Dodentol na ongeval met zangeressen in Swaziland loopt op tot 65

 Dodentol na ongeval met zangeressen in Swaziland loopt op tot 65

In Swaziland is de dodentol van het verkeersongeval met een halfopen vrachtwagen vol meisjes vrijdagavond opgelopen tot 65. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Swaziland Solidarity Network. De meisjes waren onderweg naar een traditioneel feest waarbij meisjes voor de koning dansen toen de vrachtwagen die hen vervoerde, botste.

Lokale media spreken van dertien doden, maar het is moeilijk om meer informatie te verkrijgen. In Swaziland, een klein koninkrijk tussen Zuid-Afrika en Mozambique dat geregeerd wordt door een absolute vorst, is er censuur.

"De autoriteiten willen niets over het ongeval bekendmaken. Ze willen dat de mensen denken dat het om een klein ongevalletje ging zodat het feest van de koning gewoon kan doorgaan", zegt Lucky Lukhele, de woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie.

De dans voor de koning in Swaziland, die maandag zou plaatsvinden, is een jaarlijkse traditie. Duizenden meisjes en jonge vrouwen dansen halfnaakt voor de koning en die kiest soms een nieuwe vrouw. De huidige koning, de 47-jarige Mswati III, zou dertien tot vijftien verschillende vrouwen hebben.

"We vragen dat de dans wordt afgelast. We richten ons tot het geweten van de koning, als daar nog iets van over is. Hij moet wat menselijkheid tonen en de dans vervangen door een nationale gebedsdienst", zegt Lukhele.

MBABANE 30/08 (DPA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u