Brusselse kilometerheffing is niets anders dan een forse belastingverhoging (Unizo)

 Brusselse kilometerheffing is niets anders dan een forse belastingverhoging (Unizo)

De kilometerheffing die de Brusselse regering wil invoeren is een "forse belastingverhoging die geen rekening houdt met de economische impact". Dat stelt Unizo donderdag in een mededeling. De ondernemersorganisatie stelt zich vragen over het toepassingsgebied - de heffing zou in tegenstelling tot in Vlaanderen en Wallonië gelden voor het volledige netwerk - en maakt zich zorgen over de voorgestelde tarieven.

"Een voertuig van 3,5 ton met een euronorm 3 motor dat jaarlijks 15.000 kilometer op gemeentewegen rijdt, kost volgens de voorgestelde tarieven bijna 4.700 euro. Dat is bijna het driedubbele van een gelijkaardig voertuig in Vlaanderen of Wallonië. Bovendien betaal je voor dat voertuig vandaag maar enkele honderden euro verkeersbelasting. Dit kun je moeilijk een budgetneutrale benadering noemen", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

De voorgestelde tarieven zijn volgens Unizo buiten alle proporties. Ze zijn een regelrechte aanslag op de concurrentiepositie van de Brusselse bedrijven, die samen met de bewoners de rekening voor de duurdere belevering van de stad zullen moeten betalen.

Volgens de organisatie zal de kilometerheffing geen enkel effect hebben op het fileprobleem, net omdat de heffing niet geldt voor personenwagens. Unizo dringt daarom aan op een drastische daling van de tarieven en een inperking van het wegennet waarop de heffing van toepassing is.

Volgens Unizo is er onder de gewesten een verdeelsleutel afgesproken over de verdeling van de opbrengsten van de heffing. Het is dus niet zo dat Brussel de gemeentewegen moet meenemen in het traject omdat de heffing anders te weinig zou opbrengen. Tot slot eist Unizo flankerende en overgangsmaatregelen met aandacht voor alle bedrijven die de impact van de kilometerheffing zullen voelen. Ze benadrukt dat de invoering van de kilometerheffing enkel kan als een overgangsfase naar een kilometerheffing voor alle wegvervoer, dus ook voor personenwagens. Ook de Economisch Sociale Raad van het Brussels Gewest bracht hierover een advies uit, met grotendeels dezelfde bezwaren, luidt het nog in de mededeling.

BRUSSEL 26/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u