Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

  Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

Het ongeval met een autocar en een vrachtwagen vrijdagmorgen in de Zuid-Franse Gironde heeft 42 mensenlevens gekost. Na de aanrijding in een bocht vlogen de twee voertuigen in brand. In tegenstelling tot eerdere berichten behoort de buschauffeur niet tot de dodelijke slachtoffers maar raakte hij slechts lichtgewond.

De meeste slachtoffers zijn leden van een seniorenclub uit Petit-Palais-Cornemps, een dorp met 643 inwoners. Ze waren 's ochtends op uitstap vertrokken naar de regio Pyrénées-Atlantique. In de autocar zaten 48 passagiers en één buschauffeur.

De aanrijding gebeurde in de gemeente Puisseguin, op een pittoreske en bochtenrijke secundaire weg te midden van de wijngaarden van Saint-Emilion. De omstandigheden van het ongeval moeten nog bepaald worden, maar volgens burgemeester Xavier Sublett zou de bestuurder van de lege vrachtwagen in een bocht de controle over zijn stuur verloren hebben en dwars over de weg beland zijn. "De buschauffeur kon het ongeval niet vermijden", verklaarde hij aan journalisten ter plaatse.

"De buschauffeur raakte slechts lichtgewond. De bestuurder van de houtvrachtwagen overleefde de klap niet", aldus burgemeester Sublett. "De buschauffeur had nog de reddende reflex om de deuren te openen zodat een maximum aantal passagiers de bus kon verlaten." Acht mensen slaagden erin te ontkomen.

Naast 42 doden vielen er vier licht- en vier zwaargewonden, waarvan twee met zware brandwonden, zo maakte Pierre Dartout, prefect van de Gironde, bekend.

"Dit is een vreselijke schok voor Frankrijk. Een schrikwekkende ramp", verklaarde premier Manuel Valls die de plaats van het ongeval bezocht, samen met de ministers van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, en van Transport Alain Vidalies.

Het onderzoek moet onder meer nagaan hoe de autocar zo snel vuur kon vatten, terwijl de motor achterin het voertuig ligt.

Het drama is het dodelijkste verkeersongeval in Frankrijk sinds 1982, toen een ongeval met een autocar op een autosnelweg nabij Dijon het leven kostte aan 53 mensen, onder wie 44 kinderen. Dat ongeval werd veroorzaakt door een vertraging van het verkeer en leidde tot strengere verkeersveiligheidsmaatregelen, zoals een verlaging van de maximumsnelheid voor autocars.

PUISSEGUIN 23/10 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u