CD&V wil alle snelheidsborden weg

 CD&V wil alle snelheidsborden weg

CD&V vindt dat er te veel snelheidsborden langs gewest- en lokale wegen staan en wil ze daarom allemaal weghalen. Een bestuurder zou aan het type weg moeten kunnen afleiden hoe snel hij mag. Dat schrijft Het Nieuwsblad vrijdag.

Negentig is de norm op gewestwegen, maar dikwijls geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u. Daardoor is telkens een verkeersbord nodig. "Bestuurders moeten daardoor meer naast de weg kijken dan voor zich uit. Dat kan niet de bedoeling zijn. De verwarring moet weg en daarom moeten de snelheidsborden weg", zegt Dirk de Kort (CD&V), initiatiefnemer van het voorstel. Binnen de bebouwde kom en op snelwegen moet niets veranderen.

De partij dient een conceptnota in bij de commissie Mobiliteit in het Vlaams Parlement. Enkel waar een afwijking nodig is van de snelheid of waar verwarring kan optreden, zou nog een bord geplaatst mogen worden. CD&V lanceert een nieuw principe om de bestuurder duidelijk te maken hoe snel hij mag rijden: op een niet verharde weg geldt 30 kilometer per uur, op een verharde weg 50, op een verharde weg met belijning en dikke witte strepen langs de weg 70, en op wegen met een middenberm 90.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) vindt het uitgangspunt van CD&V goed, maar vindt dat eerst onderzocht moet worden of de wegen wel geschikt zijn.

BRUSSEL 17/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u