Eén op de acht trucks te onveilig om nog te mogen rijden

 Eén op de acht trucks te onveilig om nog te mogen rijden

Eén op de acht vrachtwagens en bussen op onze wegen zijn er zo slecht aan toe dat ze na controle niet meer mogen verder rijden. Dat blijkt volgens de kranten van Mediahuis uit een controle van 8.574 trucks en bussen die vorig jaar van de weg geplukt werden door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.

Er werden ernstige gebreken vastgesteld bij exact 12,6 procent van de gecontroleerde voertuigen. Een jaar eerder was dat ook al het geval bij 14 procent. Het gaat vooral om defecte koplampen (37 procent), slechte remmen (20 procent), een slecht chassis (18 procent) en versleten banden (7 procent).

Aan sommige voertuigen is de schade zo ernstig dat ze niet opnieuw de baan op mogen. Ze moeten dan eerst ter plaatse worden hersteld, of naar een herstelplaats worden gesleept. "Dat is zorgwekkend en het bewijst dat de controles echt nodig zijn. Voertuigen met gebreken aan de remmen en banden moet je meteen van de weg halen. Zeker in een compact land als België, waar het verkeer dicht op elkaar rijdt", reageert Koen Peeters van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV)

BRUSSEL 26/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u