Duizend 'Octopusscholen' ijveren voor meer verkeersveiligheid in schoolomgeving

 Duizend 'Octopusscholen' ijveren voor meer verkeersveiligheid in schoolomgeving

Duizend scholen hebben zich achter het Octopusplan -een deelwerking van de Voetgangersbeweging- geschaard. Deze "Octopusscholen" willen dat er meer gedaan wordt aan de kindvriendelijkheid van de schoolomgeving. Met speciale software kunnen scholen op zoek naar knelpunten op de routes naar en van school. Ondertussen hebben al een 60-tal gemeenten en steden zich geëngageerd om als wegbeheerder die knelpunten weg te werken, zegt Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging vrijdag.

Bij de invoering van de zone 30 in de schoolomgeving in 2005 zag ook de Octopusbeweging het levenslicht. "Tien jaar na de invoering blijkt uit de ongevallencijfers dat de zone 30 helpt, maar er is meer nodig om kinderen met de fiets of te voet naar de school te laten komen", zegt Dhollander.

De Voetgangersbeweging ziet dat er een groter maatschappelijk draagvlak nodig is om kinderen een evenwaardige plaats op de openbare weg te geven. "De openbare weg is door de verkeersoverlast en de vaak te hoge snelheid niet aangepast aan kinderen. Nochtans willen we allemaal dat kinderen meer bewegen. Maar dan zullen de overheden de randvoorwaarden moeten voorzien", aldus Dhollander.

De duizend scholen die zich sinds dit jaar "Octopusschool" mogen noemen, betalen 50 of 60 euro lidgeld en krijgen daar in de plaats lesmateriaal voor. "We ondersteunen de scholen zodat ze hun engagement vorm kunnen geven."

Er werd speciale software ontwikkeld waarmee de belangrijkste knelpunten op de weg blootgelegd kunnen worden. "De kinderen duiden aan welke route ze naar school nemen, en de ouders moeten een vragenlijst invullen. Met deze informatie krijgen de scholen dan een precies beeld waar de prioritaire probleempunten zich bevinden", aldus Dhollander. "Leerkrachten kunnen met deze informatie bovendien gerichte verkeerseducatie geven."

Al een 60-tal gemeenten -de wegbeheerders- gaven aan mee te willen denken met de scholen en te kijken welke probleempunten ze kunnen aanpakken.

BRUSSEL 04/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u