Eén website voor alle hoven en rechtbanken

 Eén website voor alle hoven en rechtbanken

De Belgische hoven en rechtbanken hebben donderdag de website www.rechtbanken-tribunaux.be gelanceerd. Op het portaal krijgt men toegang tot alle websites van de rechtscolleges. Bedoeling is algemene werking en juridische informatie toegankelijker te maken voor het grote publiek. In sommige gevallen kan de burger er zelfs terecht voor informatie over de voortgang van zijn eigen zaak.

Wie ooit met het Belgische gerecht in aanraking kwam, weet dat het niet altijd even gemakkelijk is om de nodige informatie over de hoven en rechtbanken op het internet terug te vinden. De nieuwe website moet daar verandering in brengen.

Alle informatie staat voortaan op één website: van de algemene werking van de rechtbanken en de hoven tot de praktische details per gerechtelijke entiteit, zoals adressen, contactgegevens, openingsuren, toegankelijkheid, enzovoort.

De burger kan er ook terecht voor documenten en kan in bepaalde gevallen zelfs informatie opzoeken over zijn eigen zaak, op voorwaarde dat hij of zij beschikt over het rolnummer of de referentiedatum van zijn dossier. Dat geldt echter niet voor vredegerechten en politierechtbanken. Ook het Hof van Cassatie heeft zijn eigen website behouden.

De website bestaat uit een algemeen deel, dat in het Frans en het Nederlands beschikbaars is, en een lokaal deel, dat slechts in één taal geraadpleegd kan worden, namelijk de taal van het gebied waar het rechtscollege gelegen is. Voor tweetalige instanties is dat in het Nederlands en hert Frans.

Bedoeling van de website is om het grote publiek op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen van de gerechtelijke instanties in België. Voordien verliep de aanpak nogal versnipperd, met verschillende colleges die elk een eigen website hadden. In december 2010 besloten de hoven en rechtbanken dat het tijd was om werk te maken van een eenvormige website. Dat het nog enkele jaren heeft geduurd voor die er was, is vooral te wijten aan een gebrek aan budget. In totaal kostte de website iets minder dan 100.000 euro en was die voor een groot stuk het werk van vrijwilliger(s).

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u