Cijfers wijzen niet noodzakelijk op verslechterd rijgedrag

 Cijfers wijzen niet noodzakelijk op verslechterd rijgedrag

"De cijfers van de politierechtbanken die uitwijzen dat er meer veroordelingen, meer vluchtmisdrijven en meer ongevallen onder invloed van alcohol zijn gebeurd in 2014 dan in 2013, mogen niet meteen geïnterpreteerd worden als symptomen van verslechterd rijgedrag." Dat zegt Kathleen Stinckens, politierechter in Leuven.

"De stijging van die cijfers kan immers ook verklaard worden, doordat er meer wordt gecontroleerd", zegt Kathleen Stinckens. "En ook de aard van de controles is gewijzigd. Vroeger werd bijvoorbeeld bij een controle gefocust en moest je alleen 'blazen', tegenwoordig worden ook de boorddocumenten gelijktijdig met de alcoholcontrole nagekeken. Daarbij kan dan ook aan het licht komen dat men rondrijdt zonder geldig rijbewijs, of terwijl het rijbewi js is ingetrokken. Je mag dus niet meteen concluderen dat hogere cijfers ook wijzen op slechtere prestaties op de weg."

Ook bij de interpretatie van de cijfers over de toename van vluchtmisdrijven mag men niet te kort door de bocht gaan. "Men zou deze cijfers moeten vergelijken met de cijfers van parketten over onopgehelderde vluchtmisdrijven om een goed beeld te krijgen van de tendens", aldus Kathleen Stinckens.

Gevraagd naar een reactie op de bedenking van BIVV-woordvoerder Koen Peeters die wat moeite heeft met de verschillende beoordelingen van eenzelfde verkeersovertreding in verschillende politierechtbanken, antwoordt de Leuvense politierechter. "Dat is een keuze die je als samenleving maakt: als je echt dezelfde straffen wil voor dezelfde overtredingen, dan moet je de sanctionering aan computers overlaten. Maar dan riskeert wie één keer een snelheidsboete kreeg, omdat hij onderweg was naar een spoeddienst dezelfde straf als wie al 20 keer op een snelheidsovertreding werd betrapt. Als mensen oordelen, dan laat je nu eenmaal toe dat ook irrationele omstandigheden in rekening worden gebracht."

BRUSSEL 07/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u