Eerste boetes rechtstreeks naar bestuurders van bedrijfswagens

 Eerste boetes rechtstreeks naar bestuurders van bedrijfswagens

Enkele bestuurders van bedrijfswagens kregen recent de twijfelachtige eer om als eersten een boete opgelopen te hebben die ze rechtstreeks bij hun thuis zullen ontvangen. Het nieuwe IT-platform Fines Management Services (FMS) van de autoverhuur- en leasingsector ging namelijk operationeel. Deze rechtstreekse boete zal volgens de federale politie de straffeloosheid tegengaan en de verkeersveiligheid ten goede komen.

Met het FMS-platform zal de politie niet langer via de gebruikelijke papieren rompslomp de leasingmaatschappijen en werkgevers moeten passeren om te achterhalen wie er achter het stuur van de bedrijfswagen zat. De nummerplaten staan immers op naam van de leasingmaatschappijen. "De eerste boetes zijn nu zojuist voorbijgekomen.", zegt Henri Jeandarme van Renta Solutions, het IT-filiaal van sectororganisatie Renta dat het platform uitwerkte.

Ongeveer 46.000 wagens zitten reeds rechtstreeks en onrechtstreeks in het systeem: de vierwielers bij leasingbedrijf Alphabet (45.000) en de verhuur- en bestelwagens van Dockx. Volgens Renta hebben alle leden al aangegeven dat ze zullen overstappen. Dit jaar volgen nog eens 50.000 tot 60.000 wagens en in het eerste kwartaal van 2016 komen er nog 150.000 bij. De rest zou later volgen. Renta is goed voor een wagenpark van 360.000 à 370.000 voertuigen.

"Met het vorige systeem hadden sommige bestuurders van bedrijfswagens de indruk dat ze aan de boete konden ontsnappen, omdat het systeem te zwaar was. Dit is niet langer zo en het zal bijdragen aan de verkeersveiligheid.", aldus Michael Jonniaux, hoofd van de federale wegpolitie. Het systeem laat toe dat het zowel door de federale als door de lokale politie gebruikt kan worden. De bedrijfswagens zijn doorgaands goed voor een miljoen boetes per jaar, of een kwart van alle boetes. Chauffeurs van bedrijfswagens krijgen in verhouding meer boetes, ook deels omdat ze meer kilometers rijden.

Het platform kwam er in samenwerking met de federale politie en de FOD Mobiliteit, dat de database met nummerplaten beheert. Die database zal via FMS aangevuld worden met de gegevens van bestuurders van leasingwagens met Belgische nummerplaat (ook wanneer de leasing afgelopen is) zodat de politie bij een opzoeking onmiddellijk alle informatie krijgt. Een deel van het systeem werkt onrechtstreeks via het opvragen van gegevens, bijvoorbeeld voor wagens die veel van bestuurder wisselen.

FMS betekent volgens Renta een grote administratieve vereenvoudiging (per boete zijn er gemiddeld 4,5 brieven) en bijbehorende kostenbesparing voor de leasingmaatschappijen én de bedrijven zelf. Wie een boete krijgt, geniet dan weer meer privacy, want de werkgever wordt niet op de hoogte gebracht. De politie gaat ook sneller boetes kunnen innen. Men werkte meerdere jaren aan het systeem en er waren reeds gesprekken over de uitbreiding ervan, bijvoorbeeld voor de parkeerboetes bij de retributiebedrijven.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u