Brusselse tunnels - CD&V Brussel kiest voor versnelde invoering slimme kilometerheffing, niet voor tunneltol

 Brusselse tunnels - CD&V Brussel kiest voor versnelde invoering slimme kilometerheffing, niet voor tunneltol

CD&V Brussel kijkt voor de financiering van de renovatie van de Brusselse tunnels in de eerste plaats naar de versnelde invoering van een slimme kilometerheffing voor personenwagens. De drie gewesten moeten hiervoor dringend rond de tafel gaan zitten, luidt het woensdag in een mededeling. Een tunneltol of een definitieve sluiting van de tunnels zien de christendemocraten niet zitten.

De Brusselse tunnels renoveren kost tussen 500 miljoen en 1 miljard euro. Voor de financiering moet voor CD&V Brussel worden ingezet op de versnelde invoering van een slimme kilometerheffing voor personenwagens. Ook het bedrijfsleven is daarvoor vragende partij, luidt het. De partij ziet te veel nadelen aan een tolheffing die wordt betaald door de gebruikers van de Brusselse tunnels. Dat zou er toe leiden dat de wijken rond de tunnels dichtslibben met sluipverkeer. Wij willen leefbare wijken met daarin een minder prominente plaats voor de auto. Bovendien zijn - anders dan vaak vermoed wordt - niet de pendelaars, maar wel de Brusselaars de grootste gebruikers van de autotunnels".

Daarnaast moet er voor CD&V Brussel ook geïnvesteerd worden in een vlottere Brusselse mobiliteit. En dat door in te zetten op minder autogebruik. Auto- of ritdelen moet verder aangemoedigd worden, onder meer met 'high occupancy lanes' (rijvakken voorbehouden voor wie carpoolt). Daarnaast moet het fiscaal gunstregime voor bedrijfswagens ingeruild worden voor een mobiliteitsbudget.

Ook het bedrijfsleven kan een bijdrage leveren aan het ontwarren van de mobiliteitsknoop, met glijdende uren en telewerk. Of met het voorzien van een (elektrisch) wagenpark en bedrijfsfietsen. Verder zijn evidente investeringen nodig om de alternatieven voor de auto aantrekkelijker te maken: overstapparkings - ook in de twee andere gewesten -, fietspaden en fietssnelwegen, investeringen in de metroaanleg en in een snellere invoering van het GEN-netwerk, vindt CD&V Brussel.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u