Diplomaten gooien verkeersboetes vaker in de prullenbak

 Diplomaten gooien verkeersboetes vaker in de prullenbak

Hoewel buitenlandse diplomaten minder verkeersovertredingen begaan, neemt het aantal onbetaalde boetes in verhouding fors toe. Zo'n 80 procent van de verkeersboetes die diplomaten het afgelopen jaar ontvingen, bleef onbetaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De laatste jaren verschenen regelmatig berichten over de stapel onbetaalde verkeersboetes door diplomaten, waarna Buitenlandse Zaken had aangekondigd de diplomatieke missies hierover aan te spreken. Die hardere aanpak lijkt vruchten af te werpen. In 2003 bezorgde het parket aan Buitenlandse Zaken 873 verkeersboetes begaan met een voertuig met diplomatieke nummerplaat. Dat aantal daalde naar 220 vorig jaar en deze evolutie lijkt zich ook dit jaar door te zetten.

Maar de overtreders werpen blijkbaar vaker hun boetes in de prullenbak. In 2003 bleven 500 verkeersboetes onbetaald of 57,2 procent, in 2014 waren dat er 177 of 80,4 procent. Tot 20 maart van dit jaar was er slechts één van de 14 uitgeschreven boetes betaald. Maar minister Reynders verklaarde in augustus dat door meer druk te leggen op de diplomaten om toch te betalen in enkele maanden tijd het aantal wanbetalers met 75 procent verminderd was.

"Blijkbaar zijn er 2 soorten mensen. Diegenen die de wet moeten naleven en diegenen die dat niet moeten doen.", aldus Pas. "Dat 8 op de 10 verkeersboetes zonder gevolg blijft, is een klap in het gezicht van de modale burger die zijn boetes, op straffe van onteigening, wel betaalt.", vindt Pas. Ze verwijst onder andere naar de vele middelen die besteed worden aan het verhogen van de verkeersveiligheid en roept minister Reynders op om de teugels bij de ambassades strakker aan te trekken.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u