Eerste boetes rechtstreeks naar bestuurders van bedrijfswagens

 Eerste boetes rechtstreeks naar bestuurders van bedrijfswagens

Enkele bestuurders van bedrijfswagens kregen recent de twijfelachtige eer om als eersten een boete opgelopen te hebben die ze rechtstreeks bij hun thuis zullen ontvangen. Het nieuwe IT-platform Fines Management Services (FMS) van de autoverhuur- en leasingsector ging namelijk operationeel. Deze rechtstreekse boete zal volgens de federale politie de straffeloosheid tegengaan en de verkeersveiligheid ten goede komen.

Met het FMS-platform zal de politie niet langer via de gebruikelijke papieren rompslomp de leasingmaatschappijen en werkgevers moeten passeren om te achterhalen wie er achter het stuur van de bedrijfswagen zat. De nummerplaten staan immers op naam van de leasingmaatschappijen. "De eerste boetes zijn nu zojuist voorbijgekomen.", zegt Henri Jeandarme van Renta Solutions, het IT-filiaal van sectororganisatie Renta dat het platform uitwerkte.

Ongeveer 46.000 wagens zitten reeds rechtstreeks en onrechtstreeks in het systeem: de vierwielers bij leasingbedrijf Alphabet (45.000) en de verhuur- en bestelwagens van Dockx. Volgens Renta hebben alle leden al aangegeven dat ze zullen overstappen. Dit jaar volgen nog eens 50.000 tot 60.000 wagens en in het eerste kwartaal van 2016 komen er nog 150.000 bij. De rest zou later volgen. Renta is goed voor een wagenpark van 360.000 à 370.000 voertuigen.

"Met het vorige systeem hadden sommige bestuurders van bedrijfswagens de indruk dat ze aan de boete konden ontsnappen, omdat het systeem te zwaar was. Dit is niet langer zo en het zal bijdragen aan de verkeersveiligheid.", aldus Michael Jonniaux, hoofd van de federale wegpolitie. Het systeem laat toe dat het zowel door de federale als door de lokale politie gebruikt kan worden. De bedrijfswagens zijn doorgaands goed voor een miljoen boetes per jaar, of een kwart van alle boetes. Chauffeurs van bedrijfswagens krijgen in verhouding meer boetes, ook deels omdat ze meer kilometers rijden.

Het platform kwam er in samenwerking met de federale politie en de FOD Mobiliteit, dat de database met nummerplaten beheert. Die database zal via FMS aangevuld worden met de gegevens van bestuurders van leasingwagens met Belgische nummerplaat (ook wanneer de leasing afgelopen is) zodat de politie bij een opzoeking onmiddellijk alle informatie krijgt. Een deel van het systeem werkt onrechtstreeks via het opvragen van gegevens, bijvoorbeeld voor wagens die veel van bestuurder wisselen.

FMS betekent volgens Renta een grote administratieve vereenvoudiging (per boete zijn er gemiddeld 4,5 brieven) en bijbehorende kostenbesparing voor de leasingmaatschappijen én de bedrijven zelf. Wie een boete krijgt, geniet dan weer meer privacy, want de werkgever wordt niet op de hoogte gebracht. De politie gaat ook sneller boetes kunnen innen. Men werkte meerdere jaren aan het systeem en er waren reeds gesprekken over de uitbreiding ervan, bijvoorbeeld voor de parkeerboetes bij de retributiebedrijven.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u