Buschauffeur en busbegeleidster vrijgesproken na dodelijk busongeval

 Buschauffeur en busbegeleidster vrijgesproken na dodelijk busongeval

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft vrijdag een buschauffeur en een busbegeleidster vrijgesproken van schuld aan een dodelijk ongeval. Een zevenjarige jongen was met het riempje van zijn turnzak aan de deur blijven haken, waardoor hij onder de wielen werd gesleurd en stierf.

Het ongeval gebeurde op 27 september 2011 in Willebroek. De zevenjarige Mohammed Amine Rahhali werd door de schoolbus overreden nadat hij aan de deur was blijven haken bij het afstappen. De politierechtbank had in eerste aanleg beslist nog dat de buschauffeur schuldig was aan een gebrek aan voorzichtigheid en veroordeelde hem tot een boete van 300 euro.

De rechtbank oordeelde vrijdag dat er geen sprake was van onopzettelijke doding. "De chauffeur heeft in zijn verklaringen altijd beweerd dat hij de jongen en zijn klasgenootje van de bus zag stappen en pas nadien de deuren sloot", motiveerde rechter Suzy Vanhoonacker het vonnis. "Vanuit zijn positie mocht hij ervan uitgaan dat er geen fysiek contact meer was tussen de jongen en de bus. Hij was zich van geen kwaad bewust toen hij de deur sloot en verder reed. Van onvoorzichtigheid is hier geen sprake."

Ook de busbegeleidster treft geen schuld. "Er is geen reden om aan te nemen dat zij de kinderen onvoldoende heeft geholpen bij het afstappen", aldus de rechter. "Deze dame was zeer toegewijd aan haar taak en is niet schuldig aan onopzettelijke doding." De school van de jongen werd eveneens vrijgesproken en treft geen verantwoordelijkheid.

"Dit is een uiterst pijnlijke zaak maar we hebben het dossier van A tot Z bekeken en moeten concluderen dat het gaat om een heel heel spijtig ongeval. Niemand is strafrechtelijk aansprakelijk, hoe moeilijk het ook is", besloot de rechter tegen de moeder van het kind, die na het vonnis instortte van ongeloof.

Even later sprak ze de aanwezig pers geëmotioneerd toe. "Ik had deze vrijspraak totaal niet verwacht en ben zeer aangedaan", klonk het. "Er is een duidelijke verantwoordelijkheid voor dit ongeval bij de chauffeur en de busbegeleidster. Dit ongeval had vermeden kunnen worden, men spreekt over een schoolbus met kinderen die hulp nodig hadden. Zij moesten waken over hun veiligheid! Door dit vonnis wordt de schuld van het overlijden van mijn zoon bij hemzelf en bij mij gelegd. Ik laat het hier niet bij en trek naar Cassatie, naar Den Haag of Straatsburg, maar ik ga door tot het einde, dat heb ik aan mijn zoon beloofd."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u