Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

  Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

Het ongeval met een autocar en een vrachtwagen vrijdagmorgen in de Zuid-Franse Gironde heeft 42 mensenlevens gekost. Na de aanrijding in een bocht vlogen de twee voertuigen in brand. In tegenstelling tot eerdere berichten behoort de buschauffeur niet tot de dodelijke slachtoffers maar raakte hij slechts lichtgewond.

De meeste slachtoffers zijn leden van een seniorenclub uit Petit-Palais-Cornemps, een dorp met 643 inwoners. Ze waren 's ochtends op uitstap vertrokken naar de regio Pyrénées-Atlantique. In de autocar zaten 48 passagiers en één buschauffeur.

De aanrijding gebeurde in de gemeente Puisseguin, op een pittoreske en bochtenrijke secundaire weg te midden van de wijngaarden van Saint-Emilion. De omstandigheden van het ongeval moeten nog bepaald worden, maar volgens burgemeester Xavier Sublett zou de bestuurder van de lege vrachtwagen in een bocht de controle over zijn stuur verloren hebben en dwars over de weg beland zijn. "De buschauffeur kon het ongeval niet vermijden", verklaarde hij aan journalisten ter plaatse.

"De buschauffeur raakte slechts lichtgewond. De bestuurder van de houtvrachtwagen overleefde de klap niet", aldus burgemeester Sublett. "De buschauffeur had nog de reddende reflex om de deuren te openen zodat een maximum aantal passagiers de bus kon verlaten." Acht mensen slaagden erin te ontkomen.

Naast 42 doden vielen er vier licht- en vier zwaargewonden, waarvan twee met zware brandwonden, zo maakte Pierre Dartout, prefect van de Gironde, bekend.

"Dit is een vreselijke schok voor Frankrijk. Een schrikwekkende ramp", verklaarde premier Manuel Valls die de plaats van het ongeval bezocht, samen met de ministers van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, en van Transport Alain Vidalies.

Het onderzoek moet onder meer nagaan hoe de autocar zo snel vuur kon vatten, terwijl de motor achterin het voertuig ligt.

Het drama is het dodelijkste verkeersongeval in Frankrijk sinds 1982, toen een ongeval met een autocar op een autosnelweg nabij Dijon het leven kostte aan 53 mensen, onder wie 44 kinderen. Dat ongeval werd veroorzaakt door een vertraging van het verkeer en leidde tot strengere verkeersveiligheidsmaatregelen, zoals een verlaging van de maximumsnelheid voor autocars.

PUISSEGUIN 23/10 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u