Dodentol na ongeval met zangeressen in Swaziland loopt op tot 65

 Dodentol na ongeval met zangeressen in Swaziland loopt op tot 65

In Swaziland is de dodentol van het verkeersongeval met een halfopen vrachtwagen vol meisjes vrijdagavond opgelopen tot 65. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Swaziland Solidarity Network. De meisjes waren onderweg naar een traditioneel feest waarbij meisjes voor de koning dansen toen de vrachtwagen die hen vervoerde, botste.

Lokale media spreken van dertien doden, maar het is moeilijk om meer informatie te verkrijgen. In Swaziland, een klein koninkrijk tussen Zuid-Afrika en Mozambique dat geregeerd wordt door een absolute vorst, is er censuur.

"De autoriteiten willen niets over het ongeval bekendmaken. Ze willen dat de mensen denken dat het om een klein ongevalletje ging zodat het feest van de koning gewoon kan doorgaan", zegt Lucky Lukhele, de woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie.

De dans voor de koning in Swaziland, die maandag zou plaatsvinden, is een jaarlijkse traditie. Duizenden meisjes en jonge vrouwen dansen halfnaakt voor de koning en die kiest soms een nieuwe vrouw. De huidige koning, de 47-jarige Mswati III, zou dertien tot vijftien verschillende vrouwen hebben.

"We vragen dat de dans wordt afgelast. We richten ons tot het geweten van de koning, als daar nog iets van over is. Hij moet wat menselijkheid tonen en de dans vervangen door een nationale gebedsdienst", zegt Lukhele.

MBABANE 30/08 (DPA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u