De tarieven onmiddellijke inning de lucht in met 5 procent!

 De tarieven onmiddellijke inning de lucht in met 5 procent!

Indien men een verkeersovertreding administratief afhandelt kan je eerst een onmiddellijke inning krijgen. De politie vraagt je met andere woorden om een boete te betalen. Het zijn deze boetes die sinds 1/05/2017 verhoogd werden met 5 procent.

Concreet betekent deze verhoging bijvoorbeeld dat de welgekende minimumboete voor een snelheidsovertreding van 50 euro opgetrokken wordt naar 53 euro. Rij je meer dan 10 km per uur te snel buiten de bebouwde kom, betaal je voortaan 7 euro i.p.v. 6 euro extra per kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom verhoogt dit bedrag van 10 euro naar 11 euro (telkens rekening houdend met de gecorrigeerde snelheid).

De stijging geldt uiteraard ook voor alle andere verkeersovertredingen. Zo stijgen de minimumboetes voor overtredingen van de eerste tot de vierde graad van respectievelijk 55, 110, 165 en 450 euro naar 58, 116, 174 en 473 euro.

Indien je deze onmiddellijke inning niet betaalt, gaat je dossier naar het parket. Ook het parket heeft de mogelijkheid je nog een boete voor te stellen, teneinde de zaak af te handelen. Dit is de zogenaamde minnelijke schikking. De minnelijke schikking is steeds 10 euro duurder dan de onmiddellijke inning. Het parket kan echter ook beslissen je meteen te dagvaarden voor de politierechtbank zonder je eerst een minnelijke schikking voor te stellen.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u