Eerst boete betalen, dan mildere straf

 Eerst boete betalen, dan mildere straf

De Belgische schatkist kan elk jaar met 3 tot 5 miljoen euro gespijsd worden, als parketten de databank van Financiën zouden kunnen raadplegen. Dan zouden procureurs kunnen zien welke verkeerszondaars voor de politierechter nog uitstaande boetes hebben, bepleit procureur Filiep Jodts uit Veurne, maandag in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Zijn parket hanteert die aanpak al.

Wanneer verkeersovertreders in Veurne vragen om een milde straf, wordt eerst gekeken of ze nog boetes hebben openstaan. Is dat zo, moeten ze eerst betalen vooraleer een alternatieve sanctie kan worden overwogen. De 'voor wat, hoort wat'-aanpak werkt, zegt procureur Jodts in de krant. Vorig jaar kon zo al voor 33.000 euro aan boetes geïnd worden.

Alleen verloopt de procedure moeilijk, omdat parketten zelf niet rechtstreeks kunnen kijken of een beklaagde nog een openstaande schuld heeft. Daarvoor moet eerst de ontvanger van penale boetes ingeschakeld worden.

De procureur pleit er dan ook voor om Justitie inzage te geven in die uitstaande boetes. Zo zou zeker een deel van de 300 miljoen aan niet-betaalde boetes gerecupereerd kunnen worden. "En het interessante is dat je er amper moeite voor moet doen", luidt het.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u