Circulatieplan Brussel - Stad past plan reeds op enkele punten aan

 Circulatieplan Brussel - Stad past plan reeds op enkele punten aan

De stad Brussel gaat een aantal aanpassingen aanbrengen aan het verkeer rond de voetgangerszone in het centrum van de stad. Aan de voetgangerszone zelf verandert er niets, zo kondigden burgemeester Yvan Mayeur (PS) en schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) maandagnamiddag aan. De aanpassingen moeten een aantal wijken binnen de vijfhoek als bestemming beter bereikbaar maken, maar hebben voor de burgemeester niet de bedoeling om het transitverkeer te herstellen.

"We brengen alle inwoners van de Vijfhoek de komende dagen schriftelijk op de hoogte van de aanpassingen. Bovendien krijgen alle omwonenden een brief wanneer er iets in hun straat verandert. Sommige aanpassingen, zoals rond het Sint-Goriksplein of op de Lemonnierlaan betekenen een terugkeer naar de situatie van voor de invoering van de voetgangerszone op 29 juni vorig jaar", zei Els Ampe.

De aanpassingen moeten tegen 1 maart afgerond zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kunnen wegmarkeringen niet aangebracht worden bij regen of temperaturen onder 5 graden. De testfase blijft doorlopen tot maart. Daarna gaan de grote werken aan de voetgangerszone van start.

De belangrijkste aanpassingen bestaan in een verandering van de rijrichting. Zo wordt de Dansaertwijk per wagen beter bereikbaar vanuit de Zavel via de Lombaardstraat en krijgt de Lemonnierlaan opnieuw verkeer in beide richtingen tussen de kleine ring en het Fontainasplein. Ook wordt de verkeersstroom op het Debrouckèreplein herzien, door een rijstrook te voorzien van de Wolvengracht richting Adolf Maxlaan.

De stad vraagt de MIVB ook een aanpassing van de bediening van de voetgangerszone door de buslijnen 48, 86 en 95. Bij het Brussels gewest wordt aangedrongen op maatregelen om de doorstroming van het verkeer vanaf verschillende toegangspunten op de kleine ring te verbeteren. Meestal volstaan aangepaste wegmarkeringen.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u