De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

 De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

Waarom focust de politie zich vooral op WK-evenementen en festivals? IntoLaw duidt het verhoogde risico op rijden onder invloed bij dergelijke evenementen.

  • Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?
  • Waarom extra aandacht op festivals vestigen?
  • Hoe ondersteunt BOB de politie?

Rijden onder invloed is nog steeds een van de grote ‘killers’ in het verkeer. Met 1,5 promille in het bloed, wat gelijk staat aan ongeveer 3 à 6 glazen bier, heeft u maar liefst 200 keer meer kans op een dodelijk ongeval. De BOB-campagne die startte op 8 juni richt haar pijlen dan ook vooral op sportevenementen en festivals.
 

Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?

Uit onderzoek blijkt dat op dagen dat de Rode Duivels een match spelen het aantal letselongevallen 80% hoger ligt dan op wedstrijdvrije dagen. In de strijd tegen rijden onder invloed zet de politie tijdens het WK dan ook extra in op ‘vliegende controles’, alcoholcontroles waarbij agenten geregeld van plaats veranderen.

Grootschalige acties zijn sinds de komst van smartphones en social media minder effectief geworden aangezien bestuurders elkaar de locatie van de controle doorspelen.

Waarom extra aandacht op festivals vestigen?

Uit een enquête van VIAS blijkt dat 1 op de 2 Belgische bestuurders alcohol drinkt op een festival. Het grootste deel van de drinkende festivalgangers dat nog met de wagen huiswaarts keert, houdt gelukkig rekening met de wettelijke limiet. Echter zou 20% hier geen rekening mee houden en dus rijden onder invloed.

Dit lijdt tijdens de festivalzomer tot 12 letselongevallen per dag. Daarom schuimt de BOB Bende deze zomer tal van festivals af om na te gaan hoe bewust er met alcohol en rijden onder invloed wordt omgegaan.

Hoe ondersteunt BOB de politie?

De BOB-zomercampagne wordt al sinds 2011 georganiseerd en is volgens de organisatoren zeer effectief. Tijdens de maanden juni, juli en augustus van 2011 werd er al een daling van 32% vastgesteld inzake ongevallen door rijden onder invloed tegenover de zomer van 2010. De Bob-campagne zet in op preventie met bijvoorbeeld in tal van politiezones een uitbreiding van de BOBtail-campagne met alcoholvrije cocktails.

De promotie van alcoholvrije cocktails op fuiven en evenementen werd bij de lancering in 2016 nog beloond met een BOB Award van het BIVV (nu Vias Institute).

Met de start van de BOB-campagne kondigde minister Weyts ook het terugkommoment aan voor beginnende bestuurders met daarin opgenomen een simulatie van rijden onder invloed. Blies u zelf positief? Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Woensdag 08 December 2021

Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Als onderneming kan je terugvallen op heel wat rechten, maar wat is dit ondernemingsrecht nu precies? Een brede waaier aan begrippen dekken het woord ondernemingsrecht. Ondernemingsrecht is dus het geheel van regels die met elkaar gemeen hebben dat zij betrekking hebben op het ondernemingsleven. Ondernemingsrecht is nog volop in beweging. Zo zijn er nog heel wat rechtsregels die binnenkort in werking zullen treden om (kleine) ondernemingen beter te beschermen. Net zoals er een zwakkere contractspartij is in de relatie verhuurder-huurder, of in de relatie tussen een onderneming en een consument, zijn er steeds meer regels om kleinere ondernemingen te ‘beschermen’ tegen de machtspositie van grotere ondernemingen.

Lees meer
 Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Dinsdag 07 December 2021

Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Vanaf November 2021 gelden uniforme regels voor crowdfundingsdiensten aan bedrijven. Deze nieuwe afspraken, bepaald door de Europese Commissie, gelden voor biedingen tot 5 miljoen euro.

Lees meer
 Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Vrijdag 01 Oktober 2021

Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden

Lees meer
close menu 1u