Douane en politie controleren eerste keer samen met nummerplaatscanner

 Douane en politie controleren eerste keer samen met nummerplaatscanner

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen en de federale wegpolitie hebben voor het eerst de handen in elkaar geslagen en een gerichte controleactie gevoerd met het behulp van een nummerplaatscanner, de zogenaamde ANPR-camera. Dat gebeurde woensdag op de E17, aan de grensovergang met Frankrijk. Ministers Jacqueline Galant (MR) en Johan Van Overtveldt (N-VA) kwamen zelf polshoogte nemen.

De samenwerking is enigszins een noodzaak, want op dit moment bezit de federale politie geen enkele mobiele ANPR-camera. De douane heeft al 21 nummerplaatscanners en die zijn inmiddels al een jaar operationeel.

De bedoeling van de actie was om bestuurders die zich bezondigen aan bepaalde inbreuken op te sporen en hen staande te brengen. "We werken rond vier elementen. We zoeken naar bestuurders die niet in orde zijn met hun verkeersbelasting, hun verzekering, hun keuringsbewijs, of openstaande boetes hebben. Het is belangrijk om daarvoor samen, gestructureerd te werken en doelgericht de bestuurders eruit te nemen. Bestuurders die met alles in orde zijn, ondervinden niets van hinder door deze actie", aldus minister van Financiën Van Overtveldt.

De politie keek ook speciaal uit naar geseinde voertuigen en gezochte personen. De scanners werden gelinkt aan de gegevensbestanden van de douane en van de federale politie. "Dit is een eerste keer, maar zeker niet de laatste keer", aldus minister van Mobiliteit Galant. "Ik kom deze actie ondersteunen en wil ook de banden versterken tussen de diensten. Dat is ook nodig rond de uitwisseling van bestanden", zei ze.

In dat kader betreurde West-Vlaams gouverneur Decaluwé dat de apparaten niet gelinkt werden aan de provinciale server. Niet onbelangrijk want West-Vlaanderen vormt met een eigen cameraschild en databanken een belangrijke bron om "hits" te spotten. Het gaat hierbij om de zogenaamde Baobab-lijst, een lijst van de drie gedeconcentreerde gerechtelijke diensten van de Federale Gerechtelijke Politie, namelijk Ieper, Kortrijk en Doornik.

Het is de bedoeling om de actie van woensdag in de toekomst op geregelde basis uit te voeren. Het zou gaan om een achttal acties per maand in de regio's Menen, Kortrijk, Brussel en Luik. 

REKKEM 14/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u