Douane en politie controleren eerste keer samen met nummerplaatscanner

 Douane en politie controleren eerste keer samen met nummerplaatscanner

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen en de federale wegpolitie hebben voor het eerst de handen in elkaar geslagen en een gerichte controleactie gevoerd met het behulp van een nummerplaatscanner, de zogenaamde ANPR-camera. Dat gebeurde woensdag op de E17, aan de grensovergang met Frankrijk. Ministers Jacqueline Galant (MR) en Johan Van Overtveldt (N-VA) kwamen zelf polshoogte nemen.

De samenwerking is enigszins een noodzaak, want op dit moment bezit de federale politie geen enkele mobiele ANPR-camera. De douane heeft al 21 nummerplaatscanners en die zijn inmiddels al een jaar operationeel.

De bedoeling van de actie was om bestuurders die zich bezondigen aan bepaalde inbreuken op te sporen en hen staande te brengen. "We werken rond vier elementen. We zoeken naar bestuurders die niet in orde zijn met hun verkeersbelasting, hun verzekering, hun keuringsbewijs, of openstaande boetes hebben. Het is belangrijk om daarvoor samen, gestructureerd te werken en doelgericht de bestuurders eruit te nemen. Bestuurders die met alles in orde zijn, ondervinden niets van hinder door deze actie", aldus minister van Financiën Van Overtveldt.

De politie keek ook speciaal uit naar geseinde voertuigen en gezochte personen. De scanners werden gelinkt aan de gegevensbestanden van de douane en van de federale politie. "Dit is een eerste keer, maar zeker niet de laatste keer", aldus minister van Mobiliteit Galant. "Ik kom deze actie ondersteunen en wil ook de banden versterken tussen de diensten. Dat is ook nodig rond de uitwisseling van bestanden", zei ze.

In dat kader betreurde West-Vlaams gouverneur Decaluwé dat de apparaten niet gelinkt werden aan de provinciale server. Niet onbelangrijk want West-Vlaanderen vormt met een eigen cameraschild en databanken een belangrijke bron om "hits" te spotten. Het gaat hierbij om de zogenaamde Baobab-lijst, een lijst van de drie gedeconcentreerde gerechtelijke diensten van de Federale Gerechtelijke Politie, namelijk Ieper, Kortrijk en Doornik.

Het is de bedoeling om de actie van woensdag in de toekomst op geregelde basis uit te voeren. Het zou gaan om een achttal acties per maand in de regio's Menen, Kortrijk, Brussel en Luik. 

REKKEM 14/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u