Circulatieplan Gent: CD&V bezorgd over capaciteit R40

  Circulatieplan Gent: CD&V bezorgd over capaciteit R40

De Gentse oppositiepartij CD&V vreest dat de capaciteit van de Gentse binnenring (R40) onvoldoende is om de functie als verdeler van binnenstedelijk verkeer nog meer op te nemen. In het nieuwe circulatieplan, dat de binnenstad opdeelt in zes sectoren rond een verdubbeld voetgangersgebied, moet het verkeer dat van de ene naar een andere sector wil, over die binnenring.

"De R40 is nu al oververzadigd", zegt fractieleider Veli Yüksel (CD&V). "Als daar geen ingrepen gebeuren, gaan we chaos en stilstand creëren." Het stadsbestuur zegt dat er momenteel met bovenlokale mobiliteitspartners, zoals het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn, een "doorstromingsstudie" wordt uitgevoerd, om bijkomende capaciteit op kruispunten te onderzoeken. We hadden de resultaten van die studie al moeten hebben", reageert fractieleider Yüksel. "Los daarvan zijn er weinig mogelijkheden op korte termijn, ik lees in de plannen dat er infrastructureel, gezien de korte uitvoeringstermijn, niet veel ingrepen mogelijk zijn." Ook vreest Yüksel dat de druk op deelgemeenten zoals Ledeberg en Sint-Amandsberg groter wordt.

CD&V zegt verder ook niet gerustgesteld te zijn dat de opsplitsing van de binnenstad geen verhoging van het aantal autokilometers zal betekenen, omdat mensen via de R40 moeten omrijden om van het ene naar het andere punt te geraken. "Meer kilometers is nefast voor de luchtkwaliteit en leefbaarheid. Doordat men moet omrijden wordt het voor Gentenaars en bezoekers ook ongelooflijk complex."

Ook hekelt CD&V de complexe toegang tot het voetgangersgebied en merkt de partij tot slot op dat, door de uitbreiding van het voetgangersgebied, 129 (betalende) parkeerplaatsen verdwijnen. "Ik heb al herhaaldelijk gezegd dat het systematisch wegnemen van parkeerplaatsen een slechte zaak is, in het bijzonder voor tweeverdieners, jonge gezinnen en minder mobiele mensen."

N-VA, de grootste oppositiepartij in Gent, zal later haar bedenkingen uiten.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u