De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

 De politie, uw (voetbal- en festival)vriend!

Waarom focust de politie zich vooral op WK-evenementen en festivals? IntoLaw duidt het verhoogde risico op rijden onder invloed bij dergelijke evenementen.

  • Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?
  • Waarom extra aandacht op festivals vestigen?
  • Hoe ondersteunt BOB de politie?

Rijden onder invloed is nog steeds een van de grote ‘killers’ in het verkeer. Met 1,5 promille in het bloed, wat gelijk staat aan ongeveer 3 à 6 glazen bier, heeft u maar liefst 200 keer meer kans op een dodelijk ongeval. De BOB-campagne die startte op 8 juni richt haar pijlen dan ook vooral op sportevenementen en festivals.
 

Hoe verlopen de alcoholcontroles tijdens het WK?

Uit onderzoek blijkt dat op dagen dat de Rode Duivels een match spelen het aantal letselongevallen 80% hoger ligt dan op wedstrijdvrije dagen. In de strijd tegen rijden onder invloed zet de politie tijdens het WK dan ook extra in op ‘vliegende controles’, alcoholcontroles waarbij agenten geregeld van plaats veranderen.

Grootschalige acties zijn sinds de komst van smartphones en social media minder effectief geworden aangezien bestuurders elkaar de locatie van de controle doorspelen.

Waarom extra aandacht op festivals vestigen?

Uit een enquête van VIAS blijkt dat 1 op de 2 Belgische bestuurders alcohol drinkt op een festival. Het grootste deel van de drinkende festivalgangers dat nog met de wagen huiswaarts keert, houdt gelukkig rekening met de wettelijke limiet. Echter zou 20% hier geen rekening mee houden en dus rijden onder invloed.

Dit lijdt tijdens de festivalzomer tot 12 letselongevallen per dag. Daarom schuimt de BOB Bende deze zomer tal van festivals af om na te gaan hoe bewust er met alcohol en rijden onder invloed wordt omgegaan.

Hoe ondersteunt BOB de politie?

De BOB-zomercampagne wordt al sinds 2011 georganiseerd en is volgens de organisatoren zeer effectief. Tijdens de maanden juni, juli en augustus van 2011 werd er al een daling van 32% vastgesteld inzake ongevallen door rijden onder invloed tegenover de zomer van 2010. De Bob-campagne zet in op preventie met bijvoorbeeld in tal van politiezones een uitbreiding van de BOBtail-campagne met alcoholvrije cocktails.

De promotie van alcoholvrije cocktails op fuiven en evenementen werd bij de lancering in 2016 nog beloond met een BOB Award van het BIVV (nu Vias Institute).

Met de start van de BOB-campagne kondigde minister Weyts ook het terugkommoment aan voor beginnende bestuurders met daarin opgenomen een simulatie van rijden onder invloed. Blies u zelf positief? Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u