De tarieven onmiddellijke inning de lucht in met 5 procent!

 De tarieven onmiddellijke inning de lucht in met 5 procent!

Indien men een verkeersovertreding administratief afhandelt kan je eerst een onmiddellijke inning krijgen. De politie vraagt je met andere woorden om een boete te betalen. Het zijn deze boetes die sinds 1/05/2017 verhoogd werden met 5 procent.

Concreet betekent deze verhoging bijvoorbeeld dat de welgekende minimumboete voor een snelheidsovertreding van 50 euro opgetrokken wordt naar 53 euro. Rij je meer dan 10 km per uur te snel buiten de bebouwde kom, betaal je voortaan 7 euro i.p.v. 6 euro extra per kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom verhoogt dit bedrag van 10 euro naar 11 euro (telkens rekening houdend met de gecorrigeerde snelheid).

De stijging geldt uiteraard ook voor alle andere verkeersovertredingen. Zo stijgen de minimumboetes voor overtredingen van de eerste tot de vierde graad van respectievelijk 55, 110, 165 en 450 euro naar 58, 116, 174 en 473 euro.

Indien je deze onmiddellijke inning niet betaalt, gaat je dossier naar het parket. Ook het parket heeft de mogelijkheid je nog een boete voor te stellen, teneinde de zaak af te handelen. Dit is de zogenaamde minnelijke schikking. De minnelijke schikking is steeds 10 euro duurder dan de onmiddellijke inning. Het parket kan echter ook beslissen je meteen te dagvaarden voor de politierechtbank zonder je eerst een minnelijke schikking voor te stellen.


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u