Diplomaten gooien verkeersboetes vaker in de prullenbak

 Diplomaten gooien verkeersboetes vaker in de prullenbak

Hoewel buitenlandse diplomaten minder verkeersovertredingen begaan, neemt het aantal onbetaalde boetes in verhouding fors toe. Zo'n 80 procent van de verkeersboetes die diplomaten het afgelopen jaar ontvingen, bleef onbetaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De laatste jaren verschenen regelmatig berichten over de stapel onbetaalde verkeersboetes door diplomaten, waarna Buitenlandse Zaken had aangekondigd de diplomatieke missies hierover aan te spreken. Die hardere aanpak lijkt vruchten af te werpen. In 2003 bezorgde het parket aan Buitenlandse Zaken 873 verkeersboetes begaan met een voertuig met diplomatieke nummerplaat. Dat aantal daalde naar 220 vorig jaar en deze evolutie lijkt zich ook dit jaar door te zetten.

Maar de overtreders werpen blijkbaar vaker hun boetes in de prullenbak. In 2003 bleven 500 verkeersboetes onbetaald of 57,2 procent, in 2014 waren dat er 177 of 80,4 procent. Tot 20 maart van dit jaar was er slechts één van de 14 uitgeschreven boetes betaald. Maar minister Reynders verklaarde in augustus dat door meer druk te leggen op de diplomaten om toch te betalen in enkele maanden tijd het aantal wanbetalers met 75 procent verminderd was.

"Blijkbaar zijn er 2 soorten mensen. Diegenen die de wet moeten naleven en diegenen die dat niet moeten doen.", aldus Pas. "Dat 8 op de 10 verkeersboetes zonder gevolg blijft, is een klap in het gezicht van de modale burger die zijn boetes, op straffe van onteigening, wel betaalt.", vindt Pas. Ze verwijst onder andere naar de vele middelen die besteed worden aan het verhogen van de verkeersveiligheid en roept minister Reynders op om de teugels bij de ambassades strakker aan te trekken.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u