Brusselse stadscentrum vroeger dan gepland verkeersvrij

 Brusselse stadscentrum vroeger dan gepland verkeersvrij

Deze zomer wordt een belangrijk deel van de Brusselse binnenstad verkeersvrij. De wijziging, die oorspronkelijk voorzien was voor 18 juli, zou nu al bij het begin van de zomervakantie ingaan.

Om in Brussel de op één na grootste verkeersvrije zone van Europa aan te leggen, zijn heel wat werken nodig. Naast het voorbereiden van nieuwe markering en straatsignalisatie, worden momenteel heel wat voetpaden bijgewerkt voor de doorgang van bussen op de gewijzigde buslijnen. Ook nieuwe haltes worden voorzien.

Volgens schepen van Mobiliteit en Openbare Werken van de stad Brussel Els Ampe (Open Vld) ziet het ernaar uit dat de acht maanden durende testfase, die eerst op 18 juli zou ingaan, vervroegd wordt. De exacte datum zal ze aanstaande maandag bekendmaken op een gezamenlijke persconferentie van de stad Brussel, de MIVB en het Brusselse Gewest. Dan krijgt de pers ook de simulaties te zien die aangeven welke wegen het extra verkeer zullen verwerken.

Van zodra de testfase ingaat, zijn de straten die op de kaart van de "comfortzone" in het lichtroze staan aangeduid verkeersvrij, behalve voor leveringen, vervoer van mensen die slecht te been zijn en garagehouders. De parkeerplaatsen in de Zuidlaan en de Anspachlaan mogen dus niet meer gebruikt worden. De zones in het donkerroze blijven toegankelijk voor het plaatselijk verkeer. De heraanleg van de straten zou pas in december van start gaan.

"We zitten al sinds december elke week samen met het Gewest en de MIVB om de noodzakelijke wijzigingen op te volgen", zegt Els Ampe. Volgens de schepen is die samenwerking een primeur: "Vroeger stelde één overheid de plannen op en gaf de andere een advies. Nu doen we alles van bij het begin samen."

BRUSSEL 14/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u