Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

  Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

Het ongeval met een autocar en een vrachtwagen vrijdagmorgen in de Zuid-Franse Gironde heeft 42 mensenlevens gekost. Na de aanrijding in een bocht vlogen de twee voertuigen in brand. In tegenstelling tot eerdere berichten behoort de buschauffeur niet tot de dodelijke slachtoffers maar raakte hij slechts lichtgewond.

De meeste slachtoffers zijn leden van een seniorenclub uit Petit-Palais-Cornemps, een dorp met 643 inwoners. Ze waren 's ochtends op uitstap vertrokken naar de regio Pyrénées-Atlantique. In de autocar zaten 48 passagiers en één buschauffeur.

De aanrijding gebeurde in de gemeente Puisseguin, op een pittoreske en bochtenrijke secundaire weg te midden van de wijngaarden van Saint-Emilion. De omstandigheden van het ongeval moeten nog bepaald worden, maar volgens burgemeester Xavier Sublett zou de bestuurder van de lege vrachtwagen in een bocht de controle over zijn stuur verloren hebben en dwars over de weg beland zijn. "De buschauffeur kon het ongeval niet vermijden", verklaarde hij aan journalisten ter plaatse.

"De buschauffeur raakte slechts lichtgewond. De bestuurder van de houtvrachtwagen overleefde de klap niet", aldus burgemeester Sublett. "De buschauffeur had nog de reddende reflex om de deuren te openen zodat een maximum aantal passagiers de bus kon verlaten." Acht mensen slaagden erin te ontkomen.

Naast 42 doden vielen er vier licht- en vier zwaargewonden, waarvan twee met zware brandwonden, zo maakte Pierre Dartout, prefect van de Gironde, bekend.

"Dit is een vreselijke schok voor Frankrijk. Een schrikwekkende ramp", verklaarde premier Manuel Valls die de plaats van het ongeval bezocht, samen met de ministers van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, en van Transport Alain Vidalies.

Het onderzoek moet onder meer nagaan hoe de autocar zo snel vuur kon vatten, terwijl de motor achterin het voertuig ligt.

Het drama is het dodelijkste verkeersongeval in Frankrijk sinds 1982, toen een ongeval met een autocar op een autosnelweg nabij Dijon het leven kostte aan 53 mensen, onder wie 44 kinderen. Dat ongeval werd veroorzaakt door een vertraging van het verkeer en leidde tot strengere verkeersveiligheidsmaatregelen, zoals een verlaging van de maximumsnelheid voor autocars.

PUISSEGUIN 23/10 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu