Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

  Busongeval Frankrijk - Dodelijkste ongeval in 33 jaar: 42 doden, buschauffeur lichtgewond

Het ongeval met een autocar en een vrachtwagen vrijdagmorgen in de Zuid-Franse Gironde heeft 42 mensenlevens gekost. Na de aanrijding in een bocht vlogen de twee voertuigen in brand. In tegenstelling tot eerdere berichten behoort de buschauffeur niet tot de dodelijke slachtoffers maar raakte hij slechts lichtgewond.

De meeste slachtoffers zijn leden van een seniorenclub uit Petit-Palais-Cornemps, een dorp met 643 inwoners. Ze waren 's ochtends op uitstap vertrokken naar de regio Pyrénées-Atlantique. In de autocar zaten 48 passagiers en één buschauffeur.

De aanrijding gebeurde in de gemeente Puisseguin, op een pittoreske en bochtenrijke secundaire weg te midden van de wijngaarden van Saint-Emilion. De omstandigheden van het ongeval moeten nog bepaald worden, maar volgens burgemeester Xavier Sublett zou de bestuurder van de lege vrachtwagen in een bocht de controle over zijn stuur verloren hebben en dwars over de weg beland zijn. "De buschauffeur kon het ongeval niet vermijden", verklaarde hij aan journalisten ter plaatse.

"De buschauffeur raakte slechts lichtgewond. De bestuurder van de houtvrachtwagen overleefde de klap niet", aldus burgemeester Sublett. "De buschauffeur had nog de reddende reflex om de deuren te openen zodat een maximum aantal passagiers de bus kon verlaten." Acht mensen slaagden erin te ontkomen.

Naast 42 doden vielen er vier licht- en vier zwaargewonden, waarvan twee met zware brandwonden, zo maakte Pierre Dartout, prefect van de Gironde, bekend.

"Dit is een vreselijke schok voor Frankrijk. Een schrikwekkende ramp", verklaarde premier Manuel Valls die de plaats van het ongeval bezocht, samen met de ministers van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, en van Transport Alain Vidalies.

Het onderzoek moet onder meer nagaan hoe de autocar zo snel vuur kon vatten, terwijl de motor achterin het voertuig ligt.

Het drama is het dodelijkste verkeersongeval in Frankrijk sinds 1982, toen een ongeval met een autocar op een autosnelweg nabij Dijon het leven kostte aan 53 mensen, onder wie 44 kinderen. Dat ongeval werd veroorzaakt door een vertraging van het verkeer en leidde tot strengere verkeersveiligheidsmaatregelen, zoals een verlaging van de maximumsnelheid voor autocars.

PUISSEGUIN 23/10 (AFP)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u