Circulatieplan Gent: CD&V bezorgd over capaciteit R40

  Circulatieplan Gent: CD&V bezorgd over capaciteit R40

De Gentse oppositiepartij CD&V vreest dat de capaciteit van de Gentse binnenring (R40) onvoldoende is om de functie als verdeler van binnenstedelijk verkeer nog meer op te nemen. In het nieuwe circulatieplan, dat de binnenstad opdeelt in zes sectoren rond een verdubbeld voetgangersgebied, moet het verkeer dat van de ene naar een andere sector wil, over die binnenring.

"De R40 is nu al oververzadigd", zegt fractieleider Veli Yüksel (CD&V). "Als daar geen ingrepen gebeuren, gaan we chaos en stilstand creëren." Het stadsbestuur zegt dat er momenteel met bovenlokale mobiliteitspartners, zoals het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn, een "doorstromingsstudie" wordt uitgevoerd, om bijkomende capaciteit op kruispunten te onderzoeken. We hadden de resultaten van die studie al moeten hebben", reageert fractieleider Yüksel. "Los daarvan zijn er weinig mogelijkheden op korte termijn, ik lees in de plannen dat er infrastructureel, gezien de korte uitvoeringstermijn, niet veel ingrepen mogelijk zijn." Ook vreest Yüksel dat de druk op deelgemeenten zoals Ledeberg en Sint-Amandsberg groter wordt.

CD&V zegt verder ook niet gerustgesteld te zijn dat de opsplitsing van de binnenstad geen verhoging van het aantal autokilometers zal betekenen, omdat mensen via de R40 moeten omrijden om van het ene naar het andere punt te geraken. "Meer kilometers is nefast voor de luchtkwaliteit en leefbaarheid. Doordat men moet omrijden wordt het voor Gentenaars en bezoekers ook ongelooflijk complex."

Ook hekelt CD&V de complexe toegang tot het voetgangersgebied en merkt de partij tot slot op dat, door de uitbreiding van het voetgangersgebied, 129 (betalende) parkeerplaatsen verdwijnen. "Ik heb al herhaaldelijk gezegd dat het systematisch wegnemen van parkeerplaatsen een slechte zaak is, in het bijzonder voor tweeverdieners, jonge gezinnen en minder mobiele mensen."

N-VA, de grootste oppositiepartij in Gent, zal later haar bedenkingen uiten.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u