Eén jaar zone 30 in Gentse binnenstad: snelheid daalt en minder ongevallen

  Eén jaar zone 30 in Gentse binnenstad: snelheid daalt en minder ongevallen

Bijna één jaar na de invoering van de 'zone 30' in de Gentse binnenstad, blijkt dat de gemiddelde snelheid van voertuigen significant daalde en het aantal ongevallen met tien pct achteruitging. "Gent wordt veiliger voor alle weggebruikers, dat is een van de belangrijkste doelstellingen van ons mobiliteitsbeleid", zegt de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen).

"Vóór de invoering van de 'zone 30' over het hele gebied binnen de R40 werden er in 32 straten snelheidsmetingen uitgevoerd", verduidelijkt Watteeuw. "Die metingen gingen ook door na de invoering ervan. Uit de vergelijking blijkt dat in 29 straten de gemiddelde snelheid van 85 pct van de voertuigen (V85 regel) is verminderd van 40 km/uur naar 36 k m/uur. In drie straten steeg de snelheid heel licht en in 1 straat bleef de snelheid gelijk. De straten met de significantste dalingen zijn Tolhuislaan, Krommewal, Dampoortstraat, Ham, Coupure Rechts en Hoogstraat."

Sinds de invoering van de zone 30 zijn er bovendien tien pct minder ongevallen gebeurd. Het aantal ongevallen met lichtgewonden daalde met 22 pct en ongevallen met zwaargewonden met 26 pct.

Filip Watteeuw reageert tevreden. "De invoering van de zone 30 in de hele binnenstad is een van de eerste wapenfeiten van het Mobiliteitsplan. De metingen tonen aan dat de zone 30 wérkt. Er wordt minder snel gereden, waardoor Gent veiliger wordt voor alle weggebruikers. Een veilige, leefbare stad, dat is waar we naar streven."

Ook burgemeester Daniël Termont schaart zich achter de ingeslagen weg. "We zijn goed bezig op het vlak van mobiliteit en we gaan zo verder: we blijven chauffeurs sensibiliseren om hun snelheid aan te passen, we blijven controleren op de plaatsen waar er nog te snel gereden wordt, onder andere door de inzet van de Lidarflitspaal", klinkt het.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u