De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

 De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

Waarom focust de politie zich vooral op WK-evenementen en festivals? IntoLaw duidt het verhoogde risico op rijden onder invloed bij dergelijke evenementen.

  • Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?
  • Waarom extra aandacht op festivals vestigen?
  • Hoe ondersteunt BOB de politie?

Rijden onder invloed is nog steeds een van de grote ‘killers’ in het verkeer. Met 1,5 promille in het bloed, wat gelijk staat aan ongeveer 3 à 6 glazen bier, heeft u maar liefst 200 keer meer kans op een dodelijk ongeval. De BOB-campagne die startte op 8 juni richt haar pijlen dan ook vooral op sportevenementen en festivals.
 

Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?

Uit onderzoek blijkt dat op dagen dat de Rode Duivels een match spelen het aantal letselongevallen 80% hoger ligt dan op wedstrijdvrije dagen. In de strijd tegen rijden onder invloed zet de politie tijdens het WK dan ook extra in op ‘vliegende controles’, alcoholcontroles waarbij agenten geregeld van plaats veranderen.

Grootschalige acties zijn sinds de komst van smartphones en social media minder effectief geworden aangezien bestuurders elkaar de locatie van de controle doorspelen.

Waarom extra aandacht op festivals vestigen?

Uit een enquête van VIAS blijkt dat 1 op de 2 Belgische bestuurders alcohol drinkt op een festival. Het grootste deel van de drinkende festivalgangers dat nog met de wagen huiswaarts keert, houdt gelukkig rekening met de wettelijke limiet. Echter zou 20% hier geen rekening mee houden en dus rijden onder invloed.

Dit lijdt tijdens de festivalzomer tot 12 letselongevallen per dag. Daarom schuimt de BOB Bende deze zomer tal van festivals af om na te gaan hoe bewust er met alcohol en rijden onder invloed wordt omgegaan.

Hoe ondersteunt BOB de politie?

De BOB-zomercampagne wordt al sinds 2011 georganiseerd en is volgens de organisatoren zeer effectief. Tijdens de maanden juni, juli en augustus van 2011 werd er al een daling van 32% vastgesteld inzake ongevallen door rijden onder invloed tegenover de zomer van 2010. De Bob-campagne zet in op preventie met bijvoorbeeld in tal van politiezones een uitbreiding van de BOBtail-campagne met alcoholvrije cocktails.

De promotie van alcoholvrije cocktails op fuiven en evenementen werd bij de lancering in 2016 nog beloond met een BOB Award van het BIVV (nu Vias Institute).

Met de start van de BOB-campagne kondigde minister Weyts ook het terugkommoment aan voor beginnende bestuurders met daarin opgenomen een simulatie van rijden onder invloed. Blies u zelf positief? Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u