Diplomaten gooien verkeersboetes vaker in de prullenbak

 Diplomaten gooien verkeersboetes vaker in de prullenbak

Hoewel buitenlandse diplomaten minder verkeersovertredingen begaan, neemt het aantal onbetaalde boetes in verhouding fors toe. Zo'n 80 procent van de verkeersboetes die diplomaten het afgelopen jaar ontvingen, bleef onbetaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De laatste jaren verschenen regelmatig berichten over de stapel onbetaalde verkeersboetes door diplomaten, waarna Buitenlandse Zaken had aangekondigd de diplomatieke missies hierover aan te spreken. Die hardere aanpak lijkt vruchten af te werpen. In 2003 bezorgde het parket aan Buitenlandse Zaken 873 verkeersboetes begaan met een voertuig met diplomatieke nummerplaat. Dat aantal daalde naar 220 vorig jaar en deze evolutie lijkt zich ook dit jaar door te zetten.

Maar de overtreders werpen blijkbaar vaker hun boetes in de prullenbak. In 2003 bleven 500 verkeersboetes onbetaald of 57,2 procent, in 2014 waren dat er 177 of 80,4 procent. Tot 20 maart van dit jaar was er slechts één van de 14 uitgeschreven boetes betaald. Maar minister Reynders verklaarde in augustus dat door meer druk te leggen op de diplomaten om toch te betalen in enkele maanden tijd het aantal wanbetalers met 75 procent verminderd was.

"Blijkbaar zijn er 2 soorten mensen. Diegenen die de wet moeten naleven en diegenen die dat niet moeten doen.", aldus Pas. "Dat 8 op de 10 verkeersboetes zonder gevolg blijft, is een klap in het gezicht van de modale burger die zijn boetes, op straffe van onteigening, wel betaalt.", vindt Pas. Ze verwijst onder andere naar de vele middelen die besteed worden aan het verhogen van de verkeersveiligheid en roept minister Reynders op om de teugels bij de ambassades strakker aan te trekken.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u