weyts donderdag. De ecocombi's kregen in het parlement tegenwind van Groen en sp.a, maar de regering staat achter het project. "Het is geen zaligmakende oplossing voor het mobiliteitsprobleem, maar het is alleszins ecologischer dan gewone vrachtwagens, met bovendien een minder grote impact op de files", zei Weyts.

BRUSSEL 22/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u