De Lijn investeert 43 miljoen euro in 138 nieuwe hybride bussen

 De Lijn investeert 43 miljoen euro in 138 nieuwe hybride bussen

De Lijn investeert 43 miljoen euro in 138 nieuwe hybride bussen. Dit brengt het totale aantal dergelijke bussen waarover De Lijn beschikt tegen eind 2015 op 217 of 1 bus op 10. Dat hebben Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn in Leuven bekendgemaakt waar de eerste nieuwe bus in gebruik genomen werd. Hybride bussen worden afwisselend aangedreven door een dieselmotor en een batterij voor elektrische energie.

De 138 nieuwe bussen zullen worden gebruikt in de stadsnetten van Antwerpen (32), Brugge en Oostende (33), Gent (30), Hasselt (8) en Leuven (35). Momenteel rijden er al 79 hybride bussen in Antwerpen (10), Gent (20), Brugge (5), Leuven (35) en Hasselt (9). In Leuven, waar de eerste nieuwe hybride bus dinsdag in gebruik genomen werd, zal het aantal dergelijke bussen in een klap worden verdubbeld tot 70, waarmee De Lijn volgens directeur Vlaams-Brabant Johan Van Looy bijdraagt tot het streven van de stad om tegen 2030 klimaatneutraal te worden.

Afhankelijk van het traject, de verkeersintensiteit en de rijstijl van de chauffeur verbruikt een hybride bus tot 25 procent minder brandstof dan een gewone bus wat voor alle hybride bussen samen neerkomt op een besparing van 1,3 miljoen liter diesel per jaar. "Deze bussen stoten ook 3.500 minder CO2 uit wat overeenkomt met de uitstoot van 1.355 auto's. Omwille van de aanwezigheid van de EURO6-motor is ook de uitstoot van andere vervuilende stoffen zoals stikstofdioxide en fijn stof veel lager", aldus Kesteloot. Deze bussen zijn bovendien uitgerust met een 'stop&go-systeem' waardoor de motor niet draait als bus stilstaat. De eerste 100m rijdt hij bovendien steeds op elektrische energie en dus veel stiller dan een andere vertrekkende bus.

Ben Weyts benadrukte dat de nieuwe bussen ook het reizigerscomfort verhogen. "Zo verhoogt het percentage bussen dat toegankelijk is voor personen met een beperking door deze aankoop van 68 tot 85.

Met de aankoop investeren we ook in Vlaamse technologie want de bussen worden geleverd door VDL Bus uit Roeselare en Van Hool uit Lier. De aankoop is bovendien ook goed voor het imago van De Lijn. De vervoersmaatschappij zal hierdoor met name beschikken over de grootste vloot hybride bussen in de Benelux. Deze aankoop bewijst dat we ondanks de besparingen blijven investeren in nieuw duurzaam materiaal voor De Lijn. We nemen ook 48 nieuwe trams in gebruik en plannen voorts de aankoop van 40 trams, 255 EURO-6-bussen, 5 waterstofbussen en 1 elektrische bus", aldus Weyts.

LEUVEN 16/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u