Cijfers wijzen niet noodzakelijk op verslechterd rijgedrag

 Cijfers wijzen niet noodzakelijk op verslechterd rijgedrag

"De cijfers van de politierechtbanken die uitwijzen dat er meer veroordelingen, meer vluchtmisdrijven en meer ongevallen onder invloed van alcohol zijn gebeurd in 2014 dan in 2013, mogen niet meteen geïnterpreteerd worden als symptomen van verslechterd rijgedrag." Dat zegt Kathleen Stinckens, politierechter in Leuven.

"De stijging van die cijfers kan immers ook verklaard worden, doordat er meer wordt gecontroleerd", zegt Kathleen Stinckens. "En ook de aard van de controles is gewijzigd. Vroeger werd bijvoorbeeld bij een controle gefocust en moest je alleen 'blazen', tegenwoordig worden ook de boorddocumenten gelijktijdig met de alcoholcontrole nagekeken. Daarbij kan dan ook aan het licht komen dat men rondrijdt zonder geldig rijbewijs, of terwijl het rijbewi js is ingetrokken. Je mag dus niet meteen concluderen dat hogere cijfers ook wijzen op slechtere prestaties op de weg."

Ook bij de interpretatie van de cijfers over de toename van vluchtmisdrijven mag men niet te kort door de bocht gaan. "Men zou deze cijfers moeten vergelijken met de cijfers van parketten over onopgehelderde vluchtmisdrijven om een goed beeld te krijgen van de tendens", aldus Kathleen Stinckens.

Gevraagd naar een reactie op de bedenking van BIVV-woordvoerder Koen Peeters die wat moeite heeft met de verschillende beoordelingen van eenzelfde verkeersovertreding in verschillende politierechtbanken, antwoordt de Leuvense politierechter. "Dat is een keuze die je als samenleving maakt: als je echt dezelfde straffen wil voor dezelfde overtredingen, dan moet je de sanctionering aan computers overlaten. Maar dan riskeert wie één keer een snelheidsboete kreeg, omdat hij onderweg was naar een spoeddienst dezelfde straf als wie al 20 keer op een snelheidsovertreding werd betrapt. Als mensen oordelen, dan laat je nu eenmaal toe dat ook irrationele omstandigheden in rekening worden gebracht."

BRUSSEL 07/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u