Brusselse stadscentrum vroeger dan gepland verkeersvrij

 Brusselse stadscentrum vroeger dan gepland verkeersvrij

Deze zomer wordt een belangrijk deel van de Brusselse binnenstad verkeersvrij. De wijziging, die oorspronkelijk voorzien was voor 18 juli, zou nu al bij het begin van de zomervakantie ingaan.

Om in Brussel de op één na grootste verkeersvrije zone van Europa aan te leggen, zijn heel wat werken nodig. Naast het voorbereiden van nieuwe markering en straatsignalisatie, worden momenteel heel wat voetpaden bijgewerkt voor de doorgang van bussen op de gewijzigde buslijnen. Ook nieuwe haltes worden voorzien.

Volgens schepen van Mobiliteit en Openbare Werken van de stad Brussel Els Ampe (Open Vld) ziet het ernaar uit dat de acht maanden durende testfase, die eerst op 18 juli zou ingaan, vervroegd wordt. De exacte datum zal ze aanstaande maandag bekendmaken op een gezamenlijke persconferentie van de stad Brussel, de MIVB en het Brusselse Gewest. Dan krijgt de pers ook de simulaties te zien die aangeven welke wegen het extra verkeer zullen verwerken.

Van zodra de testfase ingaat, zijn de straten die op de kaart van de "comfortzone" in het lichtroze staan aangeduid verkeersvrij, behalve voor leveringen, vervoer van mensen die slecht te been zijn en garagehouders. De parkeerplaatsen in de Zuidlaan en de Anspachlaan mogen dus niet meer gebruikt worden. De zones in het donkerroze blijven toegankelijk voor het plaatselijk verkeer. De heraanleg van de straten zou pas in december van start gaan.

"We zitten al sinds december elke week samen met het Gewest en de MIVB om de noodzakelijke wijzigingen op te volgen", zegt Els Ampe. Volgens de schepen is die samenwerking een primeur: "Vroeger stelde één overheid de plannen op en gaf de andere een advies. Nu doen we alles van bij het begin samen."

BRUSSEL 14/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u