De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

 De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

Waarom focust de politie zich vooral op WK-evenementen en festivals? IntoLaw duidt het verhoogde risico op rijden onder invloed bij dergelijke evenementen.

  • Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?
  • Waarom extra aandacht op festivals vestigen?
  • Hoe ondersteunt BOB de politie?

Rijden onder invloed is nog steeds een van de grote ‘killers’ in het verkeer. Met 1,5 promille in het bloed, wat gelijk staat aan ongeveer 3 à 6 glazen bier, heeft u maar liefst 200 keer meer kans op een dodelijk ongeval. De BOB-campagne die startte op 8 juni richt haar pijlen dan ook vooral op sportevenementen en festivals.
 

Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?

Uit onderzoek blijkt dat op dagen dat de Rode Duivels een match spelen het aantal letselongevallen 80% hoger ligt dan op wedstrijdvrije dagen. In de strijd tegen rijden onder invloed zet de politie tijdens het WK dan ook extra in op ‘vliegende controles’, alcoholcontroles waarbij agenten geregeld van plaats veranderen.

Grootschalige acties zijn sinds de komst van smartphones en social media minder effectief geworden aangezien bestuurders elkaar de locatie van de controle doorspelen.

Waarom extra aandacht op festivals vestigen?

Uit een enquête van VIAS blijkt dat 1 op de 2 Belgische bestuurders alcohol drinkt op een festival. Het grootste deel van de drinkende festivalgangers dat nog met de wagen huiswaarts keert, houdt gelukkig rekening met de wettelijke limiet. Echter zou 20% hier geen rekening mee houden en dus rijden onder invloed.

Dit lijdt tijdens de festivalzomer tot 12 letselongevallen per dag. Daarom schuimt de BOB Bende deze zomer tal van festivals af om na te gaan hoe bewust er met alcohol en rijden onder invloed wordt omgegaan.

Hoe ondersteunt BOB de politie?

De BOB-zomercampagne wordt al sinds 2011 georganiseerd en is volgens de organisatoren zeer effectief. Tijdens de maanden juni, juli en augustus van 2011 werd er al een daling van 32% vastgesteld inzake ongevallen door rijden onder invloed tegenover de zomer van 2010. De Bob-campagne zet in op preventie met bijvoorbeeld in tal van politiezones een uitbreiding van de BOBtail-campagne met alcoholvrije cocktails.

De promotie van alcoholvrije cocktails op fuiven en evenementen werd bij de lancering in 2016 nog beloond met een BOB Award van het BIVV (nu Vias Institute).

Met de start van de BOB-campagne kondigde minister Weyts ook het terugkommoment aan voor beginnende bestuurders met daarin opgenomen een simulatie van rijden onder invloed. Blies u zelf positief? Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u