Duizend 'Octopusscholen' ijveren voor meer verkeersveiligheid in schoolomgeving

 Duizend 'Octopusscholen' ijveren voor meer verkeersveiligheid in schoolomgeving

Duizend scholen hebben zich achter het Octopusplan -een deelwerking van de Voetgangersbeweging- geschaard. Deze "Octopusscholen" willen dat er meer gedaan wordt aan de kindvriendelijkheid van de schoolomgeving. Met speciale software kunnen scholen op zoek naar knelpunten op de routes naar en van school. Ondertussen hebben al een 60-tal gemeenten en steden zich geëngageerd om als wegbeheerder die knelpunten weg te werken, zegt Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging vrijdag.

Bij de invoering van de zone 30 in de schoolomgeving in 2005 zag ook de Octopusbeweging het levenslicht. "Tien jaar na de invoering blijkt uit de ongevallencijfers dat de zone 30 helpt, maar er is meer nodig om kinderen met de fiets of te voet naar de school te laten komen", zegt Dhollander.

De Voetgangersbeweging ziet dat er een groter maatschappelijk draagvlak nodig is om kinderen een evenwaardige plaats op de openbare weg te geven. "De openbare weg is door de verkeersoverlast en de vaak te hoge snelheid niet aangepast aan kinderen. Nochtans willen we allemaal dat kinderen meer bewegen. Maar dan zullen de overheden de randvoorwaarden moeten voorzien", aldus Dhollander.

De duizend scholen die zich sinds dit jaar "Octopusschool" mogen noemen, betalen 50 of 60 euro lidgeld en krijgen daar in de plaats lesmateriaal voor. "We ondersteunen de scholen zodat ze hun engagement vorm kunnen geven."

Er werd speciale software ontwikkeld waarmee de belangrijkste knelpunten op de weg blootgelegd kunnen worden. "De kinderen duiden aan welke route ze naar school nemen, en de ouders moeten een vragenlijst invullen. Met deze informatie krijgen de scholen dan een precies beeld waar de prioritaire probleempunten zich bevinden", aldus Dhollander. "Leerkrachten kunnen met deze informatie bovendien gerichte verkeerseducatie geven."

Al een 60-tal gemeenten -de wegbeheerders- gaven aan mee te willen denken met de scholen en te kijken welke probleempunten ze kunnen aanpakken.

BRUSSEL 04/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u