Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

  Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

Het ongeval met een autocar en een vrachtwagen vrijdagmorgen in de Zuid-Franse Gironde heeft 42 mensenlevens gekost. Na de aanrijding in een bocht vlogen de twee voertuigen in brand. In tegenstelling tot eerdere berichten behoort de buschauffeur niet tot de dodelijke slachtoffers maar raakte hij slechts lichtgewond.

De meeste slachtoffers zijn leden van een seniorenclub uit Petit-Palais-Cornemps, een dorp met 643 inwoners. Ze waren 's ochtends op uitstap vertrokken naar de regio Pyrénées-Atlantique. In de autocar zaten 48 passagiers en één buschauffeur.

De aanrijding gebeurde in de gemeente Puisseguin, op een pittoreske en bochtenrijke secundaire weg te midden van de wijngaarden van Saint-Emilion. De omstandigheden van het ongeval moeten nog bepaald worden, maar volgens burgemeester Xavier Sublett zou de bestuurder van de lege vrachtwagen in een bocht de controle over zijn stuur verloren hebben en dwars over de weg beland zijn. "De buschauffeur kon het ongeval niet vermijden", verklaarde hij aan journalisten ter plaatse.

"De buschauffeur raakte slechts lichtgewond. De bestuurder van de houtvrachtwagen overleefde de klap niet", aldus burgemeester Sublett. "De buschauffeur had nog de reddende reflex om de deuren te openen zodat een maximum aantal passagiers de bus kon verlaten." Acht mensen slaagden erin te ontkomen.

Naast 42 doden vielen er vier licht- en vier zwaargewonden, waarvan twee met zware brandwonden, zo maakte Pierre Dartout, prefect van de Gironde, bekend.

"Dit is een vreselijke schok voor Frankrijk. Een schrikwekkende ramp", verklaarde premier Manuel Valls die de plaats van het ongeval bezocht, samen met de ministers van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, en van Transport Alain Vidalies.

Het onderzoek moet onder meer nagaan hoe de autocar zo snel vuur kon vatten, terwijl de motor achterin het voertuig ligt.

Het drama is het dodelijkste verkeersongeval in Frankrijk sinds 1982, toen een ongeval met een autocar op een autosnelweg nabij Dijon het leven kostte aan 53 mensen, onder wie 44 kinderen. Dat ongeval werd veroorzaakt door een vertraging van het verkeer en leidde tot strengere verkeersveiligheidsmaatregelen, zoals een verlaging van de maximumsnelheid voor autocars.

PUISSEGUIN 23/10 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u