Dodentol na ongeval met zangeressen in Swaziland loopt op tot 65

 Dodentol na ongeval met zangeressen in Swaziland loopt op tot 65

In Swaziland is de dodentol van het verkeersongeval met een halfopen vrachtwagen vol meisjes vrijdagavond opgelopen tot 65. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Swaziland Solidarity Network. De meisjes waren onderweg naar een traditioneel feest waarbij meisjes voor de koning dansen toen de vrachtwagen die hen vervoerde, botste.

Lokale media spreken van dertien doden, maar het is moeilijk om meer informatie te verkrijgen. In Swaziland, een klein koninkrijk tussen Zuid-Afrika en Mozambique dat geregeerd wordt door een absolute vorst, is er censuur.

"De autoriteiten willen niets over het ongeval bekendmaken. Ze willen dat de mensen denken dat het om een klein ongevalletje ging zodat het feest van de koning gewoon kan doorgaan", zegt Lucky Lukhele, de woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie.

De dans voor de koning in Swaziland, die maandag zou plaatsvinden, is een jaarlijkse traditie. Duizenden meisjes en jonge vrouwen dansen halfnaakt voor de koning en die kiest soms een nieuwe vrouw. De huidige koning, de 47-jarige Mswati III, zou dertien tot vijftien verschillende vrouwen hebben.

"We vragen dat de dans wordt afgelast. We richten ons tot het geweten van de koning, als daar nog iets van over is. Hij moet wat menselijkheid tonen en de dans vervangen door een nationale gebedsdienst", zegt Lukhele.

MBABANE 30/08 (DPA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u