De nieuwe indicatieve tabel

 De nieuwe indicatieve tabel

Intussen is de nieuwe indicatieve tabel gepubliceerd. Deze draagt de naam ‘indicatieve tabel van 2020’ maar verscheen pas recentelijk in 2021. De indicatieve tabel is een lijst met forfaitaire vergoedingen die men in principe slechts als indicatie kan gebruiken om schade te begroten, maar de indicatieve tabel is echter niet bindend. Regelmatig moet deze worden geüpdatet zodat deze actueel blijft en de sociaaleconomische veranderingen en omstandigheden in rekening worden gebracht.

Grote veranderingen?

De nieuwe indicatieve tabel heeft echter geen grote veranderingen teweeg gebracht. Voor het overgrote deel blijft de indicatieve tabel van 2016 gewoon behouden. Er zijn echter wel een aantal dingen gewijzigd.

Vooreerst is de terminologie soms lichtjes gewijzigd. Zo staat in de indicatieve tabel van 2016 bijvoorbeeld ‘bewijsstukken’ en ‘ gebruiksderving van het voertuig’. In de nieuwe indicatieve tabel werden deze woorden gewijzigd in ‘stavende stukken’ en ‘ vergoeding wegens onbeschikbaarheid’. Of deze wijzigingen ook effectief een wijziging van de inhoud teweeg zullen brengen zal de toekomstige rechtspraak moeten uitwijzen. Deze wijzigingen kunnen in drie categorieën worden opgedeeld: veranderingen inzake de blijvende ongeschiktheid, veranderingen inzake morele schade en tenslotte veranderingen inzake de kosten.

Blijvende schade

De opstellers van de nieuwe indicatieve tabel hebben inzake de rente een toevoeging gedaan die betrekking heeft op ernstige blijvende ongeschiktheid. De vergoedingswijze zal het beste de werkelijke toekomstige schade gelet op de reële levensduur van het slachtoffer representeren. Dit wil zeggen dat het slachtoffer gevrijwaard zal blijven van onzekere elementen. De vergoeding zal niet uitgeput kunnen worden voordat het slachtoffer overleden is.

Een forfaitaire vergoeding, de toekenning van een forfaitair bedrag, is meer gepast wanneer er sprake is van geringe tot gematigde blijvende ongeschiktheid.

Morele schade

Voor morele schade wegens het verlies van een studiejaar heeft men een onderscheid ingevoerd tussen de lagere en middelbare school en hoger onderwijs. Volgens de indicatieve tabel van 2016 kon men voor een verloren studiejaar een vergoeding vragen van 3750 euro. De huidige indicatieve tabel heeft dit bedrag voor een verloren jaar van de lagere of middelbare school verlaagd tot 2500 euro. Voor een verloren jaar in het hoger onderwijs bedraagt de huidige vergoeding 3800 euro.

Kosten

Voor de verplaatsingskosten is de mogelijke vergoeding per kilometer gestegen naar 0,35 euro per kilometer, voor een auto. Voor andere voertuigen kan er een vergoeding van 0,24 euro per kilometer worden gevraagd.

Inzake de administratiekosten is men afgestapt van het vaste bedrag van 100 euro forfaitair maar heeft men een variabel bedrag dat tussen de 50,00 en 150,00 euro ligt ingevoerd. Het toegekende bedrag zal afhangen van de complexiteit van de zaak.

Zit je zelf nog met vragen in verband met de berekening van een specifieke vergoeding? Contacteer onze specialisten voor een antwoord op uw maat.


Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u