Buschauffeur en busbegeleidster vrijgesproken na dodelijk busongeval

 Buschauffeur en busbegeleidster vrijgesproken na dodelijk busongeval

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft vrijdag een buschauffeur en een busbegeleidster vrijgesproken van schuld aan een dodelijk ongeval. Een zevenjarige jongen was met het riempje van zijn turnzak aan de deur blijven haken, waardoor hij onder de wielen werd gesleurd en stierf.

Het ongeval gebeurde op 27 september 2011 in Willebroek. De zevenjarige Mohammed Amine Rahhali werd door de schoolbus overreden nadat hij aan de deur was blijven haken bij het afstappen. De politierechtbank had in eerste aanleg beslist nog dat de buschauffeur schuldig was aan een gebrek aan voorzichtigheid en veroordeelde hem tot een boete van 300 euro.

De rechtbank oordeelde vrijdag dat er geen sprake was van onopzettelijke doding. "De chauffeur heeft in zijn verklaringen altijd beweerd dat hij de jongen en zijn klasgenootje van de bus zag stappen en pas nadien de deuren sloot", motiveerde rechter Suzy Vanhoonacker het vonnis. "Vanuit zijn positie mocht hij ervan uitgaan dat er geen fysiek contact meer was tussen de jongen en de bus. Hij was zich van geen kwaad bewust toen hij de deur sloot en verder reed. Van onvoorzichtigheid is hier geen sprake."

Ook de busbegeleidster treft geen schuld. "Er is geen reden om aan te nemen dat zij de kinderen onvoldoende heeft geholpen bij het afstappen", aldus de rechter. "Deze dame was zeer toegewijd aan haar taak en is niet schuldig aan onopzettelijke doding." De school van de jongen werd eveneens vrijgesproken en treft geen verantwoordelijkheid.

"Dit is een uiterst pijnlijke zaak maar we hebben het dossier van A tot Z bekeken en moeten concluderen dat het gaat om een heel heel spijtig ongeval. Niemand is strafrechtelijk aansprakelijk, hoe moeilijk het ook is", besloot de rechter tegen de moeder van het kind, die na het vonnis instortte van ongeloof.

Even later sprak ze de aanwezig pers geëmotioneerd toe. "Ik had deze vrijspraak totaal niet verwacht en ben zeer aangedaan", klonk het. "Er is een duidelijke verantwoordelijkheid voor dit ongeval bij de chauffeur en de busbegeleidster. Dit ongeval had vermeden kunnen worden, men spreekt over een schoolbus met kinderen die hulp nodig hadden. Zij moesten waken over hun veiligheid! Door dit vonnis wordt de schuld van het overlijden van mijn zoon bij hemzelf en bij mij gelegd. Ik laat het hier niet bij en trek naar Cassatie, naar Den Haag of Straatsburg, maar ik ga door tot het einde, dat heb ik aan mijn zoon beloofd."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u