Eén op de acht trucks te onveilig om nog te mogen rijden

 Eén op de acht trucks te onveilig om nog te mogen rijden

Eén op de acht vrachtwagens en bussen op onze wegen zijn er zo slecht aan toe dat ze na controle niet meer mogen verder rijden. Dat blijkt volgens de kranten van Mediahuis uit een controle van 8.574 trucks en bussen die vorig jaar van de weg geplukt werden door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.

Er werden ernstige gebreken vastgesteld bij exact 12,6 procent van de gecontroleerde voertuigen. Een jaar eerder was dat ook al het geval bij 14 procent. Het gaat vooral om defecte koplampen (37 procent), slechte remmen (20 procent), een slecht chassis (18 procent) en versleten banden (7 procent).

Aan sommige voertuigen is de schade zo ernstig dat ze niet opnieuw de baan op mogen. Ze moeten dan eerst ter plaatse worden hersteld, of naar een herstelplaats worden gesleept. "Dat is zorgwekkend en het bewijst dat de controles echt nodig zijn. Voertuigen met gebreken aan de remmen en banden moet je meteen van de weg halen. Zeker in een compact land als België, waar het verkeer dicht op elkaar rijdt", reageert Koen Peeters van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV)

BRUSSEL 26/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u