Debaets neemt anti-fraudemaatregelen bij theoretisch rijexamen in Brussel

 Debaets neemt anti-fraudemaatregelen bij theoretisch rijexamen in Brussel

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets heeft enkele anti-fraudemaatregelen doorgevoerd bij het theoretische rijexamen. Voortaan wordt geput uit meer examenvragen en is de volgorde van de vragen willekeurig. Dat gebeurt nadat de Nederlandse organisatie "Zeker slagen" ook in Brussel actief werd. Zij stoomde kandidaten klaar door hen de juiste reeks vragen van buiten te leren kennen. De kandidaten slaagden zo in het examen zonder de stof te kennen.

"Zeker slagen" is al langer actief in Nederland en heeft haar activiteit recent uitgebreid naar Brussel en Luik. De organisatie belooft in haar reclame een slaagkans van 100 procent op het theoretisch rijexamen. Op één dag tijd worden de kandidaten klaargestoomd, louter op basis van memotechnische trucjes. De vragenreeksen werden door de organisatie clandestien gefilmd in examencentra in België. Op die manier slagen kandidaten voor het theoriegedeelte van het rijbewijs, zonder de materie onder de knie te hebben.

"We hebben de praktijk enkele weken terug voor het eerst vastgesteld in België, en hebben meteen aanpassingen aan het examen doorgevoerd", verklaart Bianca Debaets. "De groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs (GOCA) heeft ervoor gezorgd dat kandidaten voortaan enkel nog willekeurige vragenlijsten voorgeschoteld krijgen, en geen vaste vragenlijsten. Daarbij is het aantal mogelijke examenvragen ook uitgebreid met 125 vragen. Vanaf nu zullen daar elk jaar opnieuw 300 nieuwe vragen aan worden toegevoegd. Tot slot worden binnenkort nieuwe beeldschermen geïnstalleerd in de examencentra. Die schermen maken het filmen met een smartphone of een verborgen camera onmogelijk", besluit de staatssecretaris.

Recent nog heeft GOCA klacht ingediend tegen een kandidaat die betrapt werd tijdens het filmen van de vragen in het examencentrum in Anderlecht. Het Brussels gewest telt twee examencentra, in Anderlecht en in Schaarbeek.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u