Eén jaar zone 30 in Gentse binnenstad: snelheid daalt en minder ongevallen
Vrijdag 18 Maart 2016
Bijna één jaar na de invoering van de 'zone 30' in de Gentse binnenstad, blijkt dat de gemiddelde snelheid van voertuigen significant daalde en het aantal ongevallen met tien pct achteruitging. "Gent wordt veiliger voor alle weggebruikers, dat is een van de belangrijkste doelstellingen van ons mobiliteitsbeleid", zegt de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen).
"Vóór de invoering van de 'zone 30' over het hele gebied binnen de R40 werden er in 32 straten snelheidsmetingen uitgevoerd", verduidelijkt Watteeuw. "Die metingen gingen ook door na de invoering ervan. Uit de vergelijking blijkt dat in 29 straten de gemiddelde snelheid van 85 pct van de voertuigen (V85 regel) is verminderd van 40 km/uur naar 36 k m/uur. In drie straten steeg de snelheid heel licht en in 1 straat bleef de snelheid gelijk. De straten met de significantste dalingen zijn Tolhuislaan, Krommewal, Dampoortstraat, Ham, Coupure Rechts en Hoogstraat."
Sinds de invoering van de zone 30 zijn er bovendien tien pct minder ongevallen gebeurd. Het aantal ongevallen met lichtgewonden daalde met 22 pct en ongevallen met zwaargewonden met 26 pct.
Filip Watteeuw reageert tevreden. "De invoering van de zone 30 in de hele binnenstad is een van de eerste wapenfeiten van het Mobiliteitsplan. De metingen tonen aan dat de zone 30 wérkt. Er wordt minder snel gereden, waardoor Gent veiliger wordt voor alle weggebruikers. Een veilige, leefbare stad, dat is waar we naar streven."
Ook burgemeester Daniël Termont schaart zich achter de ingeslagen weg. "We zijn goed bezig op het vlak van mobiliteit en we gaan zo verder: we blijven chauffeurs sensibiliseren om hun snelheid aan te passen, we blijven controleren op de plaatsen waar er nog te snel gereden wordt, onder andere door de inzet van de Lidarflitspaal", klinkt het.
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer