De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

 De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

Waarom focust de politie zich vooral op WK-evenementen en festivals? IntoLaw duidt het verhoogde risico op rijden onder invloed bij dergelijke evenementen.

  • Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?
  • Waarom extra aandacht op festivals vestigen?
  • Hoe ondersteunt BOB de politie?

Rijden onder invloed is nog steeds een van de grote ‘killers’ in het verkeer. Met 1,5 promille in het bloed, wat gelijk staat aan ongeveer 3 à 6 glazen bier, heeft u maar liefst 200 keer meer kans op een dodelijk ongeval. De BOB-campagne die startte op 8 juni richt haar pijlen dan ook vooral op sportevenementen en festivals.
 

Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?

Uit onderzoek blijkt dat op dagen dat de Rode Duivels een match spelen het aantal letselongevallen 80% hoger ligt dan op wedstrijdvrije dagen. In de strijd tegen rijden onder invloed zet de politie tijdens het WK dan ook extra in op ‘vliegende controles’, alcoholcontroles waarbij agenten geregeld van plaats veranderen.

Grootschalige acties zijn sinds de komst van smartphones en social media minder effectief geworden aangezien bestuurders elkaar de locatie van de controle doorspelen.

Waarom extra aandacht op festivals vestigen?

Uit een enquête van VIAS blijkt dat 1 op de 2 Belgische bestuurders alcohol drinkt op een festival. Het grootste deel van de drinkende festivalgangers dat nog met de wagen huiswaarts keert, houdt gelukkig rekening met de wettelijke limiet. Echter zou 20% hier geen rekening mee houden en dus rijden onder invloed.

Dit lijdt tijdens de festivalzomer tot 12 letselongevallen per dag. Daarom schuimt de BOB Bende deze zomer tal van festivals af om na te gaan hoe bewust er met alcohol en rijden onder invloed wordt omgegaan.

Hoe ondersteunt BOB de politie?

De BOB-zomercampagne wordt al sinds 2011 georganiseerd en is volgens de organisatoren zeer effectief. Tijdens de maanden juni, juli en augustus van 2011 werd er al een daling van 32% vastgesteld inzake ongevallen door rijden onder invloed tegenover de zomer van 2010. De Bob-campagne zet in op preventie met bijvoorbeeld in tal van politiezones een uitbreiding van de BOBtail-campagne met alcoholvrije cocktails.

De promotie van alcoholvrije cocktails op fuiven en evenementen werd bij de lancering in 2016 nog beloond met een BOB Award van het BIVV (nu Vias Institute).

Met de start van de BOB-campagne kondigde minister Weyts ook het terugkommoment aan voor beginnende bestuurders met daarin opgenomen een simulatie van rijden onder invloed. Blies u zelf positief? Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?

Maandag 03 Maart 2025

Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?

Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een privéterrein of parkeerplaats ? Intolaw bespreekt de definitie van de “openbare weg” om de verantwoordelijkheden bij dit soort ongevallen te bepalen. Heeft u behoefte aan professioneel juridisch advies voor de behandeling van uw gerechtelijk dossier? Neem contact op met Intolaw.

Lees meer
 Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteiten

Maandag 03 Maart 2025

Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteiten

De opschorting van de uitspraak, die niet verward dient te worden met de opschorting van de rijbewijsintrekking, is een coulancemaatregel die veel beklaagden wensen te verkrijgen. Maar wat is de oorsprong ervan ? Wat zijn de toepassingsvoorwaarden ? Zijn er verschillende modaliteiten ? En wat gebeurt er zodra de opschorting is verkregen ? Intolaw vat samen wat u moet weten over de opschorting van de uitspraak in België.

Lees meer
 Mag een voertuig zonder geldige technische keuring de weg op?

Mag een voertuig zonder geldige technische keuring de weg op?

De technische keuring is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid. Maar mag een voertuig zonder geldige keuring nog steeds in het verkeer worden gebracht, bijvoorbeeld als de keuring is verlopen? Laten we deze stelling onderzoeken.

Lees meer
close menu 1u