Brusselse regering werkt aantal hinderpalen voor eengemaakt parkeerbeleid weg

 Brusselse regering werkt aantal hinderpalen voor eengemaakt parkeerbeleid weg

De Brusselse regering gaat de parkeerordonnantie en het parkeerbesluit op een aantal punten aanpassen om de laatste hinderpalen naar een eengemaakt parkeerbeleid in het hoofdstedelijk gewest weg te nemen. Zo moeten niet langer alle gemeenteplannen in één keer worden goedgekeurd, zoals voorzien in het huidige besluit waardoor één gemeente alles kon blokkeren.

Het wordt ook eenvoudiger om parkeerkaarten aan te vragen die in meerdere gemeenten geldig zijn. De controle en inning van de parkeerretributies kan ook niet langer door privébedrijven gebeuren. Dat heeft minister van Mobiliteit Pascal Smet woensdag op de conferentie van de burgemeesters aangekondigd.

De 19 Brusselse gemeenten hebben eerder al tot 30 september de tijd gekregen om een parkeeractieplan dat in de lijn ligt van het parkeerbeleid van het gewest goed te keuren en de gevraagde verdeling in zones door te voeren. Voor een aangepast retributiereglement krijgen ze tijd tot 30 november. Vandaag hebben slechts zes gemeenten een parkeeractieplan en de meeste goedgekeurde retributiereglementen voldoen niet aan de gewestelijke regelgeving, stelt minister Smet in een mededeling.

Pascal Smet gaf de burgemeesters een overzicht van de aanpassingen die de Brusselse regering wil doorvoeren. Zo wordt het mogelijk dat de regering de parkeerplannen van de gemeenten één voor één goedkeurt. Het bestaande besluit voorziet dat de 19 plannen samen moeten worden goedgekeurd, zodat één gemeente al de rest kan blokkeren. In de nieuwe regeling kunnen de gemeenten die klaar zijn van start gaan met het nieuwe parkeerbeleid.

Daarnaast wordt het eenvoudiger om parkeerkaarten aan te vragen die in meerdere gemeenten geldig zijn. Voortaan reikt het parkeeragentschap, en niet langer de gemeenten, die kaarten uit. Onder meer hulpverleners, leraren, autodelers en kinderverzorgers zullen op die manier veel minder administratieve rompslomp ervaren.

BRUSSEL 11/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u