Derde editie "Parking Mythe" telt 2997 lege parkeerplaatsen

 Derde editie "Parking Mythe" telt 2997 lege parkeerplaatsen

Een team Brusselse vrijwilligers heeft donderdag voor de derde keer nagegaan of er nood is aan nieuwe parkings in de hoofdstad. Ze onderzochten 22 openbare parkings in de Vijfhoek en vonden 2.605 lege plaatsen, 2.997 als je parkings Deux Portes, Hallepoort en Rogier, net buiten de kleine ring, meetelt.

Bij vorige tellingen half december en half januari waren er respectievelijk 1.700 en 3.500 vrije plaatsen. De totale capaciteit van de 22 parkings bedraagt volgens de organisatoren tussen de 16.000 en 17.000 plaatsen. Met de nieuwe telling wilden ze aantonen dat Brussel ook tijdens de kantooruren over voldoende parkeerruimte beschikt. De eerste twee edities betroffen drukke shoppingdagen, respectievelijk in de kerst- en soldenperiode, maar als kantoorstad krijgt het Brussels Gewest tijdens de werkuren dagelijks ongeveer 400.000 pendelaars te verwerken.

Parking Mythe werd geboren als reactie op een tweet van Brussels schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Els Ampe. Op 7 december stuurde zij een foto van twee volle parkings de wereld in, met de woorden "De mythe van de lege parkings". Daarmee weerlegde ze kritiek op het nieuwe circulatieplan van het stadsbestuur, en meer in het bijzonder de vier nieuwe ondergrondse parkings die dat plan voorziet. Twee bezorgde Brusselaars, Hannes Nolf en Paul Steinbrück, lanceerden via sociale media een oproep om de lege plaatsen te tellen, te fotograferen en te delen.

Het schepencollege kondigde aan dat die parking er komt via een uitbreiding van de bestaande parking van De Haard aan de Brigittinenstraat. "De Marollen is één van de buurten die nood heeft aan nieuwe parkeerplaatsen", zegt Ampe. "Wie daar wil parkeren, heeft er weinig behoefte aan dat er aan de andere kant van de Vijfhoek nog vrije plaatsen zijn. De parkings die we willen bijbouwen zijn telkens in buurten waar we een nood hebben geïdentificeerd. Bij IJzer heb je het Kaaitheater of evenementen als Brussel Bad, maar geen parking. Ons plan voorziet een directe toegang vanuit de tunnel."

Ampe vindt het wel positief dat Parking Mythe het gebrek aan transparantie in het aantal lege plaatsen aankaart. De huidige uitbaters geven deze info niet vrij, wat een transparante parkeerroute in de weg staat. "In het lastenboek voor de nieuwe parkings moeten ze dit wel aangeven", zegt Ampe.

BRUSSEL 05/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u