Buschauffeur en busbegeleidster vrijgesproken na dodelijk busongeval

 Buschauffeur en busbegeleidster vrijgesproken na dodelijk busongeval

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft vrijdag een buschauffeur en een busbegeleidster vrijgesproken van schuld aan een dodelijk ongeval. Een zevenjarige jongen was met het riempje van zijn turnzak aan de deur blijven haken, waardoor hij onder de wielen werd gesleurd en stierf.

Het ongeval gebeurde op 27 september 2011 in Willebroek. De zevenjarige Mohammed Amine Rahhali werd door de schoolbus overreden nadat hij aan de deur was blijven haken bij het afstappen. De politierechtbank had in eerste aanleg beslist nog dat de buschauffeur schuldig was aan een gebrek aan voorzichtigheid en veroordeelde hem tot een boete van 300 euro.

De rechtbank oordeelde vrijdag dat er geen sprake was van onopzettelijke doding. "De chauffeur heeft in zijn verklaringen altijd beweerd dat hij de jongen en zijn klasgenootje van de bus zag stappen en pas nadien de deuren sloot", motiveerde rechter Suzy Vanhoonacker het vonnis. "Vanuit zijn positie mocht hij ervan uitgaan dat er geen fysiek contact meer was tussen de jongen en de bus. Hij was zich van geen kwaad bewust toen hij de deur sloot en verder reed. Van onvoorzichtigheid is hier geen sprake."

Ook de busbegeleidster treft geen schuld. "Er is geen reden om aan te nemen dat zij de kinderen onvoldoende heeft geholpen bij het afstappen", aldus de rechter. "Deze dame was zeer toegewijd aan haar taak en is niet schuldig aan onopzettelijke doding." De school van de jongen werd eveneens vrijgesproken en treft geen verantwoordelijkheid.

"Dit is een uiterst pijnlijke zaak maar we hebben het dossier van A tot Z bekeken en moeten concluderen dat het gaat om een heel heel spijtig ongeval. Niemand is strafrechtelijk aansprakelijk, hoe moeilijk het ook is", besloot de rechter tegen de moeder van het kind, die na het vonnis instortte van ongeloof.

Even later sprak ze de aanwezig pers geëmotioneerd toe. "Ik had deze vrijspraak totaal niet verwacht en ben zeer aangedaan", klonk het. "Er is een duidelijke verantwoordelijkheid voor dit ongeval bij de chauffeur en de busbegeleidster. Dit ongeval had vermeden kunnen worden, men spreekt over een schoolbus met kinderen die hulp nodig hadden. Zij moesten waken over hun veiligheid! Door dit vonnis wordt de schuld van het overlijden van mijn zoon bij hemzelf en bij mij gelegd. Ik laat het hier niet bij en trek naar Cassatie, naar Den Haag of Straatsburg, maar ik ga door tot het einde, dat heb ik aan mijn zoon beloofd."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u