Eén website voor alle hoven en rechtbanken

 Eén website voor alle hoven en rechtbanken

De Belgische hoven en rechtbanken hebben donderdag de website www.rechtbanken-tribunaux.be gelanceerd. Op het portaal krijgt men toegang tot alle websites van de rechtscolleges. Bedoeling is algemene werking en juridische informatie toegankelijker te maken voor het grote publiek. In sommige gevallen kan de burger er zelfs terecht voor informatie over de voortgang van zijn eigen zaak.

Wie ooit met het Belgische gerecht in aanraking kwam, weet dat het niet altijd even gemakkelijk is om de nodige informatie over de hoven en rechtbanken op het internet terug te vinden. De nieuwe website moet daar verandering in brengen.

Alle informatie staat voortaan op één website: van de algemene werking van de rechtbanken en de hoven tot de praktische details per gerechtelijke entiteit, zoals adressen, contactgegevens, openingsuren, toegankelijkheid, enzovoort.

De burger kan er ook terecht voor documenten en kan in bepaalde gevallen zelfs informatie opzoeken over zijn eigen zaak, op voorwaarde dat hij of zij beschikt over het rolnummer of de referentiedatum van zijn dossier. Dat geldt echter niet voor vredegerechten en politierechtbanken. Ook het Hof van Cassatie heeft zijn eigen website behouden.

De website bestaat uit een algemeen deel, dat in het Frans en het Nederlands beschikbaars is, en een lokaal deel, dat slechts in één taal geraadpleegd kan worden, namelijk de taal van het gebied waar het rechtscollege gelegen is. Voor tweetalige instanties is dat in het Nederlands en hert Frans.

Bedoeling van de website is om het grote publiek op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen van de gerechtelijke instanties in België. Voordien verliep de aanpak nogal versnipperd, met verschillende colleges die elk een eigen website hadden. In december 2010 besloten de hoven en rechtbanken dat het tijd was om werk te maken van een eenvormige website. Dat het nog enkele jaren heeft geduurd voor die er was, is vooral te wijten aan een gebrek aan budget. In totaal kostte de website iets minder dan 100.000 euro en was die voor een groot stuk het werk van vrijwilliger(s).

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u