Doodrijder Merel vrijgesproken voor beweerde verduistering inbeslaggenomen wagens
Dinsdag 12 April 2016

De Brusselse correctionele rechtbank heeft maandag Muhammed Aytekin vrijgesproken voor de beweerde verduistering van drie inbeslaggenomen voertuigen. Ook zijn vennootschap werd vrijgesproken. Het ging om drie geleasde voertuigen, waarvan er één al was teruggenomen en verkocht door de leasemaatschappij. Van het tweede werd het leasecontract stopgezet na een ongeval en het derde werd voor de zetel van de vennootschap teruggevonden. Volgens de rechtbank was er dan ook geen bedrieglijk opzet. Muhammed Aytekin is de 22-jarige man uit Schaarbeek die op 28 oktober de 12-jarige Merel Prins doodreed in Vilvoorde.
Muhammed Aytekin was zaakvoerder van een transportbedrijf en had daarvoor een loods gehuurd in Sint-Pieters-Leeuw. Toen hij maandenlang de huur niet betaalde, stapte de eigenaar naar de vrederechter, die Aytekin veroordeelde tot de betaling van de achterstallige sommen. Om dat vonnis uit te voeren, legde de loodseigenaar in februari beslag op een vrachtwagen, een Mercedes en een BMW die in de loods stonden. Een maand later bleken die voertuigen echter verdwenen.
Volgens het parket liet Aytekin de wagens met opzet verdwijnen zodat ze niet zouden verkocht worden. Het eiste daarom een celstraf van 10 maanden en een boete van 1.200 euro tegen de jongeman en een boete van 9.000 euro tegen zijn transportbedrijf.
Meester Dimitri de Béco, de advocaat van Muhammed Aytekin, gaf toe dat zijn cliënt zeer nalatig was geweest in het beheer van zijn bedrijf, en weet dat aan zijn jonge leeftijd en onervarenheid, maar betwistte dat de betrokken voertuigen verduisterd werden. "De vrachtwagen en de Mercedes waren in november 2013 en januari 2014 al door de leasingmaatschappij teruggenomen en verkocht", klonk het. "Mijn cliënt was dus al geen eigenaar meer toen ze in beslag genomen werden. Met de BMW heeft hij nog maanden in alle openheid rondgereden. Dan kan ook niet gezegd worden dat hij het voertuig verduisterd had."
De rechtbank heeft de verdediging nu gevolgd in haar argumenten. Volgens de rechtbank bleek immers dat de vrachtwagen inderdaad was teruggenomen en verkocht door de leasingmaatschappij. De Mercedes was dan weer volledig vernield geraakt bij een verkeersongeval, waarna de leasingmaatchappij het leasingcontract had stopgezet, net op de dag van de inbeslagname. De BMW werd ten slotte teruggevonden voor de zetel van de vennootschap en noch voor dat voertuig, noch voor de Mercedes kon de rechtbank bewijzen van bedrieglijk opzet vinden.
Het parket Halle-Vilvoorde kan wel nog in beroep gaan tegen het vonnis van de correctionele rechtbank.
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer
Maandag 13 Februari 2023
Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.
Lees meer