Derde editie "Parking Mythe" telt 2997 lege parkeerplaatsen

 Derde editie "Parking Mythe" telt 2997 lege parkeerplaatsen

Een team Brusselse vrijwilligers heeft donderdag voor de derde keer nagegaan of er nood is aan nieuwe parkings in de hoofdstad. Ze onderzochten 22 openbare parkings in de Vijfhoek en vonden 2.605 lege plaatsen, 2.997 als je parkings Deux Portes, Hallepoort en Rogier, net buiten de kleine ring, meetelt.

Bij vorige tellingen half december en half januari waren er respectievelijk 1.700 en 3.500 vrije plaatsen. De totale capaciteit van de 22 parkings bedraagt volgens de organisatoren tussen de 16.000 en 17.000 plaatsen. Met de nieuwe telling wilden ze aantonen dat Brussel ook tijdens de kantooruren over voldoende parkeerruimte beschikt. De eerste twee edities betroffen drukke shoppingdagen, respectievelijk in de kerst- en soldenperiode, maar als kantoorstad krijgt het Brussels Gewest tijdens de werkuren dagelijks ongeveer 400.000 pendelaars te verwerken.

Parking Mythe werd geboren als reactie op een tweet van Brussels schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Els Ampe. Op 7 december stuurde zij een foto van twee volle parkings de wereld in, met de woorden "De mythe van de lege parkings". Daarmee weerlegde ze kritiek op het nieuwe circulatieplan van het stadsbestuur, en meer in het bijzonder de vier nieuwe ondergrondse parkings die dat plan voorziet. Twee bezorgde Brusselaars, Hannes Nolf en Paul Steinbrück, lanceerden via sociale media een oproep om de lege plaatsen te tellen, te fotograferen en te delen.

Het schepencollege kondigde aan dat die parking er komt via een uitbreiding van de bestaande parking van De Haard aan de Brigittinenstraat. "De Marollen is één van de buurten die nood heeft aan nieuwe parkeerplaatsen", zegt Ampe. "Wie daar wil parkeren, heeft er weinig behoefte aan dat er aan de andere kant van de Vijfhoek nog vrije plaatsen zijn. De parkings die we willen bijbouwen zijn telkens in buurten waar we een nood hebben geïdentificeerd. Bij IJzer heb je het Kaaitheater of evenementen als Brussel Bad, maar geen parking. Ons plan voorziet een directe toegang vanuit de tunnel."

Ampe vindt het wel positief dat Parking Mythe het gebrek aan transparantie in het aantal lege plaatsen aankaart. De huidige uitbaters geven deze info niet vrij, wat een transparante parkeerroute in de weg staat. "In het lastenboek voor de nieuwe parkings moeten ze dit wel aangeven", zegt Ampe.

BRUSSEL 05/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu