Diplomaten gooien verkeersboetes vaker in de prullenbak

 Diplomaten gooien verkeersboetes vaker in de prullenbak

Hoewel buitenlandse diplomaten minder verkeersovertredingen begaan, neemt het aantal onbetaalde boetes in verhouding fors toe. Zo'n 80 procent van de verkeersboetes die diplomaten het afgelopen jaar ontvingen, bleef onbetaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De laatste jaren verschenen regelmatig berichten over de stapel onbetaalde verkeersboetes door diplomaten, waarna Buitenlandse Zaken had aangekondigd de diplomatieke missies hierover aan te spreken. Die hardere aanpak lijkt vruchten af te werpen. In 2003 bezorgde het parket aan Buitenlandse Zaken 873 verkeersboetes begaan met een voertuig met diplomatieke nummerplaat. Dat aantal daalde naar 220 vorig jaar en deze evolutie lijkt zich ook dit jaar door te zetten.

Maar de overtreders werpen blijkbaar vaker hun boetes in de prullenbak. In 2003 bleven 500 verkeersboetes onbetaald of 57,2 procent, in 2014 waren dat er 177 of 80,4 procent. Tot 20 maart van dit jaar was er slechts één van de 14 uitgeschreven boetes betaald. Maar minister Reynders verklaarde in augustus dat door meer druk te leggen op de diplomaten om toch te betalen in enkele maanden tijd het aantal wanbetalers met 75 procent verminderd was.

"Blijkbaar zijn er 2 soorten mensen. Diegenen die de wet moeten naleven en diegenen die dat niet moeten doen.", aldus Pas. "Dat 8 op de 10 verkeersboetes zonder gevolg blijft, is een klap in het gezicht van de modale burger die zijn boetes, op straffe van onteigening, wel betaalt.", vindt Pas. Ze verwijst onder andere naar de vele middelen die besteed worden aan het verhogen van de verkeersveiligheid en roept minister Reynders op om de teugels bij de ambassades strakker aan te trekken.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u