Defecte fietsverlichting prioriteit voor Limburgse parket

 Defecte fietsverlichting prioriteit voor Limburgse parket

Minderjarigen die in Limburg betrapt worden met defecte fietsverlichting, zullen een pv krijgen en naar de verkeersvormingsklas worden gestuurd. Het parket heeft bovendien aangegeven deze pv's prioritair te behandelen. Dat laat de Limburgse gouverneur Herman Reynders weten, die de politiekorpsen de opdracht heeft gegeven om van 9 tot 20 november extra aandacht te besteden aan de fietsverlichting.

"Met het vaak grillige, regenachtige weer in deze donkere dagen, moeten fietsers beseffen dat een degelijke fietsverlichting absoluut geen overbodige luxe is", vindt gouverneur Reynders. "Fietsverlichting is niet alleen belangrijk om zelf goed te kunnen zien, maar dient vooral om voor andere weggebruikers goed gezien te worden. Opvallen is dus de boodschap, want elk jaar opnieuw vallen er zwaargewonden omdat de fietsers onvoldoende zichtbaar waren. Fietsen in het donker zonder heldere verlichting is dus niet alleen dom, maar ook gevaarlijk."

Reynders voegt de daad bij het woord en heeft samen met de Limburgse politiekorpsen afgesproken dat er tijdens de periode van 9 tot en met 20 november, extra aandacht wordt geschonken aan de zichtbaarheid van fietsers en bromfietsers in het verkeer.

"Wanneer minderjarigen (-18 jaar) betrapt worden op defecte verlichting of het niet gebruiken van verlichting, kan er gebruik gemaakt worden van het 'jongeren-pv' en de hieraan gekoppelde verkeersvormingsklas", stelt de gouverneur. "Het parket engageert zich bovendien om de in het kader van de actie, opgestelde processen-verbaal met prioriteit te behandelen."

HASSELT 09/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u