Duizend 'Octopusscholen' ijveren voor meer verkeersveiligheid in schoolomgeving

 Duizend 'Octopusscholen' ijveren voor meer verkeersveiligheid in schoolomgeving

Duizend scholen hebben zich achter het Octopusplan -een deelwerking van de Voetgangersbeweging- geschaard. Deze "Octopusscholen" willen dat er meer gedaan wordt aan de kindvriendelijkheid van de schoolomgeving. Met speciale software kunnen scholen op zoek naar knelpunten op de routes naar en van school. Ondertussen hebben al een 60-tal gemeenten en steden zich geëngageerd om als wegbeheerder die knelpunten weg te werken, zegt Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging vrijdag.

Bij de invoering van de zone 30 in de schoolomgeving in 2005 zag ook de Octopusbeweging het levenslicht. "Tien jaar na de invoering blijkt uit de ongevallencijfers dat de zone 30 helpt, maar er is meer nodig om kinderen met de fiets of te voet naar de school te laten komen", zegt Dhollander.

De Voetgangersbeweging ziet dat er een groter maatschappelijk draagvlak nodig is om kinderen een evenwaardige plaats op de openbare weg te geven. "De openbare weg is door de verkeersoverlast en de vaak te hoge snelheid niet aangepast aan kinderen. Nochtans willen we allemaal dat kinderen meer bewegen. Maar dan zullen de overheden de randvoorwaarden moeten voorzien", aldus Dhollander.

De duizend scholen die zich sinds dit jaar "Octopusschool" mogen noemen, betalen 50 of 60 euro lidgeld en krijgen daar in de plaats lesmateriaal voor. "We ondersteunen de scholen zodat ze hun engagement vorm kunnen geven."

Er werd speciale software ontwikkeld waarmee de belangrijkste knelpunten op de weg blootgelegd kunnen worden. "De kinderen duiden aan welke route ze naar school nemen, en de ouders moeten een vragenlijst invullen. Met deze informatie krijgen de scholen dan een precies beeld waar de prioritaire probleempunten zich bevinden", aldus Dhollander. "Leerkrachten kunnen met deze informatie bovendien gerichte verkeerseducatie geven."

Al een 60-tal gemeenten -de wegbeheerders- gaven aan mee te willen denken met de scholen en te kijken welke probleempunten ze kunnen aanpakken.

BRUSSEL 04/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u