Duitse regering blijft overtuigd van wegentol, ondanks kritiek Jean-Claude Juncker
Woensdag 10 Juni 2015
De wet die vanaf 2016 in Duitsland een wegentol voor personenwagens invoert, "is naar onze mening conform het Europees recht tot stand gekomen, na intense en talrijke contacten met het Europese niveau". De woordvoerder van de Duitse regering moest opnieuw de geplande tolheffing verdedigen nadat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet verstaan dat de Commissie van plan is gerechtelijke stappen tegen Duitsland te ondernemen.
De geplande wegentol, die al door het Duitse Parlement is goedgekeurd, kost chauffeurs 130 euro per jaar voor het gebruik van de autosnelwegen. Duitsers zullen hetzelfde bedrag echter terugkrijgen via hun verkeersbelasting, zodat enkel buitenlandse bestuurders de lasten dragen. Jean-Claude Juncker zei in een interview met de Süddeutsche Zeitung dat de Commissie "ernstige" twijfels heeft bij de 'Maut'. "Als hoedster van de verdragen moet de Commissie deze twijfel nu doen opklaren, indien nodig voor het Europees Hof." Het probleem zou zijn dat door deze tolheffing de buitenlandse chauffeurs het slachtoffer worden van discriminatie.
De Duitse regering hield altijd vol dat de tolheffing niet in strijd is met de Europese regels. Minister van Verkeer Alexander Dobrindt, van de Beierse CSU, verdedigt de wet met hart en ziel. De secretaris-generaal van de CSU verklaarde afgelopen weekend meteen dat "het Europa-dat-zich-overal-mee-moeit de burger op de zenuwen werkt". Volgens de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger zal de Commissie pas over een inbreukprocedure beslissen als de wet die de tolheffing invoert officieel in werking treedt. Enkel nog de handtekening van president Joachim Gauk ontbreekt nog. "Ik verwacht nog voor de zomer een beslissing.", aldus Oettinger.
Bron: BELGA
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer