Brusselse handelaars vechten voetgangerszone aan bij Raad van State

 Brusselse handelaars vechten voetgangerszone aan bij Raad van State

Verschillende handelaars uit het centrum van Brussel stappen naar de Raad van State om de definitieve inrichting van de voetgangerszone aan te vechten. Dat hebben ze dinsdag op een persconferentie aangekondigd.

De acht maanden durende testfase van de voetgangerszone op en rond de Anspachlaan liep eind februari af. In de loop van maart gaan de werken voor de definitieve bestemming van de voetgangerszone van start.

De handelaars van het centrum gaan de stedenbouwkundige vergunning voor die werken aanvechten bij de Raad van State. De handelaars binnen en rond de voetgangerszone ervaren veel negatieve gevolgen. Ze zien hun omzet naar verluidt gemiddeld met 20 à 25 pct dalen en vinden dat de stad Brussel liegt in haar informatiecampagnes. Ze klagen ook over het ontbreken van een optimalisatie van het openbaar vervoer en de overlast op de mini-ring.

"Dit huidige model van de voetgangerszone is niet leefbaar. Het westen van de Vijfhoek moet nu al het verkeer opvangen. De files op de mini-ring en de bijkomende uitlaatgassen en het lawaai zijn ondraaglijk geworden", vertelt Valerie Berckmans, winkeluitbaatser in de Arteveldestraat.

Nadat hun eerdere voorstellen niet opgenomen werden door schepen van Mobiliteit Els Ampe, stappen de handelaars nu naar de Raad van State. Daar eisen ze naast de intrekking van de stedenbouwkundige vergunning een onafhankelijke impactstudie waarbij er werkelijk overleg wordt gepleegd met de handelaars en bewoners.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u