Douane en politie controleren eerste keer samen met nummerplaatscanner

 Douane en politie controleren eerste keer samen met nummerplaatscanner

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen en de federale wegpolitie hebben voor het eerst de handen in elkaar geslagen en een gerichte controleactie gevoerd met het behulp van een nummerplaatscanner, de zogenaamde ANPR-camera. Dat gebeurde woensdag op de E17, aan de grensovergang met Frankrijk. Ministers Jacqueline Galant (MR) en Johan Van Overtveldt (N-VA) kwamen zelf polshoogte nemen.

De samenwerking is enigszins een noodzaak, want op dit moment bezit de federale politie geen enkele mobiele ANPR-camera. De douane heeft al 21 nummerplaatscanners en die zijn inmiddels al een jaar operationeel.

De bedoeling van de actie was om bestuurders die zich bezondigen aan bepaalde inbreuken op te sporen en hen staande te brengen. "We werken rond vier elementen. We zoeken naar bestuurders die niet in orde zijn met hun verkeersbelasting, hun verzekering, hun keuringsbewijs, of openstaande boetes hebben. Het is belangrijk om daarvoor samen, gestructureerd te werken en doelgericht de bestuurders eruit te nemen. Bestuurders die met alles in orde zijn, ondervinden niets van hinder door deze actie", aldus minister van Financiën Van Overtveldt.

De politie keek ook speciaal uit naar geseinde voertuigen en gezochte personen. De scanners werden gelinkt aan de gegevensbestanden van de douane en van de federale politie. "Dit is een eerste keer, maar zeker niet de laatste keer", aldus minister van Mobiliteit Galant. "Ik kom deze actie ondersteunen en wil ook de banden versterken tussen de diensten. Dat is ook nodig rond de uitwisseling van bestanden", zei ze.

In dat kader betreurde West-Vlaams gouverneur Decaluwé dat de apparaten niet gelinkt werden aan de provinciale server. Niet onbelangrijk want West-Vlaanderen vormt met een eigen cameraschild en databanken een belangrijke bron om "hits" te spotten. Het gaat hierbij om de zogenaamde Baobab-lijst, een lijst van de drie gedeconcentreerde gerechtelijke diensten van de Federale Gerechtelijke Politie, namelijk Ieper, Kortrijk en Doornik.

Het is de bedoeling om de actie van woensdag in de toekomst op geregelde basis uit te voeren. Het zou gaan om een achttal acties per maand in de regio's Menen, Kortrijk, Brussel en Luik. 

REKKEM 14/01 (BELGA) 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u