Duitse regering blijft overtuigd van wegentol, ondanks kritiek Jean-Claude Juncker

 Duitse regering blijft overtuigd van wegentol, ondanks kritiek Jean-Claude Juncker

De wet die vanaf 2016 in Duitsland een wegentol voor personenwagens invoert, "is naar onze mening conform het Europees recht tot stand gekomen, na intense en talrijke contacten met het Europese niveau". De woordvoerder van de Duitse regering moest opnieuw de geplande tolheffing verdedigen nadat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet verstaan dat de Commissie van plan is gerechtelijke stappen tegen Duitsland te ondernemen.

De geplande wegentol, die al door het Duitse Parlement is goedgekeurd, kost chauffeurs 130 euro per jaar voor het gebruik van de autosnelwegen. Duitsers zullen hetzelfde bedrag echter terugkrijgen via hun verkeersbelasting, zodat enkel buitenlandse bestuurders de lasten dragen. Jean-Claude Juncker zei in een interview met de Süddeutsche Zeitung dat de Commissie "ernstige" twijfels heeft bij de 'Maut'. "Als hoedster van de verdragen moet de Commissie deze twijfel nu doen opklaren, indien nodig voor het Europees Hof." Het probleem zou zijn dat door deze tolheffing de buitenlandse chauffeurs het slachtoffer worden van discriminatie.

De Duitse regering hield altijd vol dat de tolheffing niet in strijd is met de Europese regels. Minister van Verkeer Alexander Dobrindt, van de Beierse CSU, verdedigt de wet met hart en ziel. De secretaris-generaal van de CSU verklaarde afgelopen weekend meteen dat "het Europa-dat-zich-overal-mee-moeit de burger op de zenuwen werkt". Volgens de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger zal de Commissie pas over een inbreukprocedure beslissen als de wet die de tolheffing invoert officieel in werking treedt. Enkel nog de handtekening van president Joachim Gauk ontbreekt nog. "Ik verwacht nog voor de zomer een beslissing.", aldus Oettinger.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u